ALES'e başvurular 16 Mart'ta başlıyor

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES)başvuruları 16 Mart'ta başlıyor. 10 Mayıs'ta gerçekleşecek olan sınavın başvuruları için son tarih 3 Nisan. Adayların, başvuru işleminden önce 40 YTL sınav ücretini bankaya yatırmaları gerekiyor.

Yayınlanma: 11.03.2009 - 09:22
Abone Ol google-news

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) ilkbahar dönemine 16 Mart-3 Nisan tarihleri arasında başvurulabilecek.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ALES'e girmek gerekiyor. Türkiye'de bir lisansüstü programda eğitim görmek isteyenler de bu sınava katılacak.

Bu sınavda alanındaki puan türünde 100 üzerinden 70 alan adaylar başarılı sayılacak.


Başvurular

Başvurular elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Son 2 yıl içinde ALES'e başvurmuş adaylar başvurularını bireysel olarak internet üzerinden kendileri yapabilecek. Bu durumda olmayan adaylar ise başvuru merkezleri aracılığıyla başvuruda bulunacak.
Sınava başvurmak isteyen adaylar, sınav kılavuzu ve aday bilgi formuna 16 Marttan itibaren ÖSYM'nin www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek. Ayrıca kılavuz dağıtımı yapılmayacak. Adaylar, başvuru yapacakları merkezleri yine aynı internet sitesinden öğrenebilecek. Adayların, başvuru yapmadan önce 40 TL sınav ücretini bankaya yatırmaları isteniyor. Başvuru süresi 3 Nisan 2009 Cuma günü sona erecek.
 

Sınav

ALES, 10 Mayısta Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak, Lefkoşa ve Bişkek'te gerçekleştirilecek.

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan yetenek testi uygulanacak. Sınav Türkçe yapılacak. Her aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı olmak üzere üç ayrı puan türü hesaplanacak ve sonuçlar adayların adreslerine gönderilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler