Basın tarihinde bir ilk

Yüzlerce gazeteci ve televizyoncu Cumhuriyet gazetesinde düzenlenen etkinlikte Balbay'a destek verdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, "Balbay bir simgedir. Yargılanan, tutuklanan pek çok meslektaşımız var" derken, Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, "Balbay'ı desteklemek, ifade özgürlüğünü desteklemek için buradayız" dedi.

Yayınlanma: 12.03.2009 - 10:45
Abone Ol google-news

Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi ve köşe yazarı Mustafa Balbay'ın Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine konulmasına tepki gösteren gazeteciler bir araya geldi.

Etkinliğe katılan okurlar ve gazeteciler 'Neden orada olduklarını' anlattı...

 

Orhan Erinç / Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

Bu önemli dayanışma gününün iki önemli yanı var. Birincisi ifade özgürlüğünün tehlikeye girmesidir. İkincisi de gazeteciliğin meselek ilkelerine göre yapılmasının suç sayılmasıdır. Mustafa Balbay bir simge oluşturuyor. Çünkü yargılanan, tutuklanan çok sayıda meslektaşımız var.

Basın yasası, kitap yayınıyla suç oluşması durumunda 4 aylık bir dava açma süresi tanıyor. Balbay'ın kitaplarında kullandığı belgeler, bu süre içinde dava açılmadığı için gizliliğini kaybedip aleniyete kavuşmuş durumda. Gösterdikleri dayanışma için meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
 

Oktay Ekşi / Basın Konseyi Başkanı

Etkinliği düzenleye teşekkür etmek istiyorum. İfade özgürlüğüne yakışan baraşılı bir model bulmuşlar. Balbay'ı desteklemek, ifade özgürlüğünü desteklemek için buradayız. Basının kendisini özgür kılmasının çok temel bir kuralı var, sabahtan akşama kadar vermemiz gereken bir mücadele tipinin ertesi sabaha taşınmasıdır bu kural. Güç odakları özgürlüğü sevmezler, özgür basından hiç hazzetmezler. Özgürlük mücadelesi veren gazetecileri cezalandırmak için her şeyi yaparlar. Buna karşılık bizim de borcumuz özgürlüğün yanında bulunmak, el ele vermek, yılmayacağımız göstermektir. Balbay bunun için somut bir örnektir. Mustafa'ya daha özgür, tekrar yazdığını görme dileğini iletmek için de buradayız.


Emre Kongar / Cumhuriyet

Galiba Türkiye yavaş yavaş demokratik ve özgürlükçü bir basından tek partili diktatoryal bir Ortadoğu ülkesine doğru dönüşme programının içinde olarak kabul ediliyor.

 

Derya Sazak / Milliyet

Çok önemli bir meslek dayanışması. Bizim kuşağın önemli isimlerinden birisi Mustafa Balbay. Ergenekon soruşturması pek çok tartışmalar yaratan bir dava. Son tutuklama olayında özellikle polis tarafından uzun süre gözaltında tutulması, hiç arama verilmeden mahkemeye çıkarılması hukuk ölçülerine göre ağır bir yaptırım. Hakkındaki iddiaları mahkemede yanıtlayacaktır elbette ama bir gazetecinin bu tür bir eylemle, darbeye teşebbüsle suçlanması önemli, kaygı verici. Biz meslektaşları bugün Balbay'la dayanışmak için buradayız.
 

 

Mehmet Barlas / Sabah

Ben Cumhuriyet okulundan yetiştim, benim için bir okul Cumhuriyet. Ayrıca Balbay benim meslektaşım, düşüncelerinden ötürü insanların hapse girmesi sürecini geçmişte yaşadım, bundan sonra da olması üzüntüm. Dayanışma için buradayım, meslek adına buradayım. Balbay'ın aklanması dileğindeyim, bir meslektaşın hapiste olması beni çok rahatsız ediyor.

 

Doğan Hızlan / Hürriyet

Mustafa Balbay burada bir simge. Bir yazarın hem okurlar hem de yazarlar tarafından desteklenmiş olması beni çok mutlu etti.

 

Tufan Türenç / Hürriyet

Babali için ender görülen bir durum. Çok anlamlı güzel bir gün. Olay Balbay'la ilgili değil sadece, medya büyük bir sınav veriyor. Amaç yazarı susturmak . Bir ülkede basın susarsa o ülkede demokrasi kalmaz. Okur medyaya sahip çıkarsa bu ülkeyi kurtarırız. Ayrı gazetelerde çalışabiliriz. Ama laik Türkiye Cumhuriyeti herkesin koruması gereken bir değer.

 

Reha Muhtar

Balbay'a, meslektaşları ve okurları olarak hem önünde hem de arkasında bulunarak destek olmak istiyoruz. Bu konuda daha fazla yorum yapmak istemiyorum. Umarım ki bir an önce özgürlüğüne kavuşur.

 

Hikmet Bila / Cumhuriyet

Cumhuriyet için demokrasi için özgürlük için buradayız. Bu ülkenin daha demokratik olması için ve düşünme özgürlüğü için burdayız. Cumhuriyete sahip çıkan insanlar ne yazıkki hukuk dışı uygulamalara maruz kalıyor.

Ahmet Hakan / Hürriyet

Ben Mustafa Balbay'ın iddianamede öne sürülen suçları işlediğine inanmıyorum. Ona destek vermek için buradayız. Bir yazar olarak Mustafa Balbay'ın ifade özgürlüğünü savunuyorum.

 

Hulki Cevizoğlu / ART

Hukukun egemen olmasını istiyoruz. Hukukun egemen olduğu bir Türkiye istiyoruz.

 

Ali Sirmen / Cumhuriyet

Bir ülkede demokrasi ve hukuka baskı varsa vahimdir. Baskıya karşı direnenlere bakın eğer direnen varsa umut da var demektir.

 

Ümit Zileli / Cumhuriyet

Başbakan'ın 13 yaşındaki bir çocuğu seçim otobüsüne alıp ensesine tırnak geçirdiği bir ülkede Mustafa Balbay'ın ve diğer yurttaşların hapiste olması hiçte şaşılacak bir şey değil.

 

Sunay Akın / Cumhuriyet

Kemancıya sen keman çalmayacaksın derseniz diğer enstürman çalanlar buna itiraz eder. Bugün yaşadığımız olay budur.

 

Deniz Som / Cumhuriyet

Son yıllarda benzeri görülmemiş bie meslektaş dayanışması. Mustafa Balbay ve Cumhuriyet gazatesi adına önemli bir etkinlik.

 

Alev Coşkun / Cumhuriyet

Bu yaşanan olay Balbay'a karşı yapılan hareketin aslında barışcıl ve demokratik bir tepkisidir. Saat 11'den itibaren halk sıraya girdi ve kitap almak için sıra devam ediyor. Ayrıca Oktay Ekşi'den Mehmet Barlas'a, Selçuk Erez'den Yazgülü Aldoğan'a, Selçuk Bayar'dan Reha Muhtar'a kadar yüzlerce yazar kitap imzalıyor. Bu büyük bir dayanışma ve demokrasi hareketidir.

 

Bedri Baykam / Cumhuriyet

Çok göz yaşartıcı ve kararlılık dolu birgün. Demokratik, laik ve Atatürkçü insanları korkutabileceklerini ve sindirebileceklerini sananlara bu halk ve tarih büyük bir ders vermiştir. Özellikle her medya patronuna sesleniyorum. Hiçbir ihale onurunuzdan daha değerli değildir. Basın özgürlüğü ve demokrasinin bedeli yok.

 

Yazgülü Aldoğan / Posta

Karışık duygular içindeyim çünkü olmaması gereken bir şeydi. Burada yaşananlar çok güzel ama nedeni absürt. Mustafa adına attığım her imza kalbimde taş gibi.

 

Oray Eğin / Akşam

Bir gazetecinin uğradığı baskı çok kolay olmamalı. Hepimiz ifade hakkı için buradayız. fikirlerini savunalım ya da savunmayalım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler