Diyarbakır eylemcilerine dava

Diyarbakır'da AKP Kayapınar ilçe binası ile 2 banka şubesine motolofkokteyliyle saldırdıkları, örgüt lehine slogan attıkları gerekçeleriyle tutuklanan ve haklarında dava açılan M.K'nin 84, M.B'nin 50 ve R.K'nin 10 yıl hapis istemiyle cezalandırılması istendi.

Yayınlanma: 28.02.2009 - 10:53
Abone Ol google-news

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP Kayapınar İlçe Binası ile 2 banka şubesine molotofkokteylli saldırı ve izinsiz bir gösteride terör örgütü lehine slogan atılması olaylarıyla ilgili olarak, 16 ve 17 yaşlarındaki 3 sanık hakkında dava açtı.

Ağustos ve Ekim 2008'de gerçekleştirilen 3 ayrı olayla ilgili olarak hazırlanan iddianamede, terör örgütü PKK'nin gençlik yapılanması ve faaliyetleri geniş bir şekilde yer aldı.
 

AKP binasına saldırı

Sanıklardan M.B'nin Ekim 2008'de AKP Kayapınar ilçe teşkilatı binasına molotofkokteyli ve taş atılması eylemine katıldığı belirtilen iddianamede, eylemin terör örgütünün gençlik yapılanmasında yer alan A.K. ve B.Y. tarafından planlandığı kaydedildi.

M.B'nin beraberinde E.Ç. ile AKP binasına molotofkokteyli ve taş atılması eylemini gerçekleştirdiği kaydedilen iddianamede, bazı internet sitelerinde bu eylemin İran'da cezaevinde yaşanan baskılardan dolayı açlık grevinde bulunan PKK'li tutuklulara destek vermek amacıyla gerçekleştirildiğine dair haberlerin yer aldığı ifade edildi.

 

Banka şubesine molotof kokteyli atılması

İddianamede, Ekim 2008'de İnönü Caddesi'nde bulunan iki banka şubesine molotofkokteyli atılması eylemine katıldığı gerekçesiyle tutuklu bulunan 17 yaşındaki M.K'ye de yer verildi. Saldırı sırasında bir banka şubesinde herhangi bir maddi zararın oluşmadığı, diğer banka şubesinin de ATM'sinde maddi hasarın meydana geldiği kaydedilen iddianamede, sanık M.K'nin ayrıca Ağustos 2008'da İstasyon Meydanı'nda düzenlenen ''Barış'' mitinginde terör örgütü PKK lehine slogan atan grup içerisinde yer aldığı ve ''Öcalan, Öcalan'' şeklinde slogan attığı belirtildi.

İddianamede sanıklardan 16 yaşındaki R.K'nin de ağustos 2008'de DTP İl Binası önünde toplanan ve terör örgütü lehine sloganlar atan grubun içerisinde yer aldığı ifade edildi. Toplanan grubun daha sonra güvenlik güçlerine taşla saldırdığı kaydedilen iddianamede, sanık R.K'nin de grup içerisinde elleriyle tempo tutarak, ''Öcalan, Öcalan'' şeklinde slogan attığı anlatıldı.

 

Ceza istemi

İddianamede, sanıklardan M.B'nin, TCK'nin ''terör örgütüne üye olma'', ''genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması'', ''patlayıcı madde kullanarak mala zarar verme'', ''tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme'' suçlarından 33 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. İşlenen suçların ''terör suçu'' kapsamında ele alınması gerektiği talep edilen iddianamede, ceza oranının yarı oranda artırılması istendi.

Diyarbakır'da 2 banka şubesine molotofkokteyli atılması eylemine katıldığı ifade edilen sanık M.K'nin de iki ayrı eylem nedeniyle aynı suçlardan 84 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

Sanık R.K'nin de Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesinde yer alan ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçunu 2 kez işlediği gerekçesiyle 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

Sanıklar M.B, M.K ve R.K'nin yargılanmasına önümüzdeki günlerde Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacağı bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler