'Rusya enerji koridorunu kapatmaya çalışıyor'

Gürcistan Dostluk Derneği Başkanı Ali Rıza Altunel, Kafkasya'daki çatışmalara ilişkin, Rusya'nın daha güneye inerek enerji koridorunu kapatma girişiminde bulunduğunu iddia etti.

Yayınlanma: 10.08.2008 - 11:18
Abone Ol google-news

Gürcistan Dostluk Derneği Başkanı Ali Rıza Altunel, Kafkasya'daki çatışmalara ilişkin, ''Rusya'nın daha güneye inerek enerji koridorunu kapatma girişiminde bulunduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Altunel, dernek binasında yaptığı basın açıklamasında, Rusya'nın, Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ilk ülke olan Gürcistan'ı cezalandırmak adına önce iç karışıklıklar çıkarmak istediğini, bunu başaramayınca da Osetler'i, Abhazlar'ı tahrik ederek Gürcistan üzerindeki emellerini devam ettirdiğini öne sürdü.

Vatana yönelik her türlü tecavüzün, o vatanın sahipleri tarafından püskürtülmek durumunda olduğunu ifade eden Altunel, ''Rusya'nın perşembe gününden beri havadan, karadan taciz çalışmalarını şimdi de denizden ablukaya alma girişimlerini protesto ediyoruz. Ama bu arada Rusya'nın, 'saldırı girişiminin özellikle Osetler'i ve Osetya'da yaşayan Rus vatandaşlarını koruma amacı taşıdığı' ifadesinin de doğru olmadığının altını çiziyoruz'' diye konuştu.

Rusya'nın bölgenin doğalgaz kaynaklarına, petrollerine daha yakınlaşma gayreti içinde olduğunu ileri süren Altunel, şunları kaydetti: ''Bölgedeki enerji kaynakları sadece Rusya'nın dikkatini çekmiyor. ABD'nin bu bölgeye olan ilgisini, bu doğal kaynaklar oluşturuyor. Dolayısıyla her iki emperyalist gücün bölge halkını kendi kaderleriyle baş başa bırakması gereğinin altını çiziyoruz. Rusya'nın bölgenin bağımsızlığıyla ilgili düşüncesi olmadığı açık. Tankları, tüfekleri ve uçaklarıyla bölgeye gelmesi bunun en açık delili. Rusya'nın daha güneye inerek enerji koridorunu kapatma girişiminde bulunduğunu düşünüyoruz.''

'Türkiye girişimlerini yoğunlaştırmalı'

Gürcistan'ın topraklarını savunma hakkı olduğunu ifade eden Altunel, Gürcistan yönetiminin soğukkanlılıkla ve sivillere zarar vermeden uluslararası kuruluşlarla iş birliğiyle topraklarını savunmaya devam etmesini istediklerini söyledi. Altunel, aldıkları haberlerin saldırıların devam ettiği yönünde olduğunu belirterek, ''Dün akşam Türkiye sınırına 5 kilometre kala Batum'daki bir askeri tesisi vurma faaliyetinin gerçekleştirildiğini duyduk. En büyük endişemiz Batum'u veya Gürcistan'ı vurma anlayışıyla, özellikle hudut bölgesinde yaşayan Türk vatandaşların da bu tür saldırılara maruz kalmasıdır. Türk hükümetinden beklentimiz insani yardımlarını, uluslararası kuruluşların harekete geçmesi konusundaki girişimlerini yoğunlaştırması'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler