Berlusconi, merkez sağı tek çatı altında birleştirdi

Merkez sağı tek çatı altında toplamayı amaçlayan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Forza İtalya ve de Ulusal İttifak Partisi'nin, ayrıca dokuz küçük partinin birleşimiyle oluşturulan Özgürlükçü Halk Partisi'nin (ÖHP) bugün sona eren ilk genel kurultayında genel başkanlık görevine seçildi.

Yayınlanma: 29.03.2009 - 13:37
Abone Ol google-news

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, merkez sağı tek çatı altında toplama amacıyla 2008 genel seçimleri öncesinde başlattığı hamlenin ilk semeresini aldı.

Forza İtalya ve de Ulusal İttifak Partisi'nin, ayrıca dokuz küçük partinin birleşimiyle oluşturulan Özgürlükçü Halk Partisi'nin (ÖHP) bugün sona eren ilk genel kurultayında genel başkanlık görevine Berlusconi seçildi.

Berlusconi, Roma Fuarı'nda 5820 delegenin katıldığı kurultayda genel başkan seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, "İtalyanlar bugün büyük bir parti kurmuş bulunuyorlar. Biz, özgürlükçü halkız. Bu parti, büyük bir tutkuyla bir araya gelmiş çok sayıda insanın eseridir, özgürlük en temel değerimizdir" dedi.

ÖHP ile merkez sağın İtalya'daki oy oranının yüzde 51'e çıkacağına inandığını belirten Berlusconi, küresel ekonomik krizle mücadelenin hükümet açısından öncelikli konu olacağını da kaydetti.

Berlusconi, "Bu kriz ABD'den gelen virüsün eseridir. Ama bu krizden kurtulmayı, hem de en iyi biçimde kurtulmayı başaracağız. Bunu, bireyi devletin önünde tutan liberal bir anlayışla aşacağız. Krizden kurtulurken hiç kimseyi de mağdur etmeyeceğiz" diye konuştu.

Berlusconi'nin İtalya'da başbakanın yetkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini savunması da dikkati çekti. Bu konuda gerekli reformların gerçekleştirilmemiş olmasının faturasını merkez sola kesen Berlusconi, "Bu ülkenin yönetilebilirliğe gereksinimi var. Ama anayasanın bu konuda başbakana tanıdığı yetkiler yok denecek kadar az. Bu sorunun da yeni düzenlemeler ve anayasa reformuyla çözümlenmesi gerekiyor" dedi.

İtalya'da merkez sağ 2008 nisanındaki genel seçimlere, muhtelif sağ partilerin Berlusconi liderliğinde oluşturdukları Özgürlükçü Halk İttifakı adlı koalisyonla katılmıştı. Özgürlükçü Halk Partisi'nin bugün Roma'da sona eren genel kurultayı ise ittifakın, muhtelif sağ oluşumların tek parti çatısı altında birleşmelerinin ilk somut adımını teşkil ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler