"20. Ankara Uluslararası Film Festivali" başlıyor

"20. Ankara Uluslararası Film Festivali", 12 Mart'ta başlıyor. Dünya sinemasının vizyona girmemiş, saklı filmlerinin de gösterileceği festivale Polonya sinemasının yaşayan en önemli yönetmenlerinden kabul edilen Krzysztof Zanussi de katılacak.

Yayınlanma: 08.03.2009 - 13:05
Abone Ol google-news

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Halkbank ana sponsorluğunda düzenlenen 20. Ankara Uluslararası Film Festivali, 12 Mart'ta başlıyor. 22 Mart'a kadar, Kızılırmak Büyülüfener'de sinemaseverle buluşacak festival, yarışmalarının yanı sıra, dünya sinemasının vizyona girmemiş, saklı filmlerini de başkente taşıyacak.

Festival Başkanı Can Özgün, Dedeman Oteli'nde düzenlenen basın toplantısı ile festival programı hakkında bilgi verdi. Buna göre, 20. Ankara Uluslararası Film Festivali 12 Mart akşamı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Janset ve Ruhi Sarı'nın sunuculuğunu üstleneceğini gecede, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak verilen Kitle İletişim Ödülü, ODTÜ GİSAM'a, "Sanat Çınarı" ödülü Muhammer Sun'a, festivalin kurucularından Aziz Nesin'in adını taşıyan Emek Ödülü, Macit Koper'e sunulacak.

 

Ulusal uzun film programı

"20. Ankara Uluslararası Film Festivali" kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışması'nda Türk sinemasının son dönemde çekilen önemli filmleri Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Ulusal Uzun Film Yarışması kapsamında, Cemal Şan'ın "Dilber'in Sekiz Günü" ve "Ali'nin Sekiz Günü", Kazım Öz'ün yeni filmi "Fırtına", Bağımsız fotoğrafçı İsmail Necmi'nin gerçekle kurgu, belgeselle kurmaca arasında gidip gelen filmi "Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım?", Tolga Örnek'in yönettiği "Devrim Arabaları", Jacques Deschamps'ın "Dinle Neyden"i, Hüseyin Karabey'in belgesel ve kurgunun iç içe geçtiği bir yol filmi "Gitmek", Raşit Çelikezer'in "Gökten Üç Elma Düştü" adlı filmi, Selim Evci'nin ilk uzun filmi İki "Çizgi", Özcan Alper'in "Sonbahar"ı izleyici ile birlikte jürinin de karşısında olacak. Filmler En İyi Film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülleri dahil olmak üzere 16 ayrı ödül kategorisi için yarışacak.

Bu yıl Sinema Yazarları Derneği de (SİYAD) festival kapsamında "SİYAD En İyi Film" ödülü verecek. Bir başka ödül de Film Yönetmenleri Derneği (FİLM YÖN) tarafından verilecek.
Festivalin yarışma dışı özel gösterim bölümünde ise, üç ayrı ulusal film izleyiciyle buluşacak. Özcan Tekdemir'in Bekçi, Uygar Asan'ın Düğüm ve Sümeya Kökten'in Yasak Hisler filmleri Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

 

Kısa film programı

"20. Ankara Uluslararası Film Festivali" Ulusal Kısa Film Yarışması bölümünde, son bir yılda çekilmiş kısa filmler, kurmaca, deneysel ve canlandırma film dallarında yarışacak. Kurmaca film dalında 18, deneysel dalda 12, canlandırma dalında ise 10 olmak üzere toplam 40 film jüri karşısına çıkacak.

Uluslararası Kısa Film programında, dünyanın pek çok ülkesinden, son dönemde çekilen önemli kısa filmler Ankara'da olacak.

 

Belgesel film programı

"20. Ankara Uluslararası Film Festivali" kapsamında her yıl gerçekleştirilen Ulusal Belgesel Film Yarışması Bölümü'nde bu yıl amatör kategoride 14, profesyonel kategoride 11 film jüri üyelerinin değerlendirmesine ve belgesel sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

 

Dünya sineması

Festivalin en renkli bölümlerinden biri olan "Dünyanın Her Köşesinden", dünyadaki en önemli film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış, eleştirmenler ve seyirciler tarafından en çok beğenilen filmlerden oluşan, Meksika'dan, Hırvatistan'a, İran'dan Kanada'ya uzanan bir yolculuk niteliği taşıyor. Dünya sineması programında usta yönetmenlerin ve ödüllü filmlerin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen yönetmenler de olacak.

Ayrıca sinemaseverler bu programda yer alan Turne (Turneja)'nin oyuncu ve yapımcısı Tihomir Stanic ve Kino Lika'nın yönetmeni Dalibor Matanić ile filmlerinin gösterimleri ardından söyleşebilecekler.

Bill Plympton'ın "Ahmaklar ve Melekler"i, Roberto Rochín Naya'nın "Araf"ı, Vladimír Michálek'ın "Babalar ve Çocukları Üzerine", Mike Leigh'in "Daima Mutlu"su, Kornél Mundruzcó "Delta"sı, Tomas Alfredson'ın "Gir Kanıma"sı, Petr Zelenka'nın "Karamazovlar"ı, Majid Majidi'nın "Serçelerin Şarkısı", Michel Gondry'nin "Tokyo"su gösterilecek filmler arasında yer alıyor.

 

Çingeneler beyazperdede

Dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biri olan Romanlar veya halk arasındaki tabirle "Çingeneler" hakkındaki filmler de "Gelecek Uzun Sürer" başlığıyla festivalin ilgi çeken bölümlerinden olacak. Bu bölümde gösterilecek filmlerden biri olan "Bahrtalo" (İyi Şanslar)'ın yönetmeni Robert Lakatos ise festival konuğu olarak seyircisiyle buluşacak.

 

Bir usta iki film: Krysztof Zanussi

Pedro Almodóvar ve Krzysztof Kieslowski gibi yönetmenlerin öğretmeni olan ve Polonya sinemasının yaşayan en önemli yönetmenlerinden biri kabul edilen Krzysztof Zanussi, 20. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin özel konuğu olarak Ankara'ya gelecek. Son filmi "Kalp Hırsızı"nın (Serce na dloni) Türkiye prömiyerini gerçekleştirmek üzere 14 Mart'ta Ankara'da bulunacak olan ünlü yönetmen, "Sessiz Bir Yıl" (Rok spokojnego slonca), "Sabit Sayı" (Constans), "Hayat Seks Yoluyla Bulaşan Ölümcül Bir Hastalıktır" (Zycie jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa), Aydınlanma (Iluminacja) gibi filmleriyle tanınıyor.

 

Toplu gösterim: Jan Hrebejk

Festival programının en önemli bölümlerinden biri olan, yedinci sanat ustalarını başyapıtlarıyla andığımız "Toplu Gösterim" bölümünün bu seneki konuğu ise Çek yönetmen Jan Hřebejk olacak. Yönetmenin, "Bir Aşağı Bir Yukarı", "Bölünerek Yok Oluyoruz", "Güzellik Başa Bela", "Keyfim Yerinde", "Pupendo", "Rahat Sığınaklar" adlı filmleri gösterilecek. Festivalin geçmiş senelerinde gösterilmiş ve iz bırakmış en iyi filmlerinden küçük bir derleme de "20 Yılın En İyileri"nden bölümünde izleyici ile buluşacak.

 

Etkinlikler

Festival'in, Açılış Töreni'ne katılacak konukları İstanbul'dan Ankara'ya taşıyacak Festival Treni, 12 Mart'ta Haydarpaşa Garı'ndan Ankara'ya doğru hareket edecek. Sabah 09.30'dan itibaren Festival konukları toplanacak ve Festival Treni saat 10.00'da Ankara'ya hareket edecek. Saat 17.00'da Ankara Garı'na varacak Festival Treni ve konukları törenle karşılanacak. Festival konukları akşam 19.30'dan itibaren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda gerçekleştirilecek Açılış Töreni'ne katılacaklar.
Geçen sene ilki gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören Sanat Sokağı projesi bu yıl da devam edecek. Sanatseverler festival boyunca şehirde "festival" havasını soluyacak. Bu kapsamda, festivalin iki gösterim mekanı olan Kızılay Büyülü Fener Sineması ile Çağdaş Sanatlar Merkezi arasındaki güzergah üzerinde, Kuğulu Park'ta, Mülkiyeliler Birliği önünde ve bu güzergahlara yakın trafiğe kapalı alanlarda çeşitli sanat etkinlikleri ve performanslar gerçekleştirilecek. Bu alanlardaki kafeler, kitabevleri, alışveriş merkezleri vb. festivalin renk ve afişlerini taşıyacak, binalar giydirilecek.

 

Türkiye'de videonun 35 yılı

Festivalde küratörlüğünü Ege Berensel ve Vitopya Kolektifi'nin üstlendiği Türkiye'de Videonun 35 Yılı" adlı bir program yer alacaktır. Programın amacını, kolektif bir arşivleme, retrospektif oluşturmak, gözümüzden uzak tutulan böyle bir tarihe yakından bakmak oluşturuyor. Program, güncel sanat içerisinde üretilen videolarla, deneysel video kategorisinde üretilen videoları mecz eden, onlara birlikte bakmayı, okumayı deneyen bir toplamı ortaya çıkarmayı deneyecek.

Video sanatının dünya çapındaki öncülerinden biri olarak kabul edilen Nil Yalter'in, aralarında ilk Türkiye videosu sanatı örneği olan "Başsız Kadın veya Göbek Dansı" videosunun da bulunduğu retrospektifi, "Nil Yalter'e Saygı" başlığı altında sergilenecek.

Sanatçının, bugüne kadar yapılmış en geniş retrospektifi olacak bu bölüm kapsamında, "Resmin Sesi" (Sound of Painting) adlı videosunun dünya prömiyeri de gerçekleşecek. Aynı zamanda festivale konuk olarak da katılacak Nil Yalter, yine video ve performans sanatçısı Melis Tezkan'la birlikte "Video: etkileşim ve çoğul estetik: Nil Yalter-Çağdaş sanatta araç olarak teknoloji" başlığı altında bir söyleşi gerçekleştirecek.

 

Festival salonları

20. Ankara Uluslararası Film Festivali gösterimleri Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda gösterilecek filmlerin biletleri, 12.00 seansları 2.5 TL, 14.30 ve 17.00 seansları 5 TL, 19.15 ve 21.30 seansları ise 10 TL olacak.Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gösterilecek tüm filmleri sinemaseverler ücretsiz izleyebilecekler.

 

Kapanış töreni 22 Mart

Festivalin kapanışı ise, ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında verilen ödüllerin sahiplerini bulacağı tören ile, Devlet Tiyatroları Şinasi Sahnesi'nde 22 Mart Pazar akşamı gerçekleştirilecek. Kapanış gecesinin sunuculuğunu ise Nehir Erdoğan ve Levek Ülger üstlenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler