Evren iddianamesi tekrar savcılıkta

Adana eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu'nun, 9 yıl önce eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında hazırladığı iddianame yeniden gündeme geldi. 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargılanmasını istemiyle iddianame hazırlayan ve söz konusu iddianame hakkında verilen takipsizlik kararını AHİM'de kaldıran eski Savcı Kayasu, tekrar Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Yayınlanma: 16.03.2009 - 12:52
Abone Ol google-news

Görev yaptığı dönemde 12 Eylül 1980 askeri darbesini yapanlar hakkında yargılama talebiyle 28 Mart 2000 tarihinde iddianame hazırlayan ancak Başsavcılık tarafından iddianamesine takipsizlik kararı verilen Sacit Kayasu, yıllar sonra tekrar gündeme geldi. Bu takipsizlik kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan ve davayı kazanan Kayasu, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu. İddianamenin Başsavcılık tarafından takipsizliğe uğramasını eleştirerek, "Bu durumun gerek o tarihte, gerekse şu anda yürürlükte olan kanunlara aykırılığı ortadadır. Zira savcının tanzim ettiği iddianame hakkında ancak mahkeme karar verir" diyen Kayasu, bugün verdiği dilekçesinde şunları kaydetti: "Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de, bu iddianame ile ilgili olarak 13.11. 2008 tarihinde verdiği kararda bunu açıkça belirtmiştir. Esasen böyle bir karar olmasa bile bu durumun kanunlara aykırılığı açıktır. Bu yüzden, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararından sonra, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu iddianame üzerindeki takipsizlik kararını kaldırmasını bekledim. Ancak bunun gerçekleşmediğini gördüğüm için, başsavcılığınızdan bizzat istemek zorunda kaldım. Darbeye teşebbüs edenlerin bile yargılandığı bir ülkede, darbeyi gerçekleştirenlerin yargılanmaması, üstelik bunun engellenmesi en büyük hukuk ayıbıdır.

Bahsi geçen dosyadaki takipsizlik kararının, bu karar hukuken yok hükmünde olduğundan, kaldırılarak iddianamemin Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etmekteyim. Dilekçemin ekinde, 1981 tarihli ve Milli Güvenlik Konseyi tarafından bastırılan 12 Eylül, öncesi ve sonrası isimli 330 sayfalık kitabı da gönderiyorum. Zira bu kitap iddianamemin eki olarak yer almış ancak başsavcılık tarafından iddianameye eklenmeyip tarafıma iade edilmişti. Mahkemenin iddianameyi iade etmemesi için bu kitabın da iddianameye ekli olarak mahkemeye gönderilmesi gerekmektedir. Mahkemenin vereceği kararı Türk milleti heyecanla beklemektedir. Bu tarihi görevi yaparak iddianamemi mahkemeye göndereceğinize eminim."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler