"Oy üzerinden yolsuzluk yapılır mı?"

CHP lideri Deniz Baykal, seçim gecesi oy torbalarının değiştirildiği iddialarıyla ilgili olarak ''Dine, imana dayalı hırsızlığa tanık olduk. İnsanların inancını, dinini imanını istismar ederek ramazan ayındaki fitresinin, zekatının üzerinde yolsuzluk yapanları gördük. Ama, insaf edin yani, oy üzerinde bu yapılır mı?" dedi.

Yayınlanma: 10.04.2009 - 11:05
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin adayı olarak Adana'nın merkez ilçesi Çukurova'da belediye başkanlığını kazanan Yıldıray Arıkan'ı makamında ziyaret ederek elde ettiği başarıdan dolayı kutladı. Baykal, Adana'ya önem verdiklerini ve kenti daha da ileriye götürmek istediklerini söyledi.

CHP'nin bu seçimlerden güçlenerek çıktığını belirten Baykal, şöyle konuştu:
''Türkiye'de yeni bir siyasal döneme geçilmekte olduğu bu seçimlerle artık görülmüştür. Bugünkü iktidarın artık son dönemine, son aşamasına geldiği ortaya çıkmıştır. Türkiye, yeni bir iktidarı buluşturma arayışı içindedir. Bu çerçevede CHP, Türkiye'nin her yerinde, bütün kentlerinde, tüm coğrafyasında iktidara aday bir siyasi parti olarak ortaya çıkmıştır. Adana'nın da CHP'ye bu anlayışla sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz.''

Baykal, Adana'daki seçimlerin her türlü tartışmadan uzak, vicdanları rahatlatan bir sürecin yaşanarak tartışmasız bir noktaya hala ulaştırılamadığını, bundan da büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.

''Adana gibi yüksek demokrasi bilinci olan bir kentimizde, belediye seçimlerinin hala tartışmaya devam ediliyor olması üzüntü vericidir'' diyen Baykal, şunları kaydetti:

''Bu tartışmaların Türkiye'nin hiçbir ilinde Adana'da olduğu kadar uzun süreli devam etmediğine tanık oluyoruz. Halen Adana'daki seçimlerin net, kesin sonucu ortaya çıkmış değil. Konu sadece Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) değil, adli yargının da gündemine girmiştir, bu üzüntü verici tablodur. Umut ediyorum en kısa zamanda bu tartışmalar sonuçlandırılır. Ama, öyle anlaşılıyor ki bu tartışmaları belki de Adana'da seçimleri yenilemeden sonuçlandırma olanağı yoktur.

Maalesef her akşam bütün Türkiye, Adana'daki seçimle ilgili kararı bekliyor. Bu konuda vicdanlar rahat değildir, gönüller huzur içinde değildir, konu aydınlanmış, netleşmiş değildir. Savcılıkların, adli yargının gündeminde takip edilen bir konu haline gelmiştir. Bu tablo karşısında YSK'nın gerekli kararlılığı ve cesareti göstereceğini ve Adana'da seçimlerin şaibesiz, tartışmasız, dürüst bir şekilde yapılıp, sayımın gerçekleştirileceği bir yeni fırsata sahip kılınması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer öyle bir karar alınacak olursa o zaman herhalde Adana'da bir an önce halkın tercihleri doğrultusunda yeni bir belediye sistemine sahip olacaktır. Bunun bir an önce gerçekleşmesi lazım.

Demokraside sandığa güven esastır, sayıma güven esastır. Tartışmalı şaibeli seçimler vatandaşın milli iradeye olan güvenini ciddi şekilde sarsar, buna fırsat vermemek lazım.''
 

''Geçmiş siyaset dönemi bitmiştir"

CHP lideri Baykal, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin artık yeni bir siyaset anlayışı ile ele alınacağını, geçmiş siyaset döneminin bittiğini vurgulayarak, ''Artık halka tepeden bakan 'ben buradayım, her geleni kumanda ederim' diyen tahakküm edici bir siyaset anlayışı kesinlikle reddedilmiştir. Demokrasi işlemeye başlamıştır'' dedi.

Halkın her tür baskı, hukuk dışı dayatma ve zorlamaya rağmen Hükümete gerekli dersi verdiğini ileri süren Deniz Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunun çok olumlu sonuçları ortaya çıkacaktır. Daha şimdiden ortaya çıkmaya başlamıştır. Bakın yüzde 47 oy almışken 1 Mayıs kutlamasına Hükümet büyük tepkiyle yaklaşıyordu. 1 Mayıs kutlaması yapmak isteyenlere copla, bombayla karşılık veriyordu. Şimdi oylar yüzde 38'e düştü 1 Mayısı bayram olarak kutlama kararını bu Hükümet almak durumunda kaldı.

Milli irade Hükümeti etkilemeye başlamıştır. Daha da etkileyecektir. Bunun burada bitmesi söz konusu olamaz, bu süreci devam ettireceğiz. Muhalefetin yükseliş dönemi başlamıştır.''

Baykal, bir gazetecinin YSK'nin Adana seçimleri ile ilgili olarak hangi yönde karar verileceği konusunda bir tahmininin olup olmadığını sorması üzereni de ''Bilemem. Ama artık bu seçimi oldu bitti şeklinde kabul edilmesi mümkün değildir. Taktir YSK'nındır. YSK sorumluluğunu üstlenmeli ve varlığını ortaya koymalıdır. Buna ihtiyaç vardır'' dedi.


Partililere hitap

Partililere ''Oy üzerinde hırsızlık olur mu?'' diye soran Deniz Baykal, şunları söyledi:
''Dine, imana dayalı hırsızlığa tanık olduk. İnsanların inancını, dinini imanını istismar ederek ramazan ayındaki fitresinin, zekatının üzerinde yolsuzluk yapanları gördük. Ama, insaf edin yani, oy üzerinde bu yapılır mı? Şimdi bu mesele yargıda, hangi yargıda, YSK'da değil adli yargıda, savcılıkta.

Seçim gecesi oy torbalarının değiştirildiği, alındığı, güvenlik kameralarının görüntülerinden ortaya çıkmıştır. Böyle bir seçimin doğru ve adaletli olduğunu düşünmek mümkün mü? Şimdi bundan üzüntü duyuyoruz. İnşallah bu en uygun şekilde sonuçlanacaktır. Hak, adalet ve hukuk yerini bulacaktır.

Eğer bu seçimde işler bu noktaya getirildiyse çare tükenmez. Demokraside çare, sonsuz seçimi yaparız, bir daha kim alacak hep beraber görürüz. İnşallah bu konuda hakkı, adaleti koruyan ve vicdanları tatmin eden bir sonuç gecikmeden en kısa zamanda alınır, bunun bekleyişi içerisindeyiz.''

Baykal, seçim sonuçlarının ardından ''AKP'nin gidici olduğunun net bir şekilde görüldüğünü'' kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
''AKP'nin kendisine verilen desteği hak etmediği, taşıyamadığı, vatandaş tarafından taktir edildi ve o doğrultuda çok önemli kararlar alındı. Artık tablo görüldü. Zaten bu seçim kampanyasında söylüyorduk. Seçimlerin çok gergin, başbakanın çok kızgın bir üslupla önüne geleni suçladığı bir kampanya içinden geçtiğini yaşamıştık. Bunun nedenini de ben o zaman söylemiştim. 'Abbas gidici, ondan böyle oluyor' diyordum.
Abbas'ın gidici olduğu sandıkta görüldü. 2 yıl bile geçmeden, bir yılda bu kadar büyük, 8 puanlık oy kaybı önemlidir. Üstelik yerel seçimlerde ortaya çıkmıştır. Her türlü devlet baskısına rağmen ortaya çıkmıştır. Şimdi önümüzdeki bir genel seçimde Türkiye'nin önünün açılacağı yepyeni bir siyasi ufkun geleceği ve CHP'nin 6 okunun bütün Türkiye'de dalgalanacağı görülmüştür.''

Bu arada, Baykal'ın ziyareti sırasında yaşanan izdiham nedeniyle belediye binasının giriş kapısının camları kırıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler