İsrail bilerek zarar vermemiş!

İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, İsrail askerlerinin Gazze'deki son askeri operasyonu sırasında Filistinli sivillere bilerek zarar verdiklerine inanmadığını söyledi.

Yayınlanma: 23.03.2009 - 12:40
Abone Ol google-news

İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, son bir kaç gündür İsrail basınında, İsrail askerlerinin Gazze'deki "Dökme Kurşun" operasyonu sırasındaki eylemleriyle ilgili ifadelerinin ortaya çıkması ve bunlarla ilgili yoğun haberlerin art arda gelmesinin ardından ilk kez yaptığı değerlendirmede, "İsrail ordusunun, dünyada etik kurallara en fazla değer veren ordu olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Tel Aviv yakınlarındaki, en büyük ordu üslerinden Tel Haşomer'deki üssü ziyareti sırasında, orduya yeni katılan bir grup askere hitap eden Gabi Aşkenazi, "Hamas'ın yerleşim yerlerini savaş alanına, kamu tesislerini silah depolarına çevirdiği bir yerde operasyonda bulunduğumuzu hatırlamaz gerekiyor" derken, ordunun, operasyon sırasındaki iddialarla ilgili olarak soruşturma başlattığını da hatırlattı ve ordunun ahlaki değerlerini çiğnediği belirlenecek her askerin mahkemeye verileceğini de kaydetti.

Aşkenazi, "Ordu, açılan soruşturmanın sonuçlarını bekliyor. Ancak benim değerlendirmem şu ki, İsrail ordusu, (Gazze'de) etik ve ahlaki değerlere göre hareket etmiştir. Eğer varsa bunun gibi olaylar, bunlar istisnalardır" dedi.

Gazze'de operasyonda yer alan bazı askerlerin "esnek muharebe" kuralları altında Filistinli sivilleri öldürdüklerine, mal ve mülklerine kasten zarar verdiklerine ilişkin geçen hafta açıklamaları yayımlanmış; İsrail Savunma Kuvvetlerinden bir komutan, iddiaların abartma olduğunu söylemişti. Ancak, ordu iddialarla ilgili soruşturma da başlatmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler