Kimileri sokakta kimileri işte

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenlendi. Bazı şehirlerimizde kadınlar sokaklara dökülüp sorunlarını dile getirmeye çalışırken, kimi yerlerde de kadınlar 'Dünya Kadınlar Günü'nden habersiz sırtında odun taşımaya, sarımsak bahçelerinde çalışmaya devam ediyor.

Yayınlanma: 08.03.2009 - 10:40
Abone Ol google-news

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen kadınlar, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci, törendeki konuşmasında, hayatın her alanında istedikleri eşitlik için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Kadınların dünden daha çok söz hakkı, eşit katılım istediklerini vurgulayan Kendirci, ''Biz kadınlar erkeğimizle yan yana eşit konumda olmak istiyoruz. Kadınların desteği olmazsa barış ve demokrasinin kazanılması imkansızdır'' dedi.

Eşi Türkegül Kocaoğlu ile anıta çelenk koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Türkiye'nin 81 ilinden İzmir'e gelen kadınların gününü kutladı.

Kadın hakları için İzmir'den başlatılan mücadeleyi tüm Türkiye'ye yaymayı amaçladıklarını belirten Kocaoğlu, ''Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlara verdiği hakların kadınlar tarafından korunması gerekmektedir. Kadın haklarının korunabilmesi için mutlaka hanımların siyasette aktif görev alması gerekiyor'' dedi.
 

Edirne

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesince Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende konuşan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Boyacıoğlu, kadınların erkeklerle eşit haklarda sahip olmak yolunda verdiği mücadelenin temsili başlangıcının 8 Mart 1857'ye dayandığını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin odak noktasında yer alan kadınların üstlendikleri misyonu yaşatma görevini hiçbir fedakarlıktan çekinmeden yerine getirdiğini ifade eden Boyacıoğlu, modern ve çağdaş Türkiye'nin oluşmasında söz sahibi olduklarını söyledi.

Açıklamanın ardından kadınlar, Edirne Belediyesi Bandosu eşliğinde Talatpaşa Caddesi'ndeki Zübeyde Hanım Anıtı'na yürüdüler. Burada Edirne Belediyesi tarafından dağıtılan çuha çiçeğini anıta bırakan kadınlar, 10. Yıl Marşı'nı söyleyerek dağıldılar.
 

Tekirdağ

Tekirdağ'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, sağanak yağış altında yapılan törenle kutlandı. Valilik tarafından, Cumhuriyet alanında yapılan törende, Türk Kadınlar Birliği Tekirdağ Şubesi adına Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Zübeyde Hanım Anıtı'nı da ziyaret eden kadınlar, anıta bir buket çiçek koydular.

Öte yandan, Kadınlar Günü nedeniyle Valilik Kültür Merkezi salonunda ''Hayat Mücadelesinde Kadın'' konulu panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, kadınların erkeklere göre daha duygusal bir yapıya sahip olduklarını söyledi.

Kadının, annelik vasfının yanı sıra ekonomik kalkınmada da önemli rol oynadığını ifade eden Doğan, kadının üretim ve ekonomik hayatın içinde de var olduğunu kaydetti.

 

Antalya

Antalya'da Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile Sosyalist Parti üyesi kadınlar, DTP İl Başkanlığı önünden Kışlahan Meydanı'na kadar sloganlarla yürüdü.

Burada yapılan ortak açıklamada, kadınların yaşadıkları toplumlarda adının anılmadığı, emeğinin görülmediği belirtildi.

Yaşanan ekonomik krizin yükünün kadınların omuzlarına bırakıldığı ve birçok kadının işten çıkarıldığının savunulan açıklamada, kadınların işlerine geri çağrılması istendi.

Basın açıklamasının ardından gruptakiler, dayanışma şölenine katılmak için Şarampol Caddesi'ndeki bir düğün salonuna kadar yürüyüş yaptı. 

 

Manisa

8 Mart Dünya Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Anadolu'da kadınlar, bu günde de aile ekonomisine katkı sağlamak için uğraş veriyor.

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde Asiye Savran (50), dağdan toplandığı odunları her gün sırtında 5 kilometre taşıyor.

Asiye Savran, gazetecilere, kış boyunca, sabahları erken kalkıp dağdan topladığı odunları sırtında evine taşıdığını belirterek, ''Evde yemeği çalı çırpı ile tutuşturduğum odun ateşinde pişiriyorum. Evin ısınmasında da topladığım odunları kullanıyorum. Kadınlar Günü nedir, hiç bilmem'' dedi.
 

Kastamonu

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden habersiz sarımsak bahçelerinde çalışarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Taşköprü'de çiftçilikle geçimini sürdüren kadınlar, yer yer karla kaplı ve çamurlu tarlalarda çalışıyorlar.

Taşköprü'nün Ağcıkişi köyünde çiftçilikle uğraşan 66 yaşındaki Memduha Kartal da bugüne kadar kadınlar gününün ne olduğunu bilmediklerini, şubat sonunda başladıkları sarımsak dikimini hâlâ sürdürdüklerini söyledi.

''Bizim kadınlar günümüz olmaz. Biz tarladan alacağımız mahsulü, emeğimizin karşılığını biliriz'' diyen Kartal, geçen yıl sarımsak tarlalarındaki bunca çilelerine rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını, tek gayelerinin sarımsaklarını iyi bir fiyattan satmak olduğunu ifade etti.

 

''Vardık, varız, var olacağız''

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ''Devrimci 8 Mart Platformu'' üyesi sivil toplum örgütlerince Abdi İpekçi Parkı'nda miting düzenlendi.

Sakarya Caddesi'nde toplanan grup, ''Kadına yönelik şiddeti son'', ''Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son'' ve ''Vardık, varız, var olacağız'' şeklinde sloganlar atarak, Abdi İpekçi Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.

Burada düzenlenen mitingde platform adına konuşan Ayşe Arapgirli, bugün meydanlarda her meslekten, her inançtan ve her ulustan kadının bir araya geldiğini belirterek, ''Tıpkı 142 yıl önce, bugünü sıradan bir bahar günü olmaktan çıkarıp, emeğin, direncin ve onurun filizlendiği bir güne çeviren New York'lu dokuma işçisi 40 bin kadın gibi alanlarda bir aradayız'' dedi.

Kadınların her türlü ayrımcılığa karşı alanlarda seslerini duyurmaya çalıştığını dile getiren Arapgirli, evlere kapatılarak kadınların zekalarının köreltildiğini ve çocuk doğuran bir üretim aracı olarak kullanıldığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler