Kadıköy'e 'toplum' odaklı aday: Nursel Şengür

'Kadıköy değişim istiyor!' sloganıyla yola çıkan Kadıköy Bağımsız Belediye Başkan adayı Nursel Şengür projelerini anlattı. Nursel Şengür, kadınlara sığınma evi, yaşlılara yardım hizmeti, engellilere gerekli olanakların sağlanması gibi sivil toplum odaklı projeleriyle dikkat çekiyor.

Yayınlanma: 12.03.2009 - 13:33
Abone Ol google-news

Kadıköy Bağımsız Belediye Başkan adayı Nursel Şengür projelerini açıkladı.

'Kadıköy ayrı bir kent olmalı'

Nüfusuyla bir Avrupa şehri olabilecek Kadıköy'ün başlı başına bir kent olması gerektiğini söyleyen Şengür şöyle konuştu: "Barındırdığı nüfusla büyük bir Avrupa şehri olabilecek olan Kadiköyümüz; İstanbul içinde bir İstanbul, kendi başına büyük bir kent. İstanbul’un bir ucunun Gebze’ye, öbür ucunun Çorlu’ya dayanan azman bir kent olduğunu düşündüğümüzde; bu hali ile sağlıklı bir kent yönetimi ile idare edilmesi mümkün değil. O yüzden biz İstanbul’un üçe hatta dörde bölünerek küçültülmesini savunuyoruz ve bu nedenle Kadiköy’ün kendi başına bir kent olmasını öneriyoruz, Ve biz seçilirsek ilk yapacağımız şeylerden biri de Kadiköy’ün kendi başına bir kent olmasını referanduma sunmak olacak."

 

'Birlikte Başarabiliriz Platformu'

‘Birlikte Başarabiliriz Platformu’yla pek çok iş başardıklarını anlatan Şengür, "Bütün Türkiye’de biraraya gelen ‘Birlikte Başarabiliriz Platformu’, Kadıköy’de sadece kısa seçim sürecinde değil, kazanamasak da önümüzdeki süreç boyunca halkın sorunlarının takipçisi olacak. İzleyebilenleriniz olmuştur, bizler zaten seçimlerden once pek çok sol parti ve çalışanların örgütlerinin temsilcileri olarak ‘Kadıköy Demokrasi-Emek Güç Birliği’ olarak zaten çalışıyorduk. Emek gaspına karşı alanlardaydık, Haydarpaşa için durmadan kapıları aşındırdık. Gazhane’deki arkadaşlarımızla birlikte kentsel dönüşüm dersi verdik. Moda İskelesi’nden kazanılmız haklarımızın takibini birlikte yaptık… Küresel iklim değişikliğine karşı mitingler düzenledik, aktivistlerle birlikte olduk. Dünyamız, kentimiz ve Kadıköyümüz için birlik olduk" dedi.

 

'Kamuya air bisiklet' projesi

Kadıköy'deki trafik sorununa da dikkat çeken Şengür, bu soruna getirecekleri çözümlerden birinin Avrupa'da uygulanan 'kamuya ait bisiklet' projesi olduğunu söyledi. Şengür şöyle konuştu:
"Kadıköy sahiline birazcık tepeden baktığınızı düşünün, bir havaalanı eksik! İkisi İDO’ya ait üç iskele… Minibüis durakları, otobüs durakları, taksilerin keşmekeşi, Gar ve deniz otobüsü iskelesi ile gene bir minibüs durağı daha… Burada oluşan kaosu düzenleyeceğiz…  Kamu araçlarıyla hareketi önceletecek önlemler alacağız… Arabasıyla kent merkezine inmek isteyen bedelini ödeyecek… Halkın rahatlıkla yol almasını ve işlerini görmesini engelleyen tek kişinin kullanımındaki arabalardan oluşan konvoyların caddelerimizde tur atmasına izin vermeyeceğiz. Yeraltına ve yer üstüne yapacağız otoparklarla; buralardan merkezlere hareketle,toplu taşıma araçlarını çoğaltarak hizmet götürülmesine esenlik sağlayacağız… Bütçeyle orantılı olarak her yıl belirli sayıda bisiklet halka ücretsiz dağıtılacak... Avrupa ve dünya genelinde de bir çok başarılı örneği olan ‘Kamuya ait bisiklet’ projesi yapacağımız ilk icraatlardan biri olacaktır. Bu proje kapsamında, Kadıköy'ün çeşitli noktalarına bırakılan bisikletlerle Kadıköylüler istedikleri yere bisikletle ve ücretsiz olarak gidebilecekler. Gittikleri yerde bulunan istasyona bırakacakları bisikletler, başka bir Kadıköylü tarafından yine başka bir noktaya gitmek için kullanılabilecek.
Üniversite öğrencisi kardeşlerimiz için de kolaylaştırıcı bir ulaşım çözümümüz var. Ring seferi yapan otobüsler ücretsiz ve sık aralıklarla tur atacak…"


 
                        
'Engellilere çözüm şart'

Sokaklar ve toplu taşım araçları engellileri muhtaç duruma düşürmeyen koşullara getirileceğini de söyleyen Şengür, "Kadıköy, engellilerin hayatlarının kolaylaştırıldığı bir kent olacaktır. Bunu yaparken de katılımcılık esasına dayanarak Sakatlar Derneği ve uzman meslek odalarıyla işbirliği yapacağız. Evden çıkmak fikri bile yorucu olmaktan çıkarılacak… Kent içinde uygun yerlere ve çok miktarda özel ve genel wc’ler yapılmasına özeneceğiz… Hastalık, bakım ya da hava almak için bile olsa yardım isteyen herkese ücretsiz hizmet vereceğiz. Gençlerimizi bu alanda gönüllülük kültürüyle donatacağız…" dedi.

 

'Yaşlılara yardım edecek, kadınlar için sığınma evleri açacağız'

"Yetersiz sayıda huzurevimiz var. Yaşlı insanlarımızı gözeteceğiz… Evinde ama kendi başına yaşamayı tercih edenleri de kontrol edeceğiz.  İhtiyaçlarını öğrenip karşılamaya çalışacağız. Yoksullardan bu hizmetin ücretini almayacağız…" diyerek yaşlıların ihtiyaçlarına dikkat çeken Şengür bunun yanı sıra sığınma evi kuracaklarını da belirtti. Şengür sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yasa gereği 50 bin nüfusa bir kadın sığınma evi açmak zorunlu ama kadını köleleştiren sistem koyduğu yasaya bile uymamakta, sığınmaevleri açmamaktadır. Biliyorsunuz, Yoğurtçu Parkı’nın hemen ucunda bir kadın sığınma evimiz vardı ama polis teşkilatına geri verildi. Çaresiz, kimsesiz kadınların barınma haklarından yoksun kalmasına ve hayata ve erkek egemen baskıya karşı korumak için kadın sığınma evi kurulacaktır.  Sığınma evlerinin ihtiyaç duyduğu kadın hakları ve yasal çerçeveler konusunda uzman kadrolar, psikologlar ve sağlık görevlileri atanacak, ve bu sığınma evlerinin ilgili sivil toplum örgütleri ve sağlık kuruluşları ile yakın işbirliği yapması sağlanacaktır. Ayrıca kadın kooperatifleri eliyle işletilen yerelden sağlanacak ve kaynağı bilinen, sağlıklı, ucuz tarımsal ürün satan (küçük çifçileri desteklemek için) tüketim kooperatifleri oluşturacağız…"


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler