Gürcistan geri çekiliyor

Güney Osetya'ya saldırınca Rusya'dan çok sert tepki gören Tiflis yönetimi, bölgeden askerlerini çekmeye başladı. Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Rusya'nın ülkesini istila etmek üzere olduğunu açıkladı. Ruslar, ateşkes teklifini kabul etmeleri için önce Gürcülerin tamamen çekilmesini, ardından da güce başvurulmayacağına ilişkin anlaşma imzalanmasını istedi.

Yayınlanma: 14.08.2008 - 06:45
Abone Ol google-news

Gürcistan, askerlerini Güney Osetyadan çekmeye başladı. Ülkenin batısındaki ayrılıkçı Abhazya bölgesi ve onun çevresinde Gürcü hükümetinin denetiminde bulunan topraklardaki çatışmalar sürüyor. Rusya anlaşma masasına dönmek için şartlarını sıralaken Rus Dışişleri Bakanlığı, Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin Gürcistandan tamamen ayrılabileceğinin sinyallerini verdi. Gerginlikler, Ukrayna ile Rusya arasında diplomatik krize dönüştü.

Rusya ve Gürcistan arasındaki çatışmalar önceki gece şiddetlenirken dün öğleden sonra Gürcistan, önce G. Osetyanın başkenti durumundaki Tshinvalinin Rusların denetiminde olduğunu doğruladı, ardından askerlerini Güney Osetyadan tamamen çekeceğini söyleyerek Rusya ile görüşmelere başlamak istediğini bildirdi. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı dün Rusyanın Tiflis Büyükelçiliğine ateşkes öneren bir nota verdi. Çatışma bölgesindeki tüm silahlı güçlerin geri çekilmesinin istendiği notada, Gürcistanın yaralıların ve bölgedeki sivillerin çatışma bölgesinden ayrılabilmesi için insani koridor açtığı vurgulandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Gürcistanın Güney Osetyadaki saldırılarını henüz bitirmediğini öne sürdü. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, ateşkes için Gürcülerin Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinin uzağına çekilmeleri, ardından, sorunlarda güce başvurmayacaklarına ilişkin anlaşma imzalamaları gerektiğini söyledi. Karasin, G. Osetya ve Abhazya halklarının Gürcülerle aynı devlet çatısı altında yaşayabilme imkânının fazla kalmadığını belirtti. Uzmanlar, Rusyanın böylelikle Kosovanın bağımsızlığının hesabını Kafkaslarda sorma şansını yakaladığını söylüyorlar.

Ayrılıkçı Abhazya yönetiminin başkanı Sergey Bagapş, henüz Gürcülerle aynı masaya oturmaya niyetlerinin olmadığını, askeri harekâtı, planladıkları aşamaya kadar sürdüreceklerini söyledi. Abhaz yönetiminin elinde bulunan uçaklar Kodori vadisinde Gürcü ordusuna saldırıda bulunurken, Abhazya bölgesine yakın yerlerde bulunan Gürcü yerleşim yerleri boşaltılıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün önce ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ardından da Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili ile görüştü. Lavrov’un Rice’a Gürcistanın G. Osetyadaki tüm askerlerini çekmesi gerektiğini vurguladığı bildirildi. Görüşmelere Türkiye de dahil oldu. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Lavrov ve Tkeşelaşvili ile görüştü. Daha sonra Rice’ı arayan Babacan’ın Tkeşelaşvili ile bir kez daha görüştüğü öğrenildi.

Denizden abluka, Ukrayna ile kriz

Ukraynanın Sivastopol kentinde bulunan Rus Karadeniz filosunun, Abhazyaya destek ve Gürcistanı denizden ablukaya almak için bölgeye gitmesi, Rusya ile Ukrayna arasında krize neden oldu. Ukrayna’nın, izin alınmadan böyle bir harekete girişen Rus gemilerinin bu üsse dönemeyecekleri açıklamasına Rusya’dan tepki geldi. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nagovitsın, Rusyanın harekâtının sınırlı olmasına karşılık bu gemilere ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Putin: Tam bir soykırım

Kuzey Osetyaya giden Rusya Başbakanı Vladimir Putin, yaşananların tam bir soykırımolduğunu söyledi. Rusyanın İnsan Hakları yetkilisi Vladimir Lukin de, Gürcü yönetiminden bu olaylara karışanlar için özel bir uluslararası mahkemenin kurulması gerektiğini öne sürdü. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, G. Osetyanın tahrip olmasından ve ölümlerden sorumlu olanların cezasız kalmayacağını söyledi ve hükümete, Gürcü yönetiminin neden olduğu yıkımı tetkik için bir komisyon kurma yetkisi verdi.

Saakaşvili: Rusya istila edecek

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, BBC’ye yaptığı açıklamada, Dünya tek ses olarak konuşmalı ve bu ses Gürcistanın toprak bütünlüğüne saygı duyulmalıdemelidedi. Çatışmanın durması gerektiğinisöyleyen Saakaşvili, Gürcistanın Rusya tarafından istila edilmek üzereolduğunu söyledi. Saakaşvili, CNN’e yaptığı açıklamada da ABDnin tüm diplomatik nüfuzunu kullanmasını istedi.

Rusya: 2 binden fazla kişi öldü

G. Osetya yönetiminin Moskovadaki temsilcisi, Tshinvalinin harabeye döndüğünü söyledi ve ayrıca, cesetlerden bazılarının esmer tenli olduğunu, bunun, Gürcülerin kiralık askerlerden yararlandıklarını gösterdiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Karasin, Gürcistanın G. Osetyanın başkentine düzenlediği saldırıdan dolayı iki binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Karasin, 30 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını Tshinvalide soykırımın çok açık izleri olduğunu savundu.

‘Gürcü gemisi batırıldı’

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus donanmasının füze taşıyan bir Gürcü savaş gemisini çıkan çatışma sonucunda batırdığını açıkladı. Açıklamada, Gürcü gemileri iki kez Rus gemilerine saldırı girişiminde bulundu. Rus gemilerinin bu saldırıya verdiği karşılık sonucunda saldırgan Gürcü gemilerinden biri battıifadelerinin kullanıldığını duyurdular. Rusya, Gürcü hedeflerine yönelik hava bombardımanında sivillerin vurulduğu yolundaki iddiaları da yalanladı. Gürcistan ise kayıplarını 37’si sivil olmak üzere 82-137 olarak açıkladı.

Gürcistan hükümeti, Rusyanın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler