Nevruz'a çoşkulu kutlama

Nevruz tüm yurtta çoşkuyla kutlandı. Bu yılki kutlamaların önemli adresleri Ankara, İstanbul ve Diyarbakır oldu. Diyarbakır'daki kutlamalar adeta DTP mitingine dönüştü. Geçen yılların aksine şölen havasında geçen kutlamalarda "terör örgürü propagandası yaptıkları" gerekçesiyle İstanbul'da 20 Şanlıurfa'da ise 5 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 21.03.2009 - 09:30
Abone Ol google-news

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları çoşku içinde geçti. DTP'nin organizasyonunda gerçekleştirilen kutlamlarda geçen yılların aksine herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

"Nevruzpark" adı verilen alanda gerçekleştirilen kutlamalara 100 binlerce kişi katıldı. 136 bin metrekareklik alan sabah 07:00'den itibaren dolmaya başladı. Kutlamalar kapsamında  DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir bir konuşma yaptı. Baydemir konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarını son mitingleri olarak gören DTP yerel seçimler kapsamında bir daha miting yapmayacak.

 

Yoğun güvenlik önlemi alındı

Diyarbakır polisi Nevruz kutlamaları nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri aldı. Havadan ve karadan miting alanı kontrol altında tutuldu.

 

Ankara

Ankara'daki Nevruz kutlamaları ise Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Kutlamalara TBMM Başkanı Köksal Toptan ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffry de katıldı. Toptan ve Jeffry geleneği bozmadı ve nevruz ateşinin üstünden atladılar.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nevruz'un, doğanın uyandığı gerçek bir bayram olduğunu belirterek, ''Geçmiş yıllarda ne yazık ki bu gerçek bayramları, bu doğanın bağrından çıkan bayramları kutlamak için değil, kutlatmamak için bu topraklarda kavgalar yaşandı'' dedi.

 

İstanbul

İstanbul'daki kutlamalar ise kentteki en büyük miting alanı olan, Zeytinburnu Kazlıçeşme ve Sultanahmet Meydanı'nda yapıldı. DTP'nin organize etttiği kutlamalara 40'tan fazla sivil toplum örgütü destek verdi.

Kazlıçeşme Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Nevruz Bayramı'nın Türkiye'de yaşayan Kürtlerin ortak bayramı olduğunu söyledi.

Ayna, Kürt sorununun ''Kürtçe şarkı söyleme'' gibi kültürel bir sorun olmadığını iddia ederek, siyasetçilerin sözlerini tutamadığını öne sürdü. Ayna, ''Artık barışı kimseden dilenmeyeceğiz. Çözümü de biz yaratacağız. Türkiye'yi biz demokratikleştireceğiz'' dedi.

İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ufuk Uras ile EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel'in de katıldığı etkinlikte konuşan DTP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal da 29 Mart'ta atılacak her bir oyun anlamının büyük olduğunu, atılacak her oyun bir onur olduğunu belirterek, ''Bu nedenle bize vereceğiniz her bir oy, Kürt sorununun demokratik çözümünde etkili olacaktır ve partimiz DTP'nin kapatılmamasına yol açacaktır'' diye konuştu.

Toplantıya katılan bazı grupların, ellerinde terör örgütünü simgeleyen bez parçası ile terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarını taşıdığı ve slogan attığı gözlendi.
Güvenlik güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı etkinlik sırasında, polis helikopteri alan üzerinde uçuş yaptı. Etkinliğe katılanlara, oy kullanmak için üzerinde T.C Kimlik Numarası olan kimlik çıkarmaları konusuna uyarılarda bulunuldu.

Öte yandan, güvenlik güçlerinin yaptığı kontroller sırasında yaklaşık 20 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

 

Resmi tören Sultanahmet Meydanı'nda yapıldı

İstanbul Valiliği'nce düzenlenen Nevruz kutlamaları ise Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Kutlamalar, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

İstanbul Valisi Muammer Güler törende yaptığı konuşmada, bugün, baharın müjdecisi, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü, dünyanın en eski ve en zengin, barış ve dostluk bayramının kutlandığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, bahar bayramı olarak da kutlanılan Nevruz'un, yüzyıllardır bu toprakların asli değerlerinden birisi olduğunu vurguladı. Tarihin önemli vakalarının gerçekleştiği bir gün olarak da Nevruz'un milletin belleğine yerleştiğini ifade eden Topbaş, ''Nevruz bir coşku günüdür. Bugün yakılan ateş, şiddetin ve öfkenin değil, aksine ruhlarımızdaki sevginin, dostluğun ve kardeşliğin kandilidir'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Güler, Topbaş ile 52. Tatbik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Nevruz ateşi üzerinden atladılar, Türklerin Ergenekon'dan çıkışını temsilen demir dövüp, yumurta tokuşturdular.

 

Şanlıurfa

DTP'nin Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlediği Nevruz kutlamasının ardından ''terör örgütü lehine slogan attıkları, bu yönde afiş ve pankart taşıdıkları'' iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı.

DTP ve bazı sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Şirinkuyu Mahallesi'nde boş bir alanda gerçekleştirilen etkinlikte, DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Kürtçe bir konuşma yaptı.

Daha sonra yakılan Nevruz ateşinin etrafında davul zurna eşliğinde halay çekildi. Yerel müzik gruplarının verdiği konserin ardından gruplar, etkinliğin yapıldığı alandan ayrıldı.
Bu sırada ''terör örgütü lehine slogan attıkları, bu yönde afiş ve pankart taşıdıkları'' iddia edilen 5 kişi, polis ekiplerince gözaltına alındı. Zanlılar, ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü.
 

Mersin

Her yıl yaşanan lastik yakma ve korsan gösterilere bu yıl ise rastlanmadı. Olayların sık yaşandığı illerden olan Mersin'de de DTP'nin Metropol miting alanına güvenlik önlemleri alındı. Konuyla ilgili bilgi veren emniyet yetkilileri, miting alanlarının havadan ve yerden sürekli olarak izlendiğini tüm tedbirlerin de alındığını söylediler.

 

Iğdır

Iğdır'da, Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında TBMM Başkanvekili Meral Akşener'in de katılımıyla ''Nevruz Yürüyüşü'' düzenlendi. MHP İl Başkanlığı tarafından organize edilen ve Melekli Caddesi'nden başlayan yürüyüş, Erzurum Mehteran Takımı eşliğinde Atatürk Caddesi'ndeki Zübeyde Hanım Bulvarı'nda sona erdi.

Yürüyüşe, TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener'le birlikte MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya ve yurttaşlar katıldı.

 

Haberin fotoğrafları için: www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=141&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler