Obama'ya tepki de vardı....

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara ziyareti dolayısıyla çeşitli gruplarca protesto gösterisi düzenlendi. Grup adına yapılan basın açıklamasında, ''Obama'nın gelişi Türkiye emekçilerinin ve bölge halklarının hayrına değildir'' denildi. Obama'yı protesto etmek için Meclis'e yürümek isteyen 15 kişi ise gözaltına alındı. ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker, gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını istedi.

Yayınlanma: 06.04.2009 - 12:53
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara ziyareti protesto edildi. Aralarında DTP, EMEP, ÖDP, Sosyalist Parti ve Türkiye Komünist Partisi ile çeşitli konfederasyon, sendika ve sivil toplum kuruluşları mensuplarının bulunduğu eylemciler, gruplar halinde Sakarya Caddesi'ne geldi. ABD politikalarını eleştiren sloganlar atan gruptakiler, aynı içerikli Türkçe, Kürtçe ve İngilizce pankart ile dövizler açtılar.

Gruptakiler adına yapılan basın açıklamasında, ''Obama'nın Türkiye ziyareti ile ABD'nin bir takım isteklerinin Türk tarafına iletileceği'' öne sürülerek, ''Obama'nın gelişi Türkiye emekçilerinin ve bölge halklarının hayrına değildir'' iddiası dile getirildi. Gruptakiler, açıklamanın ardından sloganlar atarak dağıldı.

 

Obama'yı protesto için Meclis'e yürümek isteyenlere gözaltı

Bir başka protesto eylemi ise Akay Kavşağında gerçekleşti. Kendilerini ''Türkiye Gençlik Birliği'' mensubu olarak adlandıran gruptakiler, ABD politikalarını eleştiren açıklama yaparak, Obama'nın resminin yer aldığı kukla maketi parçaladılar. Gruptakiler açıklamanın ardından dağıldı. Ancak aralarından üç kişi TBMM'nin Çankaya kapısı karşısında izinsiz pankart açmak istedi. Bu kişiler polis tarafından gözaltına aldı.

Akay Kavşağı'ndaki bir başka eylem ise ÖDP'li oldukları belirtilen başka bir grup tarafından yapıldı. ABD politikalarını eleştiren sloganlar atarak Akay Kavşağı'na gelen gruptakiler adına polis barikatı önünde yapılan açıklamada, Obama'nın TBMM'de bulunduğu anımsatıldı.

Açıklamayı yapan grup kişinin, ''Obama Meclis'e giriyor da biz niye giremiyoruz. Yürüyün arkadaşlar'' diye seslenmesi üzerine harekete geçen protestocular polis barikatına doğru harekete geçti. Güvenlik güçlerinin gruptakilerin TBMM'ye yürümesine izin vermemesi üzerine, gruptakilerden bazıları barikatı zorla geçmeye çalıştılar. Polisin müdahale ettiği gruptakilerden yaklaşık 20 kişi göz altına aldı.

Bir süre sonra Akay Kavşağı'nda na gelen Halkın Kurtuluş Partisi mensupları, pankart açarak basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında ABD'nin politikaları ve Obama protesto edildi.

 

"Arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz"

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker, ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretini protesto eylemi sırasında gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Haydar İlker, yaptığı yazılı açıklamada, Obama'nın Ankara ziyaretini protesto eden arkadaşlarının ''dövülerek gözaltına alındığını'' söyledi.

İlker, açıklamasında, ''ÖDP olarak, Irak'ta ve bölgede ABD emperyalizmin çıkarlarının korunmasının bekçiliğini yapmayacağımızı, Afganistan'a asker gönderilmesine var gücümüzle karşı çıkacağımızı bir kez daha belirtirken, arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz'' ifadesine yer verdi.

 

Obama ziyaretine yurdun dört bir yanından tepki var

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın Türkiye ziyareti, İstanbul, İzmir, Mersin, Denizli ve Trabzon'da protesto edildi.

 

İstanbul

Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi bir grup, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini protesto etti.

TKP'nin İstiklal Caddesi'ndeki Beyoğlu İlçe Başkanlığı önünde bir araya gelen partililer, çeşitli sloganlar atarak Taksim tramvay durağına kadar yürüdü.

TKP Genel Başkanı Erkan Baş, burada yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Obama'nın gelişinin başta hükümet olmak üzere tüm sermaye grupları tarafından bir bayram havası içinde kutladığını ifade ederek, Türkiye'nin hiçbir sorununun emperyalist ülkelerin yardımıyla çözülemeyeceğini savundu.

Çözümün sadece halkın elinde olduğunu kaydeden Baş, ''Kim Türk halkına 'Senin sorunlarını ben çözerim' diyorsa yalan söylüyordur'' dedi.

Obama'nın halka umut ve kurtarıcı olarak sunulmasının bir acizlik olduğunu öne süren Baş, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin en önemli sorunu, emperyalizme bağımlı olmasıdır. Obama'nın ülkemize gelişini bağımlılık ilişkisini güçlendiren bir adım olarak gördüğümüz için protesto ediyoruz. Dünyanın en büyük emperyalist gücü olan Amerika işgale ve savaşlara dayalı bir örgütlenmeye sahip. Son 10 yılda Yugoslavya, Afganistan, Irak ve İsrail'de olanlar Amerikan emperyalizminin ürünüdür. Amerika, dünyanın efendiliğine soyunuyor.''

 

''NATO'ya Afganistan'a asker yok''

''Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'' ile Emek Partisi'nden bir grup, Beyoğlu'nda ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretini protesto etti.

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen ''Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'' üyeleri, ''NATO'ya Afganistan'a asker yok'' pankartı açarak çeşitli sloganlar attı. Burada konuşan sanatçı Mustafa Alabora, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Afganistan'a Türkiye'den ek asker istemek için geldiğini savundu.

Bu arada Emek Partisi'nden bir grup da ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyaretini protesto gerekçesiyle çeşitli sloganlar atarak Galatasaray'dan Taksim Meydanı'na yürüdü.

 

İzmir

İzmir'de, Konak Meydanı'na gelen bir grup, pankart açıp slogan atarak, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'ye gelişini protesto etti. Gruptaki 3'ü kadın, 4 kişi, Saat Kulesi'nin altındaki çeşmelerin yanında bulunan demire kendilerini zincirle bağladı.

Polisin uyarısına rağmen eylemlerini sürdürmeye çalışan 4 kişi, zincirleri açılarak gözaltına alındı. Ayrıca eyleme katılan 2 kişinin daha gözaltına alındığı belirtildi.

İzmir'de protestoların ikinci adresi ise Konak oldu. Konak'taki eski Sümerbank binası önünde toplanan grup, ABD'yi ve Barack Obama'yı protesto eden pankart açarak slogan attı.

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ergün Demir, Obama'nın, Ortadoğu'da ABD egemenliğini pekiştirecek yeni adımlar atmak için Türkiye'ye geldiğini öne sürdü.
Demir, ''Obama'nın gelişinin amaçlarının arasında, işgal ettiği Afganistan'a asker gönderme, bor madenlerinin özelleştirilmesi ve ABD güdümlü yapılacak Kürt konferansı da bulunuyor'' dedi.
 

Mersin

Mersin'de, Cumhuriyet Kadınları Derneği Mersin Şubesi üyesi bir grup, Atatürk Evi ve Müzesi önünde toplanarak, Obama aleyhine sloganlar attı.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Mersin Şube Başkanı Günsel Bozkurt, burada yaptığı açıklamada, Amerikan yandaşlarının günlerdir Obama'nın Türkiye'ye gelişine ''ön yargılı yaklaşmayın'' şeklinde telkinde bulunduklarını öne sürdü.

Bunun kabul edilebileceğini, ancak bazı istekleri olduğunu belirten Bozkurt, şunları kaydetti:
''Yeter ki Obama, başta Azerbaycan olmak üzere komşularımız İran, Suriye ve Rusya ile Irak ve Orta Doğu'nun Arap halkları ve Türk cumhuriyetleri ile aramıza kama sokmasın. Azerbaycan'a ve tarihimize rağmen Ermenistan sınırını açtırmak için baskı yapmasın. KKTC'deki haklarımızdan vazgeçmemizi istemesin. Irak'tan asker çekmek bahanesiyle topraklarımızı, limanlarımızı kullanmaya kalkmasın.''

Açıklamanın ardından, Obama'yı kara tahta başında Türkçe öğretirken gösteren ''photoshop''lu bir fotoğraf yırtılarak protesto edildi.

 

Denizli

Denizli'de, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Denizli Şubesi Başkanı Mustafa Kaykan, bir grup üye ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) kampüsü girişinde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'nin NATO'dan çıkmasını ve Afganistan'a asker gönderilmemesini istediklerini bildirdi.

Ellerinde ABD ve NATO aleyhine pankartlar taşıya grup, çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

 

Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) Kanuni Kampüsü'ndeki Mimarlık Fakültesi önünde toplanan bir grup öğrenci, ellerinde bulunan pankart ve dövizlerle NATO ve ABD Başkanı Obama'yı protesto ederek slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Fatma Sönmez, eşit, özgür ve tam bağımsız Türkiye'den yana olan üniversiteliler olduklarını belirterek, ''NATO'nun kirli emellerine maşa olmak istemediklerini'' belirtti.

Yapılan açıklamanın ardından grup üyeleri dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler