'Diriliş'e salon yok

Samsun Sanat Tiyatrosu, Turgut Özakman'ın Çanakkale destanını konu alan "Diriliş" adlı yapıtından tiyatroya uyarladığı oyununa 18 Mart'ta oynamak için Çanakkale'de salon bulamadı.

Yayınlanma: 11.03.2009 - 10:02
Abone Ol google-news

Samsun Sanat Tiyatrosu (SST), Turgut Özakman’ın “Diriliş” adlı yapıtından tiyatroya uyarladığı oyunu 18 Mart’ta oynamak için Çanakkale’de salon bulamadı. Samsun Sanat Tiyatrosu yönetmeni Yaşar Gündem’in oyunlaştırdığı ve yönettiği, Çanakkale destanını konu alan oyun 17 Mart’a kadar Çorlu, Keşan, Uzunköprü, Edirne, Durusu, Düzce, Karaman, Mut, Konya, Bor, Niğde’de oynanacak. Turne, Çanakkale’yi atlayarak 19 - 28 Mart tarihleri arasında Polatlı, İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Bozüyük, Zonguldak, Samsun ve Merzifon’da sürecek.

Oyun hakkında açıklama yapan Yaşar Gündem, “Çanakkale bir diriliştir. Türk’ün geri dönüşü. Milli Mücadele’nin ve Cumhuriyet’in habercisi. Bu destan hakkında ciddi araştırmalar dışında üç yaklaşım var. Birincisi Mustafa Kemal Atatürk’ü yok saymak. İkincisi Mustafa Kemal Atatürk’ün rolünü küçültmek. Üçüncüsü ise Çanakkale savaşını hurafeler, dualar, mucizeler, kerametler dizisi halinde anlatmak. Bugün yaşadığımız anı koklayıp çevremize farklı bir duruşla baktığımızda ve cesaret edip bir de geçmişe uzanabildiğimizde nereden nereye geldiğimiz yüzümüze bir tokat gibi inecektir sanırım. TBMM’de Mustafa Kemal Atatürk’ün üniformalı tablolarının tartışılması, Mustafa filmi, heykellerine yapılan saldırılar, ders kitapları ve günümüz öğretmenlerinin öğretileri... Sanki rüyada gibiyiz. Sanki bu ülke emperyalist güçlerin elinden binlerce şehidin kanıyla kurtulmadı. Sanki bu sıkıntılar hiç yaşanmadı. Ve hep beraber düğün coşkusu içinde karanlığa koşmaktayız. Samsun Sanat Tiyatrosu olarak perdelerimizi açarak hayır diye haykırıyoruz. Bu ülkenin yoktan var edilişini geçen sezonda ‘Şu Çılgın Türkler’i sahneleyerek hatırlatmaktı amacımız. Bu sezon da Cumhuriyetin önsözü olan ‘Diriliş - Çanakkale 1915’i sahneliyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler