Ramazan Öztürk, Halepçe katliamında sanık

Irak'ta Baas rejiminin 16 Mart 1988 tarihinde yaptığı ve binlerce sivil Kürt'ün hayatını kaybettiği Halepçe katliamını çektiği fotoğraflarla belgeleyen gazeteci Ramazan Öztürk, bugün başkent Bağdat'taki duruşmaya tanık olarak katılacak.

Yayınlanma: 17.03.2009 - 08:52
Abone Ol google-news

Halepçe katliamını çektiği fotoğraflarla belgeleyen gazeteci Ramazan Öztürk, bugün başkent Bağdat'taki duruşmaya tanık olarak katılacak. Öztürk, Yeşil Bölgede yapılacak duruşmadan önce Bağdat'ta yaptığı açıklamada, "mahkemenin, Halepçe katliamını dünyaya duyuran, Sessiz Tanık fotoğrafı üzerine kendisini tanık olarak çağırdığını" anlattı.

Öztürk, "bugünkü duruşmada 40'ın üzerinde fotoğrafı mahkemeye delil olarak sunacağını" söyledi.

"(Savaş zamanında bir ayaklanmanın bastırılması) olarak sunulan Enfal operasyonu çerçevesinde binlerce Kürdün yaşamını yitirdiği Halepçe katliamında kimyasal silah kullanılması talimatını veren Kimyasal Ali lakaplı Ali Hasan El Mecid'le karşılaşacak olmasının tarihi bir olay olduğunu" belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"21 yıl önce tanığı olduğum ve fotoğrafını çektiğim katliamın tanıklığını yapacağım aklımın ucundan geçmezdi. Katliamın sanığını ilk defa karşımda göreceğim, bu da benim hayatımda önemli olsa gerek. Tarihi bir olay. (Eski İran Cumhurbaşkanı Haşimi) Rafsancani bana, 'Saddam bize karşı yıllardır kimyasal silah kullanıyordu. Biz dünyaya anlatamıyorduk, bize inanmıyorlardı. Sen bir yabancı gazeteci olarak geldin ve ispatladın. İran halkı adına teşekkür ederim' demişti."

Öztürk ayrıca, katliamı belgeleyen fotoğrafları çektiği fotoğraf makinesini Halepçe'de kurulan soykırım müzesine bağışlayacağını söyledi.
 

Halepçe katliamı beyaz perdeye aktarılacak

Ramazan Öztürk, Halepçe katliamını beyaz perdeye aktaracağını da açıkladı.
Katliamı drama tarzında, yüksek bütçeli bir film yaparak anlatacağını ifade eden Öztürk, "Halepçe katliamının başlangıcını, süreci ve sonrasını yansıtacağını" belirtti. Öztürk, film için çalışmalara başladığını bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler