Yılın başarılı gazetecileri belli oldu

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin 17 dalda toplam 30 kişi ve kuruluşa verdiği ''Yılın Başarılı Gazetecileri 2008'' Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü; Cumhuriyet Gazetesi'nden Bahadır Selim Dilek'in ''Küresel Tuzak, Ilımlı İslam'' araştırmasına verildi. Tören'de Hıfzı Topuz'a da onur ödülü takdim edildi.

Yayınlanma: 16.03.2009 - 22:01
Abone Ol google-news

ÇGD'nin ''Yılın Başarılı Gazetecileri 2008'' ödülleri törenle verildi. ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Devlet Tiyatroları Akün Sahnesi'nde düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, ÇGD'nin 31 yıl boyunca, ''basın, düşünce ve ifade özgürlüğü, demokrasi ve insan hakları konusunda iktidarda kim olursa olsun ödünsüz mücadele verdiğini, bu alanda kavga verenlerin yanında olduğunu'' söyledi.

''Holdingci medyanın; gazeteciler, yazarlar, özellikle muhabirlere yönelik baskılarına, haksız işten çıkarmalarına, sendikalaşma çabalarının engellenmesine de karşı çıktıklarını'' vurgulayan Abakay, şunları kaydetti:

''Çağdaş, demokrasiyi benimsemiş ülkelerde ülkeyi yönetenler, başbakanlar insanlara 'okuyun, daha çok okuyun, olanaklarınız ölçüsünde her yayını, her gazeteyi okuyun' derken, bizim ülkemizde Başbakan ne yazık ki bu ülkede yayınlanan en etkili gazeteler için 'almayın, okumayın' kampanyası açabiliyor.

Bu ülkede Başbakan, bir ödül töreninde 'Artık Türkiye, Çetin Altan'ların 300 kez mahkeme kapılarına gittiği bir ülke değil' diyor, ama gerçek bunu yalanlıyor. Kendisi de biliyor ki AKP İktidarı döneminde bu ülkede, sadece TCK 301'den mahkeme kapılarına 2 bin 300'den fazla gazeteci-yazar gitti, yargılandı ve 745 kişi de mahkum oldu. AKP iktidarı, kendisinden yana olmayan, biat etmeyen gazete ve televizyonları teslim almak istemiyor, ama bunu başaramayacak. Geçmişte de benzer tutum içinde olan iktidarları çok gördük. Onlar şimdi tarihin karanlık sayfalarında kaybolup gittiler, ama bizler, onurlu basın emekçileri bugün dimdik ayaktayız.''

Abakay, eski genel başkanlarına, ÇGD'nin çalışmalarına omuz veren üyeler Aziz Nesin, Uğur Mumcu'u ve şu an Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay ve cezaevinde bulunan diğer gazetecileri, ayrıca Sabah-ATV'de grevde bulunan basın mensuplarını ''saygı ve sevgi ile selamladıklarını'' söyledi.

Törene katılan CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın da ödül alan ve almayan tüm basın mensuplarını saygı ile selamladığını belirterek, önümüzdeki yerel seçimlere değindi. Karayalçın, ''Önümüzdeki süreçte, hakkında yolsuzluk haberi çıkmayacak, asfalt koordinatörlüğü olmayan yeni bir dönem başlayacaktır'' dedi.

 

Onur ödülü Hıfzı Topuz'un

''Yurt içinde ve dışında Türk basını ve kültür yaşamının tanıtılmasına yaptığı katkılar'' nediyle ÇGD'nin Onur Ödülüne layık görülen gazeteci yazar Hıfzı Topuz da yaptığı konuşmada, şu anda basına ''sansür'' uygulandığını öne sürerek, şanları söyledi:
''Geçmişte Adnan Menderes ve Celal Bayar da basının desteğiyle iktidara gelmiştir. Sonrasında ise Menderes, gazete patronlarıyla görüşerek basını yönetebileceğini zannetti. Gazetecilere baskı uygulandı, çok sayıda tutuklama oldu, ama bu gelişmeler Menderes'e mezarı hazırladı. Bugün de iktidar, yolsuzluklar yazılmasın istiyor. Ergenekon kapsamında gazeteciler tutuklanıyor. Bu gelişmeler yarın aleyhlerine dönecek. Yarınları karanlık görüyorum, ama sizlere güveniyorum. Çoğunluk olan sizlersiniz.''

Topuz'a ödülünü veren CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay da ''Bugün saltanata öykünenler, Abdülhamit dönemini yaşatmak isteyenlere diyorum ki bu ülkede Hıfzı Topuz var'' diye konuştu.


Ödüller

ÇGD'nin bu yıl 17 dalda toplam 30 kişi ve kuruluşa verdiği ödüller şöyle:

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü; Bahadır Selim Dilek (Cumhuriyet)- ''Küresel Tuzak, Ilımlı İslam'' araştırması.

Mustafa Ekmekçi Ödülü; Nurettin Kurt (Hürriyet)- ''Ankara'da İSKİ Patladı'' haberi.

Mahmut Tali Öngören Ödülü; Nebil Özgentürk (CNN Türk)- ''Türkiye'nin Hatıra Defteri''.
Haber; Gökçer Tahincioğlu (Milliyet)- ''Taşlamak Terör, Bomba Atmak Değil'' (Rafet Genç Ödülü),

Gülümhan Gülten (Vatan)- ''Unakıtanlar 600 Milyon Dolarlık Enerji Santralı Kuruyor'',

Zehra Şahindokuyucu (Birgün)- ''Sincan Cezaevinde Erkek Ziyaretçiye Zorla Etek Giydiriliyor''

Röportaj; Adnan Genç (Birgün)- ''Erivan Günlüğü'',

Saniye Doğukan (Anayurt )- ''PTT'nin Kaderini Değiştirenler'',

Vercihan Ziftlioğlu (Referans)-''Yönetmen Sergei Parayenov'' üzerine.

Sayfa düzeni; Güngör Yılmaz (Referans Gazetesi).

Karikatür; Leman Dergisi- ''Hüseyin Üzmez'' konulu kapak karikatürü.

Fotograf; Selahattin Sönmez (Hürriyet Daily News)- ''Türkiye'de 1 Mayıs'' (İzzet Kezer Ödülü)

TV Programı; Demet Kayıran ( TRT-INT )- ''Suç Bende Değil-Hangi Namus'',

Olgunay Köse (TRT TV)- ''Yaşlılarla Yaşama Tutunma''

TV Haber; Murat Çelik (Star TV)- ''Başsavcı'nın Sekreteri Türbanlı'',

Cumhur Çatkaya - A.Hilmi Hacaloğlu (NTV)- ''Osetya Sınırında Gazetecilere Saldırı Anı''.

TV Belgesel; Ece Güneş (TV–24)- ''Son Göç, Sarıkeçililer'',

Güngör Makar (Kanal B Televizyonu)- ''Geçmişten Günümüze Demiryolları'',

Vakkas Aksu (SKY Türk)- ''Dışlanmışlar Durağı, Tarlabaşı''.

Radyo Programı; Pınar Şenel (TRT Türkiye'nin Sesi)- ''Almanya'daki Türkiye'nin Müziği'',

Bircan Çiçek (TRT Ankara Radyosu)- ''Manastırlı Telgrafçı Hamdi Bey'',

Gurbet Özer (Özgür Radyo)- ''Gurbet'le Güne Yolculuk''.

Dayanışma Ödülü; Hacı Boğatekin (Adıyaman Fırat Gazetesi)- ''Feto ve Apo'' başlıklı yazısında, Fetullah Gülen'e ''Feto'' dediği için mahkum edilen gazeteci.

Özendirme Ödülü; Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin 99. Sayıya ulaşan ''Görünüm'' gazetesi.

İnternet Basını; izledikleri yayın politikası nedeniyle bizhaberiz.net ve siyaset.tv

Yerel Basın; Akın Bodur (İskenderun Ses)-''Dört İnfazın Bir Tanığı'', İbrahim Yalçıner (Btv) ''Şu Medya Dedikleri''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler