''Tehditlerle bir seçim yarışı orada yaşanmıştır"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı'nın güneydoğuda alınan seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, ''Tehditlerle bir seçim yarışı orada yaşanmıştır. Sıkıntılı bir ortamda ne yazık ki Güneydoğuda bir seçim yaşanmıştır'' dedi.

Yayınlanma: 03.04.2009 - 13:34
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konakladığı The Dorchester Otel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 

Ermenistan ile ilişkilerle ilgili soru üzerine, Başbakan Erdoğan, çeşitli adımların atıldığını belirterek, ''Çalışıyoruz, devam ediyor. Bizim ortaya koyduğumuz gerekçeler kalkmadıkça, adımları atamayız. Bunun en önemlisi, Azerbaycan-Ermenistan olayıdır'' karşılığını verdi.

Azerbaycan-Ermenistan sorunu ortadan kalkmadıkça nihai bir adım atamayacaklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Nihai adıma altyapı oluşturacak adımları atıyoruz. Bu kadar açık ve net ama öncelikle Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki sorun giderilmedikçe biz nihai adım atmayız. Sorun kesin çözüme kavuşturulmalı. Çünkü şunu görmemiz, bilmemiz lazım. 'Dağlık Karabağ işgal altındadır' hükmü bizim değil BM'nin hükmüdür.
Böyle olduğuna göre, işgalin kalkması lazım ki, ondan sonra biz de adımlarımızı rahat atalım. Aksi takdirde biz soydaşlarımıza dost, kardeş Azerbaycan'a yanlışlık yapmış oluruz.''

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği adaylığına ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Başbakan Erdoğan, ''Ben Başbakan olarak söyledim. Kişisel görüşüm ama bir Başbakan olarak söyledim'' dedi.

''Bu konudaki eğilimin ve genel hava''nın sorulması üzerine, Başbakan Erdoğan, ''Bu yönde taleplerin olduğu gibi, muhalefet edenlerin de bulunduğunu'' belirtti. Başbakan Erdoğan, ''Sizin görüşünüzü hükümetin görüşü olarak alabilir miyiz?'' sorusuna, ''Nasıl değerlendirirseniz ben ona saygı duyarım'' yanıtını verdi.

 

Güneydoğu'daki yerel seçim sonuçları

Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı haftalık bilgiledirme toplantısında, Güneydoğu'da alınan seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerinde, şu değerlendirmeyi yaptı:
''Bunu değerlendirme yetkisi bende değil. Kişisel bir değerlendirme, o bende kalmalı. Her açıklama sahibi bu değerlendirmeyi halka verdiği gibi, tabii ki kişisel olarak bir değerlendirme varsa o bende kalmalı. Çünkü ben de şu anda yetkili konumdayım ve o bölgede seçim yarışının içinden çıkmış birisiyim. Hangi şartlarda nasıl bir seçim yaşadığımızı açıkladık. Yani tehditlerle bir seçim yarışı orada yaşanmıştır. Vatandaşlar evlerinin altından atılmış mektuplarla ciddi tehditler almıştır. Yani demokratik ortamdır buna diyemem. Sıkıntılı bir ortamda ne yazık ki Güneydoğuda bir seçim yaşanmıştır. Ama buna rağmen birilerinin iddia ettiği gibi, şu anda seçimin oradaki neticesinde, Güneydoğuda da Doğuda da yüzde 34,24 gibi bir oy oranıyla, miktara vurduğunuz zaman da miktarla da partimiz yine birinci parti olarak çıkmıştır. Güneydoğuda da Doğu Anadoluda da, bunun altını özellikle çiziyorum.''

Başbakan Erdoğan, Afganistan'a yeniden Türk askerinin gönderilip gönderilmeyeceği sorusuna da, ''Şu anda bu konuda resmi gerçekleşmeler henüz yok. Resmi talepler geldikten sonra, ama tabii şu anda görev bize geliyor. Kasım ayında bu görevi Silahlı Kuvvetlerimiz üstlenecek. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor'' karşılığını verdi.

Erdoğan, bir başka soruyu yanıtlarken, Sonbaharda yapılması planlanan G-20 toplantısının BM Genel Kurulu ile birleştirilerek New York'ta yapılacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler