Bursa'da kültür sanat

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), bu hafta ''Asiye Nasıl Kurtulur'', ''Deli Bayramı'', ''Baş Belası'', ''Dans Eden Eşek'' ve ''Akıllı Soytarı'' adlı oyunları sahneleyecek.

Yayınlanma: 19.03.2009 - 08:57
Abone Ol google-news

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT), Vasıf Öngören'in yazdığı, Abdullah Ceran'ın yönettiği ''Asiye Nasıl Kurtulur'' sahneye koyuyor. Arzu Tan Bayraktutan, Ayşegül Günay Demir, Kamil Korunan, Elif Nutku, Taner Turan, Ömer Naci Topcu, Bülent Çiftçi, Harun Türköz, Levent Uzunbilek, Berrin Kulya Balkanlar ve Süheyla Elbaş'ın rol aldığı oyunda, kadının ekonomik ve toplumsal özgürlüğünü tam kazanamadığı ülkelerdeki toplumsal yaraya değiniliyor.

''Asiye Nasıl Kurtulur?'', Ahmet Vefik Paşa (AVP) Sahnesi'nde, bu akşam ve yarın saat 20.30'da, 21 Mart Cumartesi günü de 15.00 ve 20.30'da izleyiciyle buluşacak.

Turgut Özakman'ın yazdığı, Tayfun Orhon'un yönettiği ''Deli Bayramı''nda, Ömer Naci Topcu, Ahmet Somers, Halil Balkanlar, Kemal Okur, Harun Türköz, Berrin Kulya Balkanlar, Jale Çiçek, Süheyla Elbaş, Erem Nalcı, Kazım Güçlü, Arzu Parlatan, Adnan Tunalı ve Olcay Nalcı rol alıyor.

Ruh ve sinir hastalıkları hastanesinin mekan olarak seçildiği oyunda, Türkiye'nin sosyoekonomik panoraması sunulurken, keskin değişimlere uğrayan hayat ve yozlaşan değer yargıları karşısında insanın yaşadığı kırılma trajikomik dille anlatılıyor.
''Deli Bayramı'', AVP Sahnesi'nde 24 ve 25 Mart tarihlerinde saat 20.30'da izlenime sunulacak.

Sam Bobrick'in yazdığı, Ekin Tunçay Turan'ın Türkçeye çevirdiği ''Baş Belası''Mustafa Şekercioğlu yönetiyor. Dekor tasarımı Suar Şeylan'a, kostüm tasarımı Ceren Karahan'a, ışık tasarımı Ali Karaman'a ait olan oyunda Yener Sezgin, Melike Ergüzen ve Ahmet Somers rol alıyor. Oyunun konusu, özetle şöyle:

''Olay, terapist Dr. Anita Wells'den ısrarla randevu isteyen bir hasta olan Ethan Steckler'in muayenehaneye gelişiyle başlar. Bilinen hasta-terapist konuşmalarıyla başlayan seans, Ethan'ın giderek doktoru çileden çıkaracak denli dayanılmaz bir adam olduğunun anlaşılması ve Dr. Anita gibi kocası Dr. Sidney'i de çileden çıkarması ile devam eder. Oyunun sonunda Ethan birdenbire değişir. Dünyayı farklı görmeye başlar. Ethan'ın muayenehaneden çıkmasıyla karı-koca birbirlerine girerler. Çünkü oyun boyunca Ethan'ın söylediği her söz doğrudur.''

''Baş Belası'', Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda bugün, yarın ve 21 Martta saat 18.30'da seyircisiyle buluşacak.

BDT'nin çocuk seyircileri için sahneye koyduğu ''Dans Eden Eşek'' adlı oyun da 22 Martta saat 14.00'te sahnelenecek. Eric Vos'un yazdığı, Can Gürzap'ın Türkçe'ye çevirdiği ''Dans Eden Eşek'' adlı oyunu Meltem Yücesal yönetiyor.

İki hırsız tarafından çalınan bir eşeğin tekrar eski sahibine satılmaya çalışılmasının konu edildiği oyunda, Celal Bıyıklı, Onur Sülen, Levent Aras, Eda Şahin, Neriman Özkan ve Erdem Tanır rol alıyor.

Fikret Terzi'nin yazdığı, Yasemin Şener'in yönettiği ''Akıllı Soytarı'' sahneleniyor.
Cihan Büyükışık, Rüyam Dirin, Ezgi Yentürk, Erem Nalcı, Yunus Emre Kılınç, Adnan Tunalı, Yunus Emre Terzioğlu, Begüm Alınca ve Mukaddes Kurmuş'un rol aldığı çağdaş fantastik oyunda, insanın taşıması gereken toplumsal sorumlulukları masalsı bir kurguyla yansıtılıyor.

''Akıllı Soytarı''da, silah, savaş, kavga, haksızlık, sömürü, bencillik gibi kavramların hiç bilinmediği sınıfsız ''Mutsuzluk Gezegeni''nde kralı, soytarısı, prensesi, halkı kardeş kardeş yaşarken, üç düzenbazın kendi çıkarları için gezegeni ele geçirme çabaları anlatılıyor.

Akıllı soytarı ve çocukların, üç düzenbaza izin vermemeleriyle gelişen oyunda, insanın ancak eşit, özgür ve demokratik bir ortamda mutlu olabileceği konu ediliyor.
Oyun, AVP Sahnesi'nde 24 Martta saat 14.00'te izlenebilecek.

 

Konser

Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, ''Şarkılardaki Aşklar'' adlı konser verecek. Koronun Tayyare Kültür Merkezi'ndeki (TKM) konserine Mehmet Güntekin konuk sanatçı olarak katılacak. Konser, bu akşam saat 20.00'de başlayacak.

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), bu haftaki konserinde, viyolonsel sanatçısı Onur Şenler'i ağırlayacak. Orkestranın şef Orhan Şallıel'in yönetimindeki konserinde, A. Dvorak'ın ''Viyolonsel Konçertosu'' ve J. Brahms'ın ''2 No'lu Senfonisi'' dinlenebilecek. Fethiye Kültür Merkezi'ndeki konser yarın saat 20.00'de izlenebilecek.

 

Şehir Tiyatrosu

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, ''Deli İbrahim'', ''Sevdalı Bulut'' ve ''Şahmeran'' adlı oyunları sahneleyecek.

Turhan Oflazoğlu'na 1967'de ''Türk Dil Kurumu En İyi Oyun Ödülü''nü kazandıran ''Deli İbrahim''i, tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar yönetiyor. Dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Funda Çebi'nin yaptığı oyunun müzikleri ise Murat Gedikli'ye ait.
Oyunda, ağabeyi 4. Murat'ın ölümünün ardından annesi Kösem Sultan'ın baskıcı tutumuna direnemeyerek tahta geçen Sultan İbrahim'in yaşadığı dram anlatılıyor.
''Deli İbrahim'', TKM'de yarın ve 24 Mart Salı günü saat 20.30'da beğeniye sunulacak.
Nazım Hikmet'in ''Sevdalı Bulut'' adlı eserinden uyarlanan gölge oyununu, yaşamını Fransa'da sürdüren ve Fransa Dışişleri Bakanlığının desteklediği ''Dünya Sanatçıları Projesi''ne kabul edilerek Etiyopya'da çocuklara gölge oyunu öğreten Ebru Kara sahneye uyarladı.

Murat Liman'ın anlatımı ve müzikleriyle renklenen oyunda, Günay Güney, Didem Hun Liman, Sabahattin Yakut ve Eren Topçak rol alıyor. Oyun, Çocuk Sanat Evi'nde yarın saat 11.00 ve 14.00'te beğeniye sunulacak.

Anadolu'nun en eski masal kahramanlarından biri olan, insan başlı, yılan gövdeli ''Şahmeran''ın hikayesi, 7 ve üzeri yaş grubundaki çocuklara, hırs ve saplantıların güzellikleri yok eden kavramlar olduğunu anlatmayı hedefliyor.

Altuğ Görgü'nün yazıp yönettiği oyunda, efsanevi yaratık, yarı insan yarı yılan Şahmeran'ın Anadolu kültürüyle şekillenen hikayesi ele alınıyor. ''Şahmeran'', TKM'de 25 Mart Çarşamba günü saat 11.00 ve 14.00'te izlenebilecek.

 

Sergi

Kent müzesi: ''Bursa'nın Alamet-i Farikaları'', ''Müzede ben de varım'', Abdülkadir Sür'ün ''Altın Ellerin Demirdeki Gölgesi'' ve ''Bursa Kumaşları'' adlı sergiler görülebilir.

Karagöz müzesi: Prof. Dr. Metin And, Mustafa Mutlu, Metin Özlen ve Hayali Nevzat Çiftçi'nin ''Hacivat-Karagöz Koleksiyonları'' ile ''Bursa Fotoğrafları'' sergisi izlenime açık olacak.

Sami Günet sanat galerisi: Şerife Suruş'un resim sergisi, 21 Marta kadar gezilebilir.

Cemal Nadir Güler sanat galerisi: Birlik Vakfı'nın Çanakkale Zaferi Haftası dolayısıyla hazırladığı resim sergisi, 28 Marta kadar ziyaret edilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler