Obama, Brown ile bir araya geldi

ABD Başkanı Barack Obama, Londra'daki G-20 zirvesinde ülkeler arasındaki farklı yaklaşımların büyütülmemesi gerektiğini, herkesin her konuda anlaşmasının beklenemeyeceğini söyledi.

Yayınlanma: 01.04.2009 - 13:24
Abone Ol google-news

G-20 zirvesi öncesinde İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile ikili görüşme için bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, ABD Başkanı olduktan sonra çıktığı ilk deniz aşırı gezisinin birinci ayağında basın önünde sınav verdi.

Anadolu Ajansı da Beyaz Saray basın ekibinde yer alarak, Barack Obama'nın Avrupa seyahatini Washington'dan başlayarak izliyor.

Obama ve Brown, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Obama, "G-20 ülkelerinin kendi yaklaşımlarını sürdürdüklerini biliyorum. Her noktada da anlaşmayacağız. Ben buraya bazı fikirler ortaya atmaya geldim ancak aynı zamanda dinlemeye de geldim, konferans vermeye değil" dedi.

Buna karşın Obama, finansal krizin sınırları olmadığını ve ABD gibi ülkelerin, liderlik etme fırsatını kaçırmaması gerektiğini söyledi. Obama, "Bu toplantının, finansal problemlerle başa çıkmada ihtiyaç duyulan büyük konsensüsü yansıtacağına güvenim tam" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya, G-20 çerçevesinde ortaya konulan planlardan memnuniyetsizliklerini ortaya koymuştu.

Washington yönetimi, 787 milyar dolarlık bir ekonomik teşvik paketiyle ekonomisini canlandırma yolu izlerken, diğer ülkelerin de piyasaya daha fazla para pompalamasını istiyor. Bu çerçevede Obama, basın toplantısında, "sadece ABD'den ekonomik motor olmasının beklenemeyeceğini" de söyledi. Fransa ve Almanya ise dikkatlerin regülasyon ihtiyacından saptırılmasından yana değil.

Ülkeler arasındaki farklılıkların basında fazla abartıldığını söyleyen Obama, bütün devletlerin küresel piyasadaki yerini korumak için bazı adımlar atması gerektiğini, aynı zamanda büyümeyi sağlamanın gerektiğini belirterek, "Bunlar tartışma konusu bile değil" dedi. Barack Obama, "Bu meseleye biraz drama ekleme yönünde büyük bir çaba var. Ancak gerçek şu. ABD ve diğer bazı ülkelerin bizi bu zor zamandan çıkarmaya yardım edeceğine güvenim tam" ifadelerini kullandı.

Bütün ilgili tarafların sorumluluk ve aciliyet hissiyle hareket etmesi gerektiğini belirten Obama, korumacı yaklaşımların reddedilmesini de istedi. Obama, "İnsanlar evlerini, işlerini kaybediyorlar. Krizden önce de ekonomik olarak umutsuz durumda olanlar, kendilerini daha da umutsuz bir konumda bulabilirler. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin ekonomik krizle yüzleşiyoruz" dedi.

 

Dünya kupası

Bir İngiliz gazetecinin, Ukrayna ile Dünya Kupası elemeleri çerçevesinde futbol maçı yapacak İngiltere'ye iyi şans dileyip dilemeyeceği yönündeki sorusuna karşılık Obama, "Kısa süre önce ABD'de üniversite basketbol maçlarıyla ilgili tahminlerimi söylemiştim. Bu da her türlü tartışmaya yol açtı" diye konuştu ve "Futbol konusunda fikirlerimi açıklamam bir hata olacaktır" ifadesini kullandı.


Obama kraliçe ile tanışmanın heyecanında

Barack Obama, basın toplantısında, Kraliçe İkinci Elizabeth ile tanışmanın heyecanı içinde olduğunu da söyledi. Obama, İngiltere'yi ziyaret eden bir Amerikalı'nın, aynı zamanda hem bir benzerlik hem de farklılıkların farkına vardığını belirterek, "Burada olmak çok özel" dedi.

Obama, kendisiyle birlikte Avrupa ziyaretine katılan eşi Michelle Obama'nın da dün geceden beri Kraliçe Elizabeth ile tanışmanın heyecanı içinde olduğunu belirtti.

Obama, Afganistan, Ortadoğu ve İran ile ilişkilerle ilgili problemlerde diplomasinin kullanılmasının önemine de işaret etti.

Obama bugün, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile, nükleer silahların azaltılması ve terörizmle mücadele konularını da içeren bir dizi konuda görüşmek üzere bir araya geliyor. Barack Obama, aynı zamanda Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile de G-20 liderleriyle bir akşam yemeğine katılmadan önce görüşecek.

 

Obama, Medvedev ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in, Temmuz ayında Moskova'yı ziyaret etmesi yönündeki davetini kabul etti. Londra'da G-20 zirvesinden önce ikili temaslarda bulunan Obama, Medvedev ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Obama ve Medvedev, gazetecilere bilgi verdi. Obama, Medvedev'in Temmuz ayında kendisini Moskova'ya davet ettiğini ve kendisinin de bu daveti kabul ettiğini söyledi.

İki lider, bu yılın sonunda nükleer silahların azaltılmasına ilişkin START anlaşması sona ermeden önce, yeni bir anlaşma üzerinde çalışmayı kararlaştırdıklarını da açıkladı. Beyaz Saray'dan üst düzey iki yönetim yetkilisi, A.A. muhabirinin de aralarında olduğu, ABD Başkanı Obama'nın Avrupa temaslarını izlemek üzere özel bir uçakla seyahat eden Beyaz Saray basın ekibine bilgi verdi. Bir Beyaz Saray yetkilisi, iki liderin bir araya gelmesinin, sadece nazik bir tanışma olmanın ötesine geçtiğini ve iki ülke arasındaki ciddi konuların ele alındığını, Rusya-Amerika ilişkilerindeki havayı değiştirdiğini kaydetti. Görüşmeleri ''çok samimi'' olarak niteleyen yetkili, iki liderin Londra'da bir araya gelmesi sayesinde, START anlaşması sona ermeden yeni bir anlaşmaya yönelik çalışmaları başlatma konusunda anlaşılmasının ''çok önemli bir ilerleme'' olduğunu vurguladı. Yetkili, ABD'nin, yeni anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olmasını hedeflediğini de anlattı.
 

Farklılıklar da tartışıldı

Diğer Beyaz Saray yetkilisi de, Obama ve Medvedev'in, ''anlaşmazlıklarımız üzerinde açık olalım'' yaklaşımını benimseyerek, sadece ortak tehditler ve çıkarlar kapsamı içinde kalmadıklarını, aradaki farklılıkları da ele aldıklarını kaydetti. Farklılıkların neler olduğunun sorulması üzerine Beyaz Saray yetkilisi, önce ABD'nin, Avrupa'da kurmayı planladığı füze savunma sistemini gündeme getirdi. Yetkili, ABD'nin, bu savunma sisteminin, İran'dan gelen nükleer tehdit çerçevesinde gerektiğini kaydetti, ancak ''Bu konuda açıkça aynı şekilde düşünmüyoruz'' dedi.

Beyaz Saray yetkilisi, ikinci konu olarak Gürcistan'a değindi. Yetkili, Barack Obama'nın, açık bir şekilde Medvedev'e, Abhazya ile Güney Osetya'nın bağımsızlığını kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ettiğini söyledi. Yetkili, Obama'nın, ''nüfuzun yarattığı korkuyu kullanarak'', elde edileni tanımaya niyeti olmadığını açıkça ortaya koyduğunu ve Rusya ile ABD'nin, bu konuda da aynı şekilde düşünmediğini ifade etti. Yetkili, insan hakları konularına da değinildiğini de anlattı. Beyaz Saray yetkilisi, ''Obama, en büyük tehdidin, nükleer silahların teröristlerin eline geçmesi olduğunu ifade etti'' dedi. Obama'nın, Rusya ile kuvvetli ve dürüst bir ilişki kurmak istediğini belirten Beyaz Saray yetkilileri, Beyaz Saray'da göreve geldikten iki ay sonra Rus lideriyle yapılan görüşmenin, nezaket buluşması olmanın çok ötesine geçtiğinde birleşti. Bir yetkili, iki liderin de, daha önce ilişkilerin farklı yönlerde hareket ettiğine işaret ettiğini, ancak artık ilişkilerde yeni bir havanın oluşturulduğunu kaydettiğini anlattı. Yetkili, Obama'nın, ''göze göz, dişe diş'' yaklaşımı içinde olmadığını da vurguladı.

Beyaz Saray yetkilileri, konuşulan konular arasında Afganistan, Kuzey Kore, El Kaide, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve İran'ı saydı. İran'ın nükleer programının devam etmesinin endişe yarattığını belirten yetkili, ''Herkesin şunu görmesi çok önemli. Başkan, nükleer teknoloji konusunda bizim de kendi payımıza düşeni yapacağımız mesajını vermek istiyor. Bu yüzden nükleer silahların azaltılması anlaşmasıyla bugün açık bir mesaj vermiş olduk. Bu sadece bizim için değil, herkes için bir ulusal güvenlik meselesi'' diye konuştu. Beyaz Saray yetkilisi, ''Dürüst bir şekilde, üzerinde anlaşamadığımız konuları kabul edeceğiz. Bunları konuşmaktan kaçınmayacağız. Bu yaklaşım, Rus tarafında da hoş karşılandı'' dedi. İlişkileri daha farklı bir platforma oturtmanın alternatifinin olmadığını belirten yetkili, ''Yapıcı bir ilişki inşa etmek zorundayız'' ifadesini kullandı.


Birbirlerine ailelerini sordular

Obama ile Medvedev arasındaki bu ilk görüşmede iki liderin birbirine ailelerini sorduğunu kaydeden Beyaz Saray yetkililerinden biri, ayrıca hukuk eğitimi konusunda da ilginç bir sohbetin gerçekleştiğini söyledi. Yetkili, ''Her ikisi de göreceli olarak genç adamlar. Böyle bir toplantıya taze bir bakış getirdiler'' dedi. Beyaz Saray yetkilisi, Obama'nın, kişisel ilişkilerin, asıl meselelerin önüne geçmeyecek bir şekilde kurulmasına özen gösterdiğini de kaydetti. ABD'nin bir önceki Başkanı George W. Bush, bir önceki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk görüşmesinde, Putin'in gözlerine baktığını ve onun ruhunu okuduğunu söylemişti. Bu sözler, daha sonra Putin'in politikalarından rahatsız olan Bush yönetimi için ağır eleştiri konusu olmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler