ABD, BM İnsan Hakları Konseyi'ne üye olmayı planlıyor

Yeni Amerikan yönetiminin, W. George Bush döneminde boykot edilen BM İnsan Hakları Konseyi'ne üye olmayı planladığı bildirildi. ABD Bush döneminde ''İsrail'e sürekli saldırılar yüzünden'' Konseyin inandırıcılığını yitirdiğini ileri sürmüştü.

Yayınlanma: 01.04.2009 - 06:05
Abone Ol google-news

ABD'nin BM nezdindeki Büyükelçisi Susan Rice, yazılı açıklamasında, ''ABD, insan haklarının daha etkin biçimde korunması ve yaygınlaştırılması amacıyla BM İnsan Hakları Konseyinde bir sandalye sahibi olmaya çalışacaktır'' ifadesine yer verdi.

İnsan haklarının, ABD'nin dış politikasının temel unsurlarından biri olduğunu ifade eden Clinton ise, yazılı açıklamasında, diğer ülkelerle birlikte insan hakları sistemini iyileştirmek istediklerini belirtti. Clinton, ''ABD, BM'nin kuruluşuna katkıda bulunmuştur, diğer üye ülkelerle paylaştığımız insan hakları değerleri için örgütün samimi taahhütlerini ilerletmek de her zaman ABD'nin yararınadır'' görüşünü kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gordon Duguid de, bu kararın Barack Obama yönetiminin getirmek istediği yeniliklerle doğru orantılı olduğunu belirttiği açıklamasında, ABD'nin, güvenlik çıkarlarını genişletmek ve 21. yüzyılın tehditlerine karşılık verebilmek amacında olduğunu kaydetti.

George Bush yönetimi, Mart 2006'da İnsan Hakları Konseyinin kuruluşuna karşı çıkmış ve üye olmayı reddetmişti. Bush yönetimi, ''İsrail'e sürekli saldırılar yüzünden'' Konseyin inandırıcılığını yitirdiğini ileri sürmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler