"Tevhidi Tedrisat Kanunu önemli bir kazanım"

Eğitim-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, ''Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun, çağdaş, laik Türkiye'nin kültür ve eğitim hayatında en önemli kazanımı sağlayan süreç olduğu'' belirtildi.

Yayınlanma: 02.03.2009 - 11:51
Abone Ol google-news

Eğitim-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, 3 Mart 1924 tarihli Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun, eğitimin ulusallaşmasını, çağdaşlaşmasını, laik ve demokratik bir yapıya kavuşmasını sağlayan en önemli devrim yasalarından biri olduğu vurgulandı.

Bu kanunun çıkarılmasıyla farklı kurumlar tarafından beslenen ve yönetilen, çağının gereklerini taşımayan eğitim kurumlarının varlığına son verildiği, her türlü yönetim ve denetimin Milli Eğitim Bakanlığı'na geçerek öğretimde birlik sağlandığı anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Tevhidi Tedrisat Kanunu, çağdaş laik Türkiye'nin kültür ve eğitim hayatında en önemli kazanımı sağlayan süreçtir. Bu süreçte çocuklarımızın ve gençlerimizin çağdaş kurumlarda karma eğitimle ideallerini genişletip, ulus bilinci oluşturularak laik, demokratik, akılcı bilimsel değerler taşıyacak bir yapının meydana getirilmesi sağlanmıştır. Böylece ulus devletin de temelleri atılmış ve yasa önemi gereği anayasa tarafından da koruma altına alınmıştır.''

''Ulusal eğitimin temel ilkelerine bağlı nitelikli insan yetiştirilmesinin önemli olduğu'' ifade edilen açıklamada, ''Ruhunu, vicdanını ve aklını başkasına emanet edenlerle ve birilerine tabi olup biat edenlerle büyük hedeflere asla varılamaz. Ancak aklı ve vicdanı özgür olanlar büyük işleri başarabilirler. Bunu, Cumhuriyetimizin 'Öğretim Birliği Yasası'nın' sağladığı ulusal eğitim anlayışıyla yetişmiş gençlerimiz başaracaklardır'' görüşüne yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler