Babacan Gazze yardımını değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Filistinliler arasında uzlaşma sağlanmasının "olmazsa olmaz şart" olduğunu, uluslararası toplumun Gazze'ye yapılacak yardımı "iyi organize edilmiş mekanizmalarla" kullandırmak istediğini söyledi.

Yayınlanma: 02.03.2009 - 16:38
Abone Ol google-news

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen Gazze'nin yeniden imarı için düzenlenen konferansa katılan Babacan, yapılan görüşmeleri değerlendirdi.

Gazze'nin yeniden imarı, Gazze'de yaşanan insanlık dramına ve özellikle yaşananların insani sonuçlarına bir nebze çare bulabilmek için bu konferansın düzenlendiğini belirten Babacan, oldukça üst düzey bir katılım olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Ülkeler, Gazze ile ilgili ne kadar kaynak ayırabileceklerini, neler yapabileceklerini burada açıkladı. Biz de Türkiye olarak, Aralık 2007'de Paris'te yapılan donörler toplantısında yapılan 150 milyon dolar yardıma ek olarak 50 milyon dolarlık yeni bir kaynağı tahsis edeceğimizi ilan ettik. Türkiye'de farklı bağış kampanyaları vardı. Bakanlıkların, Diyanetin kampanyaları vardı. 43 milyon dolarlık kaynak birikti. Bu da halkımızın Gazze için yardımı oldu. Bunu da kuşkusuz Gazze'ye yönledireceğiz. Oradaki insani durum, tıbbi malzeme ve ilaç gibi konularda değerlendirilecek. Bu toplantının faydalı olduğunu düşünüyorum."

Babacan, önemli olanın bu kaynağın hangi mekanizmalarla, nasıl kullanılacağı konusu olduğunu, bu konuda henüz durumun açık olmadığını belirtti. Kaynağı Filistin Ulusal Yönetiminin kendi başına Gazze'de kullanma imkanı bulunmadığını kaydeden Babacan, "Çünkü Gazze'de herhangi bir kontrolü söz konusu değil. Hamas'ın tek başına kullanması gerçekçi değil. Uluslararası toplum bu yardımı iyi organize edilmiş mekanizmalarla kullandırmak istiyor. Dolayısıyla bu da gerçekçi değil. Herhangi bir uluslararası kuruluşun tek başına yapması da mümkün değil. Bu yardım miktarının gerçek miktarda kullanılabilmesi için, Gazze'deki yıkımın yeniden inşası için, öncelikle Filistinliler arasındaki uzlaşmayı gerçekten sağlamak gerekiyor" dedi.

Filistinliler arasında uzlaşmanın sağlanmasının "olmazsa olmaz şart" olduğunu ifade eden Babacan, bu konuda 5 ayrı komite kurulduğunu ve 10 Mart'ta komitelerin ilk toplantılarını yapacağını belirtti. Babacan, "Filistinli gruplar arasında pek çok konu var, görüşülecek, tartışılacak. Biz de bu sürece destek veriyoruz. Destek vermeye devam edeceğiz. Ne zamanki tıkanıklık olursa, ne zamanki süreçte tıkanıklık olursa ya da sürecin hızlı ilerlemesiyle ilgili bizden talep gelirse, destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.


"Araplar arasındaki ayrılık büyük problem"

Babacan, "resme biraz daha büyük bakıldığında, Araplar arasındaki ayrılık, Araplar arasındaki kutuplaşmanın da büyük bir problem olduğunu" belirtti.

Arap ülkeleri arasındaki gerginlik giderilmeden, Filistin sorununa çözüm bulunamayacağı düşüncesini dile getiren Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hatta Araplar arasındaki ayrılık belli ölçüde giderilmeden Filistinliler arasındaki uzlaşmanın sağlanamayacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla temaslarımızda görüştüğümüz tüm Arap ülkelerinin bakanlarına, hep birlik, beraberlik mesajları veriyoruz. Şu anda iklimin uygun olduğunu söylüyoruz. Farklılıkları bir kenara koyup, ortak paydalar üzerinde buluşup, bir bakıma ortak dava olan Filistin davasının sonuca ulaşması için, hep beraber çalışmak gerektiğini söylüyoruz. Türkiye'nin bu konudaki çabaları gerçekten destek görüyor. Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümüne gösterdiği aktif katkı, herkes tarafından takdir ediliyor. Aynı zamanda bu toplantı, çok sayıda ikili görüşme yapmak için de iyi bir fırsat oldu. Oldukça çok sayıda bakanla ikili görüşme yaptık."

Babacan, toplantının Filistin meselesinin çözüm yoluna girmesi için bir vesile teşkil etmesi dilediğinde bulunarak, "Umarız ki bu toplantı Gazze'de yaşanan dramın, acıların bir an önce sona ermesi için de bir araç olur. Zaten bunun için buradayız. Çalışmalarımızı, katkılarımızı yoğun olarak sürdüreceğiz" dedi.


"Herkes Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyuyor"

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile de bugün görüştüğünü bildiren Babacan, herkesin görüşünün, Türkiye'nin desteğine, yardımına ve katkısına bu süreçte şiddetle ihtiyaç duyulduğu şeklinde olduğunu bildirdi. Babacan, "Biliyorsunuz bütün Filistinli gruplarla görüşüyoruz. Herkesle olan bu iyi diyalog sorunun çözümü konusunda önemli. Bunu fark ediyorlar. Bütün gruplarla çok rahat görüşen ender ülkelerden biri Türkiye. Bu konuda çabalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Babacan, konferansa öğle yemeği için ara verilmesi sırasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de ayak üstü görüştüğünü ifade ederek, "ABD Dışişleri Bakanıyla merhabalaştık. Türkiye ziyaretinde geniş olarak görüşeceğiz. Kendisi bakan olduktan sonraki ilk temasımızdı. Kendisini Türkiye'ye beklediğimizi, geldiğinde konuları görüşeceğimizi söyledim. Kendisi de çok yoğun bir ortak gündemimiz olduğunu, Türkiye'ye gelmeyi dört gözle beklediğimizi söyledi" dedi.

Akdeniz İçin Birliğin durumuyla ilgili bir soru üzerine Babacan, bu birliğin pek çok Arap ülkesiyle İsrail'in aynı masada oturduğu bir yapı olduğunu belirterek, "Ben henüz ortamın buna müsait olduğuna inanmıyorum. Zaten askıya alınmış durumda. Hiçbir toplantı yapılmıyor. Ne zamanki Arap dünyasıyla İsrail ilişkileri belli bir noktaya gelir, ondan sonra bunun devam olur diye düşünüyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler