DİSK, asgari ücretin iptali için dava açtı

DİSK, asgari ücretin belirlenmesinde çalışanların geçim şartlarının göz önünde bulundurulmadığı ve önerilerin de dikkate alınmadığı gerekçesiyle, asgari ücretin iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.

Yayınlanma: 03.03.2009 - 14:07
Abone Ol google-news

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yaptığı açıklamada, Anayasanın asgari ücreti düzenleyen 55. maddesinde asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartlarının da göz önünde bulundurulacağının ifade edildiğini belirterek, Anayasaya göre vatandaşların temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanması gerektiğini anımsattı.

Görgün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile birçok sendikanın araştırma birimlerinin yaptığı araştırmalara göre, küresel ekonomik kriz ortamında artış gösteren döviz kurları ve hayat pahalığı karşısında asgari ücrette 2009 yılı için öngörülen artış miktarlarının yetersiz olduğunu vurgulayarak çalışanlara "sefalet ücreti"nin öngörüldüğünü söyledi. Görgün sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun yanında, Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve iş yasasında 16 yaşından küçük çalışanlara daha düşük asgari ücret ödeneceğine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmaz iken, Anayasa ve yasaya aykırı yönetmelik hükmüne göre çalışanlar arasında yaşa dayalı bir ayrımcılık yapılarak 16 yaşından küçük çalışanlara daha düşük asgari ücret belirlenmesi Anayasa'nın eşitliği düzenleyen 10. maddesine de aykırıdır. DİSK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplandığı günden itibaren çalışanların aileleri ile birlikte insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürmelerine yetecek bir asgari ücret belirlenmesi için önerilerini dile getirmiştir. DİSK, önerilerinin hiçbirini dikkate almayan komisyonun, devlet ve işveren temsilcileri ile el ele verip aldığı hukuka aykırı bu tespit kararının iptali için Danıştay'da iptal davası açmış ve yürütmenin durdurulmasını talep etmiştir." 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler