Guantanamo'dan bir kişi serbet

ABD yönetiminin terörle mücadele gerekçesiyle oluşturduğu ve Başkan Barack Obama'nın 1 yıl içerisinde kapatacağını açıkladığı, Guantanamo'dan, bir mahkumun daha bırakılacağı açıklandı.

Yayınlanma: 31.03.2009 - 07:10
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nı yaklaşık 1 yıl içerisinde kapatacağını açıkladığı Guantanamo'dan 1 mahkum daha serbest bırakılıyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Guantanamo'dan serbest bırakılacak 38 yaşındaki Aymen Said Batarfi'nin hangi ülkeye gönderileceğinin henüz belirlenmediği ifade edilerek, Yemenli bir doktor olan Batarfi'nin 2001 yılında Afganistan'da Amerikan askerleri tarafından tutuklandığı ve 2002'de Guantanamo'ya sevk edildiği kaydedildi.

Batarfi'nin avukatı, müvekkilinin EL Kaide terör örgütüne yardım etmediğini, Afganistan'da ise insani yardım amacıyla bulunduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın bir yıl içinde boşaltılacağını söylediği Guantanamo'da halen yaklaşık 240 mahkum bulunuyor.

Obama, bunlardan 60'ının kendi ülkelerine gönderilmesi durumunda hapsedilmeleri veya öldürülmeleri tehlikesinin bulunduğunu belirterek, bu nedenle başka ülkelere gönderilmelerinin planlandığını söylemişti.

Öte yandan, AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, Guantanamo mahkumlarının bir bölümünü ülkeye alabilecekleri yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Çeşitli basın organlarında ''Çek Cumhuriyeti'nin bazı Guantanamo mahkumlarını alacağı'' yönündeki haberlerin doğru olmadığını vurgulayan Topolanek, bu tür bir planları olmadığını ve hükümet olarak da herhangi bir girişimleri bulunmadığını söyledi.

Parlemento'da geçen hafta yapılan güven oylamasını kaybetmesi nedeniyle yakında görevi sona erecek olan Topolanek, 4 Nisan'da Prag'da yapılacak ABD-AB zirvesinde Obama ile görüşecek. Görüşmede bu konunun da gündeme gelmesi öngörülüyor.

Cezaevi olarak açılmasından bu yana çok sayıda Orta Doğu, Afrika ve Avrupa ülkesi vatandaşı ''Guantanamo'nun zorunlu sakinleri'' arasında yer aldı. Bazıları suçsuz bulunarak yıllar sonra salıverilen mahkumların ortak özelliği ise müslüman olmaları.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler