Ulusal Kanser Haftası

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nden Ulusal Kanser Haftası ile ilgili yapılan açıklamada, İstanbul'da 2007'de 9 bin 565, 2008'de ise 10 bin 795 kişiye kanser tanısı konulduğu vurgulandı. 2007-2008 yıllarında tanı konulmuş hastalarda akciğer, meme ve tiroit kanserleri ilk sıralarda iken, erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanserinin birinci sırada yer aldığı belirtildi.

Yayınlanma: 31.03.2009 - 14:24
Abone Ol google-news

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nce, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, kanserin, kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, kanserin, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de öldürücülüğü, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu vurgulandı.

Türkiye'de özellikle son zamanlarda kanserle mücadelede önemli başarılar kaydedildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu kapsamda 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası'nda kamuoyunda farkındalık yaratmak için tüm sağlık kuruluşlarında çeşitli etkinlikler düzenlendiği aktarıldı.

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2008 Dünya Kanser Raporu'na göre kanser hastalığı yükünün son 30 yılda ikiye katlandığı, tahminlere göre 2008'de dünyada 12 milyon kişi yeni kanser tanısı alırken, 7 milyon kişinin de kanserden dolayı hayatını kaybettiği, yaklaşık 25 milyon kişinin de kanserle yaşadığı kaydedildi.

Kanser kayıtçılığının kanserle mücadelede ilk adım olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bilimsel kanser kayıtçılığı çalışmalarına ağırlık verildiği ve son 2 yıldır bildirimlerin hastanelerden elektronik olarak toplandığı belirtildi.

Açıklamada, bu kapsamda 2007'de 9 bin 565, 2008'de ise 10 bin 795 kişiye kanser tanısı konulduğu vurgulanarak, ''İstanbul'da 2007-2008 yıllarında tanı konulmuş hastalarda akciğer, meme ve tiroid kanserleri ilk sıralardadır. İlimizde erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri birinci gelmektedir'' ifadelerine yer verildi.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nün kanser konusunu 2009'un ana temalarından biri olarak belirlediği ve yıl içinde kansere yönelik faaliyetlere ağırlık verileceği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

''Avrupa ve Anadolu yakalarında kanser hastalarının her türlü probleminin çözüleceği tam donanımlı birer adet olmak üzere 2 erişkin onkoloji merkezi kurulması çalışmalarına başlanmıştır. Anadolu yakasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, Avrupa yakasında ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı faaliyet göstermesi planlanan onkoloji merkezlerinin yapılandırılmaları, dünya standartları göz önüne alınarak yapılmakta ve 2009-2010 yıllarında açılması hedeflenmektedir. Ayrıca, bu yılın ortalarında faaliyete geçirilmek üzere İstanbul'da ilk çocuk hematoloji-onkoloji merkezi kurma çalışmaları başlatılmıştır.''

İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nün, erken tanı ve tarama faaliyetleri alanında yaptığı çalışmalara ve sağlık yatırımlarına hız kesmeden devam ettiği belirtilen açıklamada, kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezleri (KETEM) sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, şu anda İstanbul'da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı KETEM'in hizmet verdiği ve önümüzdeki aylarda 3 merkezin daha hizmete gireceği ifade edildi.

Ayrıca, İstanbul'da Mart 2006'dan itibaren 12 eğitim ve araştırma hastanesinde meme poliklinikleri ve 4 hastanede de servis polikliniklerinin faaliyete geçirildiği anımsatılan açıklamada, meme polikliniklerine açıldıkları günden itibaren başvuran 210 bin 122 hastadan 6 bin 261'ine meme kanseri tanısı konulduğu ve bunlardan 3 bin 68'inin cerrahi operasyon geçirdiği bildirildi.

Açıklamada, toplumu kanser konusunda bilinçlendirmek amacıyla yoğun olarak eğitim faaliyetleri yapıldığı, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine yönelik ''kanser ve kanserden korunma'' eğitimleri düzenlendiği, 2007-2008 eğitim yılında 169 bin 717 öğrenciye ve 6 bin 104 öğretmene ulaşıldığı, bu eğitim yılında da 190 bin 555 öğrenci ve 15 bin öğrenci velisine ulaşılmasının hedeflendiği aktarıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, kanserden korunmak için şu önerilerde bulunuldu:

''Kansersiz bir hayat ve kanser hastalığından korunmak mümkündür. Bunun için sigara, alkol ve güneş ışığından uzak durulması, az yağlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi oldukça yararlıdır. Düzenli olarak süt veya süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yöntemlerinin tercih edilmemesi, düzenli egzersizler yapılması, kanser hastalığından korunmak için alınabilecek en kolay önlemlerdir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler