"Afgan siviller için tehlike daha da arttı"

Afganistan'daki çatışmaların siviller için yarattığı tehlikenin daha da arttığı bildirildi. BM verilerine göre, sivil ölümleri bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında arttı.

Yayınlanma: 02.03.2009 - 13:48
Abone Ol google-news

Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkilisi Pierre Kraehenbuehl, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'a daha fazla yabancı asker gelmesiyle birlikte, sivillerin korunması için çatışma halindeki her iki tarafın da daha fazla çaba göstermesi gereğinin altını çizdi.

Sivillerin şu anda, yabancı askeri müdahalenin başladığı 2001'den daha fazla risk altında olduğunu belirten Kraehenbuehl, çatışmanın taraflarının uluslararası insani yasa ve kurallardan kaynaklanan yükümlülüklerine uymak için daha fazla çaba göstermemeleri durumunda, "artacağı öngörülen çatışmaların yükünü sivillerin çekeceğini" söyledi.

Afganistan'a yaptığı 6 günlük ziyaretin sonunda düzenlediği basın toplantısında sivillerin karşı karşıya bulunduğu riskleri Amerikalı komutanlar dahil yabancı askeri yetkililerle de görüştüğünü bildiren Kraehenbuehl, Taliban temsilcileriyle de bir araya geldiğini kaydetti.

BM verilerine göre, geçen yıl ölen 5 bin kadar kişinin 2 bin 100'den fazlası sivil ve sivil ölümleri bir önceki yıla göre yüzde 40 oranında arttı. Afganistan'da Taliban militanları ile mücadele eden 70 bin kadar askerin 38 bini Amerikan askeri. ABD Başkanı Barack Obama bunlara ek olarak 17 bin askeri daha Afganistan'a göndermek istiyor. NATO ülkelerinin de Afganistan'a ek asker göndermesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler