Dinler Almanya'da buluştu

İsrail'in ve Almanya'nın 60. kuruluş yılında Berlin'deki Müslümanlar ve Yahudiler bir araya geldi. İsrail'in Berlin Büyükelçisi İlan Mor: ''Geçmişte yaşanan bazı anlaşmazlıklara rağmen geleceğe birlikte bakma kararı aldık'' dedi.

Yayınlanma: 13.03.2009 - 12:20
Abone Ol google-news

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Müslüman ve Yahudiler, İsrail ve Federal Almanya Cumhuriyeti'nin 60. kuruluş yıl dönümünü birlikte kutladılar.

Hür Demokrat Parti'nin (FDP) eski yönetim kurulu üyesi ve avukat Mehmet Daimagüler, Yeşiller Partisi Berlin eyalet meclisi üyesi Özcan Mutlu ve Yahudi Profesör Michael Wolffsohn ile eşi Rita Wolffsohn tarafından düzenlenen kutlamaya, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Mehmet Vakur Erkul, İsrail'in Berlin Büyükelçisi İlan Mor, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Berlin Eyaleti Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Heidi Knake-Werner, Berlin eyalet meclisi milletvekilleri, Berlin Yahudi Cemaati Başkanı Lala Süsskind ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Büyükelçi Mor burada yaptığı konuşmada, bu toplantının birlikte daha çok özgürlük, daha fazla demokrasi ve Yahudi düşmanlığına, ırkçılığa ve genel olarak yabancı düşmanlığına karşı mücadele için önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

Toplantıya Türkiye büyükelçiliğinden katılımın olmasının Türkiye ve İsrail arasında bazı ihtilaflara rağmen sağlam ve iyi ilişkilerin olduğunu gösterdiğini belirten Mor, ''Geçmişte yaşanan bazı anlaşmazlıklara rağmen geleceğe birlikte bakma kararı aldık'' dedi.

Mor, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın İsrail'i ziyaret etmek istemesi durumunda, bunun Türkiye ve İsrail'in stratejik ortak olduklarını bir kez daha gözler önüne sereceğini de kaydetti.

Berlin'de göçmen gençler arasındaki Yahudi düşmanlığıyla ilgili bir araştırmanın olumsuz sonuçlarının ise kendisini sarstığını ifade eden Mor, bunun, göçmen gençlerin eğitimine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

Wolffsohn da Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin bir Yahudi kültürünü barındırdığını, aralarında Berlin eyaletinin ilk Başbakanı olan Ernst Reuter'in de bulunduğu çok sayıda Yahudi'nin, Adolf Hitler'in 2. Dünya Savaşı öncesinde iktidara gelmesinden sonra Türkiye'ye sığındığını hatırlattı.

Süsskind de Almanya'da yaşayan bir Yahudi olarak, yıllar önce Almanya'ya gelen göçmenlerin duygularını çok iyi anlayabildiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon