Gürcistan-Rusya krizi yeniden mi alevleniyor?

Gürcistan, ayrılıkçı Güney Osetya sınırı yakınında dün meydana gelen patlamayla ilgili olarak Rusya'yı sorumlu tuttu. Gürcistan, bu "terör saldırısı" konusunda BM, AB, AGİT ve diğer uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, Rusya'nın savaştan sonra kabul edilen anlaşmanın şartlarına uyması için baskı yapmalarını istedi. Gürcistan aksi halde çatışmaların yeniden alevlenmesi tehlikesinin olduğunu da kaydetti.

Yayınlanma: 30.03.2009 - 14:42
Abone Ol google-news

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dvani köyü yakınlarında meydana gelen patlamanın "terörist saldırı" olduğu ve olayla ilgili tüm sorumluluğun Rusya'da olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergi Kapanadze, bu ve benzeri olayların Rusya'nın, bölgede önleyici güvenlik mekanizmaları oluşturulması yönünde Cenevre'de varılan anlaşmayı uygulamadığını gösterdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, uluslararası topluma, benzer olayların tekrarlanmaması için yeterli tepki göstermesi çağrısı yaptı.

 

Parlamentodan uluslararası topluma çağrı

Gürcistan Parlamentosu, bugünkü oturumun ardından yaptığı özel açıklamada, Dvani köyünde düzenlenen "terör saldırısını" kınayarak, bölgede benzer çok sayıda patlama meydana geldiğini ve onlarca kişinin zarar gördüğünü belirtti.

Açıklamada, "bölgeyi işgal eden ve buradaki varlığını sürdüren Rusya'nın, bu olayların tümünden sorumlu olduğu" kaydedildi.

Bu olayların barışa zarar verdiği ve daha büyük provokasyonlara neden olabileceği ifade edilen açıklamada, Rusya'nın savaştan sonra kabul edilen anlaşmanın şartlarına uyması gerektiği vurgulandı.

Gürcistan Parlamentosu, Rusya'nın bu doğrultuda hareket etmesini sağlamaları için BM, AB, AGİT ve diğer uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, aksi halde çatışmaların yeniden alevlenmesi tehlikesinin olduğunu kaydetti.
 

AGİT'ten kınama

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Charalampos Christopulos da bir açıklama yaparak, saldırıyı sert biçimde kınadı.

Christopulas, bu tip olayların "zaten hassas olan bir ortamda, gerilimi artırdığını" kaydetti. Gürcistan yetkililerinin olayı soruşturmaya devam ettiklerini belirten Christopulas, bunun planlı bir saldırı olduğu yolunda neredeyse hiç şüphe kalmadığını bildirdi.

AGİT elçisi bu olayın, Cenevre görüşmelerinin son turunda tüm tarafların üzerinde uzlaştıkları önleyici mekanizmaların hızla hayata geçirilmesinin ve bölgedeki AGİT Gözlem Misyonu'nun önemini gösterdiğini kaydetti.

Güney Osetya sınırı yakınlarında meydana gelen iki patlamada, 1 polis ölmüş, 6 polis yaralanmıştı. AB Gözlem Misyonu, ilk belirlemelere göre olayın planlanmış bir saldırı olduğunu açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler