"Gazze'nin beklemeye tahammülü yok"

"Gazze'ye Yardım Konferansı"nda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Biz Filistin ekonomisini yeniden canlandırmak ve Gazze'nin inşası için buradayız" diyerek Filistin yönetiminin desteklenmesi gerektiğini belirtti. ABD'nin tam desteği olmadan bir şey yapılamayacağını da kaydeden Ban, "Gazze halkının daha fazla beklemeye tahammülü yok. Hızlı hareket etmeliyiz" dedi.

Yayınlanma: 02.03.2009 - 10:53
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "savaşlarda en büyük bedelin masum insanlar tarafından ödendiğini" söyledi.

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen ve 80 ülkeden yetkililerin katıldığı "Gazze'ye Yardım Konferansı"nda konuşan Ban, bu konferansla Gazze'nin yeniden inşası için çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

Filistin halkıyla dayanışmayı göstermek için burada dünyanın birçok ülkesinden temsilcinin bir araya geldiğini ifade eden Ban, Mısır'ın oynadığı rolün önemine dikkati çekti.
Ban şunları kaydetti:
"Gazze'deki son savaş sırasında da olduğu gibi savaşlarda masum insanlar en büyük bedeli ödüyor. Bölgede insanlar yıllardır olduğu gibi şimdi de zor şartlar altında yaşıyor. Gazze'deki son savaşta ben İsrail tarafını ve Gazze'yi ziyaret ettim. BM binasını, dumanları tüterken gördüm. Oradaki insanlık dramını kendi gözlerimle gördüm."

Ziyaretinden sonra bu trajedinin bir an önce sona erdirilmesi için liderlerle görüştüğünü, bu liderlerin çoğunu konferansta görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Ban, şöyle devam etti:
"Biz Filistin ekonomisini yeniden canlandırmak ve Gazze'nin inşası için buradayız. Ancak biz büyük resme odaklanmalıyız. Yıkılan yerleri yapmaya başlamakla ilk adımı atıyoruz. Ama bunun için kalıcı ateşkesin olması şart. Öncelikle insanlık dramının sona ermesi lazım. Biz BM olarak sosyal ve ekonomik programları başlatıyoruz. Bu, yeniden inşanın ilk adımı. Sınır geçişlerinin mutlaka düzenlenmesi lazım. Yardım görevlileri içeri girmekte zorluk yaşıyor."

Filistin yönetiminin desteklenmesi gerektiğini belirten Ban, Filistinli grupların anlaşmasının önemine değindi ve BM'nin Filistinli örgütler arasında yapılan görüşmeleri desteklediğini söyledi.

Ban, bundan sonra yeni bir döneme girildiğini ifade ederek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın konferansa katılmasının, yeni ABD yönetiminin Filistin sorununa desteğini gösterdiğini belirtti.

ABD'nin tam desteği olmadan bir şey yapılamayacağını kaydeden Ban, İsrail'in de sorunun çözümü için gereken desteği göstermesini istedi.

Barış sürecinin yoluna koyulmasının önemine işaret eden Ban, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hiçbir şey bundan daha önemli değil. Biz yeniden inşa çalışmaları için çaba harcamalıyız. İsrail ile Filistin arasında ve Filistinlilerin kendi aralarında siyasi olarak yeniden yapılanması, İsrail ile Araplar arasında da yeni yapılanmanın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Vaatlerde bulunanların, bunları bir an önce yerine getirmesi lazım. BM her türlü çabayı harcamaya hazır. Gazze halkının daha fazla beklemeye tahammülü yok. Hızlı hareket etmeliyiz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler