Obama, 'Medeniyetler İttifakı'na katılımı arttırdı

ABD Başkanı Obama'nın katılacak olması, İstanbul'da düzenlenecek "BM Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu"na ilgiyi önemli ölçüde arttırdı. Aralarında Ermenistan, Rum Kesimi, Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu 30 ülke Dışişleri Bakanlarının katılımı teyid edildi.

Yayınlanma: 27.03.2009 - 12:44
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın 6-7 Nisan günlerinde İstanbul'da düzenlenecek "BM Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu"na katılacak olması, foruma ilgiyi önemli ölçüde arttırdı.

Aralarında Ermenistan, Rum Kesimi, Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu 30 ülke Dışişleri Bakanlarının katılımı teyid edildi. İslam dünyasında yarattığı tepki ve Roj TV nedeniyle NATO Genel Sekreteri adaylığı ile tartışma yaratan Danimarka Başkanı Anders Fogh Rasmussen de, Forum'a katılacak.

Türkiye'nin evsahipliğiyle 6-7 Nisan günlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan "BM Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu" toplantısı, ABD Başkanı Barack Obama'nın katılacağı bildirilmesinin ardından çok daha fazla önem kazandı.

Çırağan Sarayı'nda yapılacak açılışında "Medeniyetler İttifakı" öncüleri Türkiye ve İspanya Başbakanları Recep Tayyip Erdoğan ve Jose Luis Rodriguez Zapatero ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Portekiz eski Cumhurbaşkano Jorge Sampaio'nun konuşacağı foruma şimdiye kadar 30 ülke Dışişleri Bakanları'nın katılacağı teyid edildi.

Barack Obama'nın ise forumun hangi bölümüne katılacağı henüz açıklanmadı. Buna ek olarak ABD'nin, Bush Döneminde üyesi olmadığı "Medeniyetler İttifakı" girişimini destek amacıyla oluşturulan "Dostlar Grubu"na girip girmeyeceği de henüz bilinmiyor. "Dostlar Grubu"na şimdiye kadar 83 ülke ile 17 bölgesel ve uluslararası örgüt üye oldu.

 

Rasmussen'den "imaj iyileştirme" çabası

Bu arada, panel ve çalıştay gibi çok sayıda faaliyet düzenleneceği Forum'ın çerçevesinde gerçekleşecek olan "Birinci Genel Oturum"a devlet ve hükümet başkanları düzeyinde bir katılım olacak.

"Kriz Dönemlerinde Küresel Gündemi Şekillendirme" konusu üzerinde durulacağı oturumda son günlerde NATO Genel Sekreterliği adaylığıyla yabancı ve yerli medyada çok tartışılan Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve AB üyelerinden Bulgaristan ve Slovenya Cumhurbaşkanları Giogi Parnavov ve Danilo Turk de konuşmacı olarak yer alacak.

Bu arada, Afganistan-Pakistan zirvesi nedeniyle Nisan başında Ankara'ya geleceği bildirilen Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai'nin ise, oturma da yer alması öngörüldüğü ancak katılımın henüz kesinleşmediği öğrenildi.

Hz. Mohammed karikatürkleri ile Roj TV ve Türkiye'nin AB üyeliği gibi konularda takındığı tavrı nedeniyle Türkiye'nin NATO Genel Sekreterliğine karşı çıktığı belirtilen Rasmussen'in İstanbul'a gelecek olması, İslam dünyasındaki "İmajını iyileştirmek" ve Türkiye'nin adaylığı için destek kazanma çabası olarak algılanıyor.


30 ülke dışişleri bakanlarının katılımı teyid edildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6 Nisan akşamı konukların onuruna Dolmabahçe Sarayında bir yemek vereceği, Forum'un önemli etkinliklerinden "Dostlar Grubu Yüksek Düzeyli Beyin Fırtınası Toplantısı"na katılacağını teyid edilen 30 ülke Dışişleri Bakanları arasında, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un da yer alacağı "Beyin Fırtınası Toplantısı"na Fransa, İngiltere, Hollanda, İsviçre, Ürdün, Bosna Hersek ve Makedonya da bakanları da var.

Bu arada, Gruba üye ülkelerinden İran Dışişleri Bakanı Mottaki'nin de davetli olduğu Forum'a katılıp katılacağına ilişkin olarak Tahran'dan henüz bir yanıt alınmadığı belirtiliyor.

 

Diğer etkinliklere katılım

Öte yandan, şimdiye kadar yerli ve yabancı 650 medya mensubu akredi olduğu, Forum çerçevesinde düzenlenecek diğer etkinliklere katılacak olanların arasında Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Egemen Bağış ve Nimet Çubukçu ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bulunuyor.

RTUK Başkanı Zayid Akman'ın da konuşmacı olarak yer alacağı Forum'a yabancı katılımcılar arasında Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve İslam Konferansı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile Katar Şeyhi'nin eşi Şeyha Moza da bulunuyor.

 

"Türkiye-İspanya" konferansı

''Medeniyetler Buluşması İkinci Yıllık Forumu'' öncesi, Sabancı Üniversitesi ve İspanyol düşünce kuruluşu IEMed (European Institute of the Mediterranean) işbirliğiyle ''Türkiye-İspanya'' konferansı yapılacak.

Alınan bilgiye göre, ''Türkiye-İspanya Konferansı'' 4 Nisan Cumartesi günü Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleşecek.

Türk ve İspanyol dışişleri bakanlıklarının himayesinde bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Türkiye-İspanya Konferansı ile iki ülke arasındaki ortak ilgi alanlarının belirlenmesi, kurumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin daha da geliştirilmesi hedefleniyor.

Konferans için büyük İspanyol şirketlerinin üst düzey yöneticileri, bakanlar, büyükelçiler, akademisyenler, sanatçılar ve yazarlardan oluşan 100'e yakın İspanyol katılımcı İstanbul'a gelecek.

Katılımcıları Türkiye'de iş adamları, akademisyenler, sanatçılar, dini cemaat liderleri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, büyükelçi ve politikacılardan oluşan bir grup karşılayacak.

Konferans, İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'nun yapacağı karşılama konuşmalarının ardından, İspanya Ulaştırma Bakanı Magdalena Alvarez Arza, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın konuşmalarıyla açılacak.

İlk oturumda, Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, İspanya Dışişleri Eski Bakanı Marcelino Orej, AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve İspanyol şirketi Indra'nın Yönetim Kurulu Başkanı Javier Monzon konuşmacı olarak yer alıyor.

Bu oturumun ardından, basına kapalı olarak gerçekleştirilecek paralel oturumlara geçilecek. Paralel oturumlarda, siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel alanlardaki işbirliği imkanları tartışılacak.

Türkiye-İspanya Konferansı, basına açık olarak gerçekleştirilecek kapanış oturumu ile son bulacak.

Başkanlığını İstanbul Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Evin ve IEMed Direktörü Senen Florensa'nın yapacağı kapanış oturumuna, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İspanya'nın AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Diego Lopez Garrido konuşmacı olarak katılacak.

Konferansın gelecek yıllarda bir daimi diyalog ve işbirliği platformu haline gelmesi amaçlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler