"Obama, bir rock yıldızı gibi..."

Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini değerlendirdiği geniş haberinde; Türk halkının Obama'ya olan güvenini ve sevgisini ön plana çıkararak, "Obama Türkiye'de bir rock yıldızı gibi olacak" ifadesini kullandı. Değerlendirmede, Obama'nın yapacağı ziyaret ile Türkiye'nin stratejik önemini ön plana çıkaracağı yorumu yapıldı.

Yayınlanma: 05.04.2009 - 10:01
Abone Ol google-news

ABD Başbakanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti, yurt dışında da ilgi uyandırdı. Washington Post gazetesi, ziyaret hemen öncesi yayınlandığı geniş haberinde özellikle Türk halkının Obama'ya ilişkin görüşlerine dikkat çekti. Gazete, "Obama, ilk yurt dışı gezisi sırasında nüfüsü çoğu Müslüman olan bu gururlu laik ülkeye yüksek profilli bir seyahat yaparak Türkiye'nin, Batı ile Ortadoğu arasındaki bir köprü olarak stratejik önemine işaret ediyor" yorumunu yaptı.

Haber, "Değişimden umutlu hayranları, Türkiye'de ABD Başkanı'nı bekliyor" başlılığı ile yayımlandı.

Gazete, haberin girişinde Garanti Bankası'nın düşük faizli kredileri duyurmak için Başban Obama'ya benzeyen bir kişiye yer verdiği reklamlarına, fotoğraf kullanarak da dikkat çekti.

Bu arada, haberde bankanın karşısındaki caminin dışındaki ayakkabı boyacısı Kasım Kırsakal'ın "Obama güvenilir, bu nedenle insanlar, bu tür reklamları sever" sözleri de aktarıldı.

 

"Obama Türkiye'de bir rock yıldızı gibi olacak"

Sabancı Üniversitesi Profesörlerinden Ali Çarkoğlu'nun Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında insanları büyüleyeceğini belirtirken "Bir rock yıldızı gibi olacak" sözlerini de yansıtan gazete, şu yorumu yaptı:

"Obama, ilk yurt dışı gezisi sırasında nüfüsü çoğu Müslüman olan bu gururlu laik ülkeye yüksek profilli bir seyahat yaparak Türkiye'nin, Batı ile Ortadoğu arasındaki bir köprü olarak stratejik önemine işaret ediyor" yorumunu yaptı.

WP, Türkiye'nin, ABD'nin bölgedeki ilişkilerini etkileyen hemen hemen her önemli konuda giderek daha aktif bir oyuncu olduğuna dikkat çektiği haberinde AKP hükümetinin bölgesel sorunların çözümüne yönelik girişimlere de vurgu yaptı.

 

Davutoğlu'nun açıklamaları: Tarihi ziyaret

Türkiye'nin, ABD'nin İran'a uzanma çabalarında da "değerli bir ortak" olduğunu belirten gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına da yer verdi.

Davutoğlu, "Bush Yönetimi döneminde bazı görüş ayrılıklarımız vardı ancak Obama Yönetimi ile aynı politikalarımız var" dedi ve Obama'nın Türkiye ziyaretini "tarihi" olarak niteledi.

İki ülkenin gündemlerinin çok benzediğini de ifade eden Davutoğlu, "Bölgedeki tecrübelerimiz ve onların yeni yaklaşımı birbiriyle çok bağdaşıyor" değerlendirmesini de yaptı.

WP, Abama ziyareti öncesi Cumartesi günü birkaç bin göstericinin Ankara ve İstanbul'da ABD ve NATO'yu protesto etmesi ve birçoğunun "Yankee Go Home" diye bağırmasına karşın Ankara'da Bahçeli semtindeki her gelir grubundan insanların Obama'dan hoşlandıklarını belli ettiklerini belirtti.

 

"Obama, Türkler için en güvenilir yabancı lider"

İnfakto tarafından gerçekleştirilen yeni bir anketin Türklerin, Obama'yı "en güvenlir yabancı lider" olarak gördüklerine, katılımcıların yüzde 52'sinin Obama konusunda olumlu görüşlerinin olduğuna işaret eden gazete, ABD konusunda olumlu düşünenlerin oranının ise yüzde 23'de kaldığına da işaret etti.

Bu çerçevede haberde Ankara Kalesi'ne yakınlarında sokağı süpüren Erdal Aydoğan'ın, Obama için sarfettiği, "Müslüman kökleri var bu nedenle seçildiğinde çok mutlu olduk adeta Türkiye için seçildiği gibi oldu" sözlerine de vurgu yapıldı.

 

"Birçok Türk 'ılımlı müslüman' nitelendirmesinden rahatsız"

WP, Türklerin devlet ile din arasındaki ayrım yapan sistemden gurur duyduklarını belirtirken de birçok Türkün Türkiye'den "ılımlı Müslüman bir ülke" olarak nitelenmesinden rahatsızlık duyduğunu da yazdı.

Bu bağlamda gazete, Çarkoğlu'nun Obama için "Türkiye'yi, Ortadoğu için rol modeli olan Müslüman bir ülke olarak nitelememe konusunda dikkatli olmalı. Biz bir Müslüman rol modeli olmak istemiyoruz. Laik bir rol modeli olmak istiyoruz" sözlerini de aktardı.

 

"Obama soykırımı tanırsa Türklerin görüşlerini olumsuzluğa çevirir"

WP, "Ermeni soykırımı" meselesine değinirken de Obama'nın yıllarca 90 yıl önce meydana gelen olaylarını "soykırım" olarak nitelediğini, başkan olması halinde tanımaya söz verdiğini belirterek "Mülakat yapılan birçok kişi, Ermeni 'soykırı'ndan söz etmesi halinde Obama'ya ilişkin görüşlerinin hemen olumsuzlaşacağını söylediklerine de dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler