Taksim'de 1 Mayıs'a Avrupa'dan destek

Avrupa Parlamentosu, kutlamaların Taksim'de yapılmasını destekleyen bir karar alırken, Avrupa Solu 5. Sendikalar Konferansı'nda da destek kararı çıktı. Aralarında Alman NGG, IG METALL, VERDI, ITF ve ATTAC'ın da bulunduğu heyet İstanbul'daki 1 Mayıs için hazırlıklarına başladı bile.

Yayınlanma: 09.04.2009 - 07:29
Abone Ol google-news

Son yıllarda üst üste yaşanan vahşet görüntülerine rağmen 1 Mayısı Taksimde kutlama kararlılığı gösteren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bu yıl Avrupalı sendika ve sol hareketinden de destek geliyor. Avrupa genelinde sendikal hareket Türkiyeli işçilerin 1 Mayısın tatil ilan edilmesi, 1 Mayıs 1977 katliamının aydınlatılması, sendika yasalarının ILO sözleşmelerine uygun biçimde değiştirilmesi talepleri ile 1 Mayıs 2009 günü Taksim Meydanında yapılmak istenen 1 Mayıs kutlamasını destekliyor. Avrupa Parlamentosunun Sosyal Demokrat, Sol ve Yeşil Grupları Milletvekilleri de kampanyaya destek veriyor.

 

Alman heyeti hazır

DİSKten alınan bilgiye göre, Avrupa Parlamentosu, 13 Mart 2009 tarihinde yayımladığı raporunda Türkiye hükümetini, ILO sözleşmelerine uygun yeni bir sendikalar yasası çıkartmaya ve 1 Mayısın barışçıl bir şekilde Taksim Meydanında kutlanmasını sağlamaya davet etti. Rapor, Türkiyedeki sendikal faaliyetlerin önündeki kısıtlamaların devam ettiğini de belirtiyor. Geçen yıllarda 1 Mayısa dair engellemeleri ve polis şiddetini içeren çeşitli insan hakları raporları yayımlanmıştı. Ancak 1 Mayısa ilk kez bu raporda Avrupa Parlamentosu tarafından açık bir ifade ile ve çözüm bulunması talebiyle yer verildi.

Almanya Gıda İşçileri Sendikası, (DGB / NGG) 1 Mayısın tatil ilan edilmesi ve Türkiyenin ILO sözleşmelerine uygun bir sendikalar yasası çıkartması için uluslararası bir imza kampanyası düzenliyor. İmza kampanyasına Avrupa Parlamentosundan Sosyal Demok- rat Milletvekili Bernhard Rapkay, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ve AP Birleşik Sol Grup Milletvekili Helmut Markovun da aralarında olduğu çok sayıda sendikacı ve siyasetçi destek veriyor.

Alman sendikaları ayrıca 1 Mayıs günü İstanbula gelmek için hazırlıklarına başladılar. Aralarında NGG, IG METALL ve VERDI sendikalarından ve göçmen derneklerinden temsilcilerin olduğu yaklaşık 100 kişilik bir heyet 1 Mayısta İstanbula geliyor. Ayrıca Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) ve küreselleşme karşıtı hareketin önemli örgütlerinden olan ATTAC İstanbul’daki 1 Mayıs için hazırlıklarına başladı.

 

‘Avrupa Solu’ Taksim’e geliyor

Avrupa Solu 5. Sendikalar Konferansı, Kopenhagda yapıldı. 4-5 Nisan 2009da yapılan Avrupa Solu 5. Sendikalar Konferansında İspanya, Portekiz, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Avusturya ve Yunanistandan sendikacılar, Türkiyeli işçilerin demokrasi ve sendikal haklar mücadelesini desteklemek için 1 Mayısta İstanbulda olacaklarını açıkladı.

Avrupa Solu 5. Sendikalar Konferansı sonuç metninde; 1 Mayıs’ın Avrupa genelinde İşçi Bayramı olarak tatil olduğu ancak Türkiye’nin ILO sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartını imzalamış olmasına rağmen 1 Mayıs kutlamalarının engellendiği belirtildi. Konferans, Türkiyeli işçilerin, 1 Mayısın tatil edilmesi, ILO sözleşmelerine uygun bir sendikalar yasası çıkartılması ve 1 Mayıs 1977 Katliamının faillerinin yargılanması taleplerine destek vermek için 1 Mayısta Taksime gitme kararı aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler