Kuzey İrlanda'da operasyon

Kuzey İrlanda'da önceki gün County Antrim bölgesindeki bir askeri birliğe saldırı düzenleyen ve iki askeri öldüren ''Gerçek IRA'' adlı örgütün mensubu olduğu düşünülen teröristlerin yakalanması için son yılların en büyük operasyonunun başlatıldığı bildirildi.

Yayınlanma: 09.03.2009 - 08:30
Abone Ol google-news

Kuzey İrlanda'da polis, askeri birliğe saldırıp 2 askeri öldürenleri arıyor. Merkezi Dublin'de bulunan bir gazeteyi arayan kişilerin, saldırıyı, İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) şiddetin sürdürülmesinden yana olan ''Gerçek IRA'' adlı fraksiyonu adına üstlendikleri açıklandı.

Dört kişinin de yaralandığı saldırının ardından, İngiliz Hükümeti'nden bazı kaynaklar basın kuruluşlarına yaptıkları açıklamada, Gerçek IRA'nın sayısal olarak küçük bir güç olmakla birlikte, ciddi tehdit yaratabileceğine dikkati çekti.

Son saldırının, 1997 yılında Kuzey İrlanda'da bir İngiliz askerinin bir IRA keskin nişancısı tarafından öldürülmesinden bu yana işlenen ilk cinayet olduğu, ölen iki askerin, önümüzdeki günlerde Afganistan'a gönderilecek güç içinde yer almaya hazırlandıkları bildirildi.

Yaralıların durumlarının ise ağır olduğu, üçünün ölüm tehlikesinin hala sürdüğü, dördüncü yaralının durumunun daha iyi olduğu kaydedildi. Bu arada saldırı İngiliz basınında haber sayfaları ve köşe yazılarında ağırlıkla işlenen konuların başında geldi. İngiliz basını, saldırının Kuzey İrlanda'daki polis güçleri ve askeri üslerin güvenliğinin gözden geçirilmesi gereğini bir kez daha ortaya koyduğunu yazdı.

Kuzey İrlanda'da IRA'nın barış sürecine dahil olması noktasında örgütten ayrılan ve şiddet yanlısı tutumunu sürdürme kararı alan Gerçek IRA adlı fraksiyonun militan sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak terörizm uzmanları, sayıları az olmasına rağmen grubun 1990'lı yıllardan kalan tecrübeyi bir avantaj olarak kullandığına ve örgüte yeni eleman bulmakta güçlük çekmediğine işaret ediyor.

Bu arada kendisi de eski bir IRA mensubu olan Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness, herkesin Kuzey İrlanda'yı eski sorunlu günlerine döndürecek davranış ve sözlerden kaçınması gerektiğini belirtti. McGuinness, ''Çatışma sürecinde ben de IRA'yı destekledim. Ben de IRA'nın bir üyesiydim. Ama artık bunlar geride kaldı'' dedi.

Kuzey İrlanda Başbakanı Demokratik Birlik Partisi lideri Peter Robinson da önceki gün düzenlenen saldırının geçmişi anımsattığını belirtti ve teröristlerin, askerleri öldürdükten sonra silahlarını sivillere de yöneltmesinin bu kişilerin ne derece "çıldırdıklarını" ortaya koymaya yettiğini kaydetti.

Kuzey İrlanda polisi adına yapılan açıklamada da bölge politikacılarına terörizme karşı birleşik bir cephe oluşturmaları çağrısı yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler