"Hiçbir krizde bu kadar işsizlik yaşamadık"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin pek çok krizden geçmesine rağmen, hiçbir krizde bugünkü kadar büyük bir işsizlik yaşanmadığını söyledi.

Yayınlanma: 21.03.2009 - 14:14
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yerel seçim çalışmaları kapsamında geldiği Adapazarı'nda partililere hitabında, Türkiye'nin yakın tarihinde görülmediği kadar büyük bir krizin içinde bulunduğunu ifade etti.

1,5 yıl önce iş adamlarının hükümete kriz çıkacağı konusunda uyarıda bulunduğunu ifade eden Öymen, 2006 yılından itibaren her yıl Türkiye'nin gayri safi milli hasılasında düşüş yaşandığını belirtti.

Sanayinin en önemli merkezlerinden biri olan Bursa'da 2007 yılında kriz çıkmadan önce 42 bin yurttaşın işini kaybettiğini dile getiren Öymen, şöyle konuştu:
''Türkiye kendisiyle kıyaslanabilecek ülkeler arasında gerçekten en sıkıntılı ülkelerden birisidir. Krizden Türkiye kadar etkilenen ülke 'yok' denecek kadar azdır. Türkiye pek çok krizden geçti, hiçbir krizde bu kadar büyük bir işsizlik yaşamadık. Krizin kaynağı Amerika'da işsizlik yüzde 8, ülkemizde ise resmi rakamlara göre yüzde 13,6. Gerçek rakam ise yüzde 20'nin üzerinde. Gençler arasındaki işsizlik yüzde 25 seviyesinde. 2009 yılı ocak ayında sanayi üretimi yüzde 21 azaldı. Bu, bir rekor.''

Ekonomi konusunda alınan tedbirlerin bazılarını CHP'nin daha önce hükümete önerdiğini belirten Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hükümetin ekonomi politikası çökmüştür. 2009 yılı sonunda ulaşacağı öngörülen bütçe açığına daha iki ayda ulaştık. Hükümet bütçeyi yıllık gayri safi milli hasılanın yüzde 4 artacağı hesabına göre yaptı. Şimdi görülüyor ki, en az yüzde 3 eksi olacak kalkınma hızı. O zaman bu bütçeyi uygulamanız mümkün değil. Seçimleri bekliyorlar. Seçimler geçince muhtemelen yeni bütçe çıkaracaklar ya da bütçede büyük bir revizyon yapacaklar. Gerçek rakamlara bu kadar aykırı bir bütçe olamaz.''


"Çok sayıda vatandaşımız oy kullanmaktan mahrum kalacak"

Öymen, 3,5 milyon insanın nüfus cüzdanlarında vatandaşlık numaraları yer almadığı için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) aldığı karar gereğince oy kullanamayacaklarını iddia etti.

Bir çok kişinin panik içinde olduğunu savunan Öymen, sözlerine şöyle devam etti:
''3,5 milyon insana bir haftada bu belgeleri nasıl vereceksiniz? Belli ki çok sayıda vatandaşımız oy kullanmaktan mahrum kalacak. Dünyanın hangi demokrasisinde böyle bir durumla karşı karşıya kalıyorsunuz? Köylülerin çay içecek parası dahi yok. Belgelerini nasıl alacak? Demek ki pek çok vatandaşımız en temel anayasal hakkı olan oy verme hakkını kullanamayacak. Seçimden önce buzdolabı, çamaşır makinesi, mobilya dağıtılıyor. YSK yardım dağıtan vali hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Siz de ''ben valimi yedirtmem'' diyorsunuz. Hukuktan daha mı yukardasınız? Savcı dava açarsa, nasıl mani olacaksınız?''

Yerel seçimlerde hileler yapıldığını belirten Öymen, ''Binlerce insanı boş arsa, tarla ve depolara seçmen diye yazdırmışlar. Bursa'da il başkanlığımız büyük bir gayret sarf etti. Sadece Nilüfer ilçesinde 4 bin 95 kişinin tarlalara, arsalara, fabrika depolarına orada oturan seçmenler gibi kaydettirilmiş. Bolu'nun Kıbrıkçık ilçesinde bir okulun lojmanına 212 kişi yazdırmışlar. 212 seçmen bir lojmanda oturuyormuş. Suç duyurusunda bulunduk'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler