İlaçtan 20 milyon Avro tasarruf edildi

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, "Türkiye'de de eşdeğer ilaç kullanımı ile sağlanan tasarruf son 5 yılda 3,8 milyar TL oldu" dedi.

Yayınlanma: 04.03.2009 - 12:47
Abone Ol google-news

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut (İEİS), ilaçlardaki eşdeğer uygulamalarına ilişkin, "Avrupa'da eşdeğer ilaç kullanımı sayesinde hastalar ve kamu maliyesi için 20 milyar Avro'dan fazla tasarruf sağlandı. Türkiye'de de eşdeğer ilaç kullanımı ile sağlanan tasarruf son 5 yılda 3,8 milyar TL oldu" dedi.

İEİS tarafından "Eşdeğer ilaçların Pazara Girişindeki Engeller: Fikri Mülkiyet Hakkının Kötüye Kullanımı, AB ve Türkiye Değerlendirmesi" başlıklı panel Sheraton Otel'de düzenlendi. Panelde konuşan Barut, eşdeğer ve referans ilaç endüstrilerinin bir uyum ve denge içinde olması gerektiğini belirterek, "Fikri mülkiyet hakları, ilaç sektörünün insanlığın hizmetine yeni ilaçlar sunmasını sağlayan yapının garantisidir" dedi.

Bu konudaki çalışmaları desteklediklerini ifade eden Barut, "Ancak bu haklara iki husus özellikle göz önüne alınmalı. Öncelikle koruma, sadece tedaviye gerçekten yenilik getiren buluşlara sağlanmalı. İkinci olarak ise buluş sahibine tekel hakkı verildiğinde bu hakka yönelik suiistimalle ve hakkın yersiz şekilde genişletilmesi engellenmeli" diye konuştu.


Eşdeğer ilaç kullanımı ile Türkiye'de 3.8 milyar TL tasarruf sağlandı

Barut, Avrupa'da eşdeğer ilaç kullanımı sayesinde hastalar ve kamu maliyesi için 20 milyar Avro'dan fazla tasarruf sağlandığını, Türkiye'de de eşdeğer ilaç kullanımı ile sağlanan tasarrufun son 5 yılda 3,8 milyar TL olduğunu, bu tasarrufun eşdeğer ilaçların pazara girişinin geciktirilmemesi ve eş değer ilaç kullanımının arttırılması ile daha da yükseltilebileceğini ifade etti. Avrupa Komisyonu İlaç Sektörü Ön Raporu ve EGA Raporu sonuçlarına değinen Barut şunları söyledi:  "Bu sonuçlardan da görüldüğü gibi eşdeğer ilaçların pazara girmesinin önündeki engellerin derhal kaldırılması gerekiyor. Engellerin kaldırılması için neler yapılabilir? Öncelikle ilaç endüstrisinin gelişimi ve geleceği için kaliteli patent teşvik edilmeli, patent alma prosedürleri geliştirilmeli. İkinci olarak da eşdeğer ilaç kullanımını teşvik eden bir sistem oluşturulması gerekiyor. Ülkemizde de eşdeğer ilaç kullanımının arttırılmasına yönelik; eşdeğer ilaçlar için katlı payının düşük olması veya eczacılara eşdeğer ürün vermeleri ve doktorlara eşdeğer ilaç reçetelemeleri durumunda doğrudan prim ödemesi yapılması gibi teşvik politikalarının ivedilikle oluşturulması ve uygulanması önemlidir."


Bakanlık eşdeğer ilaç kullanımının yanında

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, Sağlık Bakanlığı olarak temel amaçlarının halkın kaliteli, güvenilir ve bulunabilir ilaca erişimin sağlanması olduğunu belirterek, "Eşdeğer ilaca önem veriyoruz ve bu konudaki girişimlerin arkasında duruyoruz" dedi.

Eşdeğer ilaç konusunda hekimleri ve halkı yeterince bilgilendiremediklerini ifade eden Tokaç, "Bu nedenle hekimlerimiz referans ilaçları yazıyorlar. Hekimler eşdeğer ilaç konusunda eczacı ve halka referans ilaç kullanmaları konusunda baskı uyguluyorlar" dedi. Tokaç, Bakanlık olarak, tüm ilaçlarda aynı kalite değerini aradıklarını belirterek, eşdeğer ilaç kullanımının yaygınlaştırılması için hekimlere yönelik eğitimlere ağırlık vereceklerini söyledi.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan ise, Ar-Ge çalışmalarının uzun zaman ve büyük masraf gerektirdiği ilaç sanayi açısından sınai mülkiyet haklarının varlığı ve korunmasının hayati önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:  "Bu sayede yeni araştırma ve buluşlar teşvik edilmekte, sağlana koruma ile Ar-Ge süresince masraflar geriz kazanılmakta, yeni çalışmalar finanse edilmektedir. Bu araştırmalar, patent koruması olmasa yeni geliştirilen ilaçların yüzde 60'ının geliştirilemeyeceğini ortaya koymaktadır. Bu oran diğer sektörlerde yüzde 20 civarındadır. Yeni buluşların teşvik edilmesi kadar ilaçlara erişim de büyük önem taşıyor. Günümüzde ülkemizin de içinde bulunduğu pek çok ülkede ulusal sosyal güvenlik sistemleri en büyük ilaç alıcı konumundadır. Bu kapsamda eş değer ilaçların sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliğin sağlanması noktasında rolü büyüktür. Bunun için, orijinal ve eşdeğer ilaçlar arasında bir denge oluşturulması gerekmektedir. Çünkü her iki ilaca ihtiyaç bulunmaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler