Siyasi partilerin gündemi kongreler

29 Mart yerel seçimlerinin ardından siyasi partilerin gündemini kongreler oluşturacak. Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü nedeniyle BBP ve Zeki Sezer'in istifası sebebiyle DSP, 45 gün içinde olağanüstü kongrelerini toplayacak. Soylu'nun parti genel başkanlığını bırakacağına yönelik sözlerinin ardından olağanüstü kongreye gidecek olan bir başka parti de DP olacak.

Yayınlanma: 12.04.2009 - 09:49
Abone Ol google-news

29 Mart yerel seçim sonuçları, iktidarın oy kaybettiği muhalefetin ise güçlendiği yorumlarına yol açarken, seçimlerin hemen ardından seçim sonuçlarını değerlendiren partilerin bundan sonraki gündemi ise kongreleri olacak.


BBP ve DSP 45 gün içinde olağanüstü kongre yapacak

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun,yerel seçimlerden birkaç gün önce geçirdiği helikopter kazasında yaşamını yitirmesi nedeniyle BBP, önümüzdeki günlerde olağanüstü kongre toplayacak. Yazıcıoğlu'nun yerine, Merkez Karar Yönetim Kurulu geçici başkanlık görevini Kurultay yapılıncaya kadar Genel Sekreter Yalçın Topçu'ya verirken, BBP 45 gün içinde olağanüstü kurultayını yapacak ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun yerine oturacak yeni genel başkanını seçecek.
 

DSP'de işler karışık

DSP de ise yerel seçimlerin ardından "CHP'li adaylara destek verdikleri" gerekçesiyle 5 milletvekilinin ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na verilmesiyle başlayan parti içi çekişme ise Zeki Sezer'in istifasını getirdi. Sezer geçen hafta başında yaptığı "istifa" açıklamasının ardından dün istifasını Parti Meclisi'ne sunarken, DSP'nin de 45 gün içinde olağanüstü kongre toplaması gerekiyor. DSP'de Zeki Sezer'den boşalan genel başkanlık koltuğuna ise adaylığını açıklayan Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile Genel Başkan Yardımcısı Tayyibe Gülek Domaç'ın talip olacağı belirtiliyor.


DP 16 Mayıs'ta kongreye gidiyor

Yerel seçimlerin ardından genel başkanlıktan ayrılacağını açıklayan bir başka isim ise DP Genel Başkanı Süleyman Soylu oldu. Seçim öncesi "5.4'ün altında oy alırsam genel başkanlık görevinden ayrılırım" diyen Soylu, partisinin yerel seçimlerde bu oranı yakalayamaması nedeniyle görevini bırakacağını açıkladı. Soylu'nun açıklamasının ardından da DP Genel İdare Kurulu toplanarak olağanüstü büyük kongrenin 16 Mayıs'ta yapılmasını kararlaştırdı.


AKP ve MHP'nin kongreleri olağan

2009 yılında olağan kongrelerini yapacak olan iki parti ise AKP ve MHP olacak. Yerel seçimlerde partisinin aldığı oy oranı hakkında gerekli dersleri çıkaracakları açıklaması yapan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan'ın seçim sonrası ilk gündem maddesi ise kongreden çok kabine değişikliği olacak. Seçimin yorgunluğunu Hatay'da eşi Emine Erdoğan'la birlikte tatil yaparak atan Başbakan Erdoğan'ın, kabine değişikliği üzerinde de çalıştığı belirtilirken AKP'nin kongresinin ise sonbaharda yapılması bekleniyor.


Bahçeli'nin yeniden aday olamayacağı iddiası

2009 yılının sonbaharında olağan kongresini yapacak olan MHP de ise, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın açıklamalarıyla gündeme gelen "Devlet Bahçeli'nin tüzük gereği aday olamayacağı" tartışmaları yaşanıyor. Aydın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu yıl yapılacak Büyük Kurultay'da MHP'nin tüzüğüne göre yeniden aday olamayacağını söyleyerek, Bahçeli'nin "partinin önünü açması" için olağanüstü Genel Kurultayı toplamasını istemişti. Bahçeli Aydın'ın bu çağrısına "Herhangi bir sorun varsa başka zeminlerde, başka odaklarla işbirliği içinde olmaya gerek yok. Herkes Büyük Kurultay'a davetlidir ve orada her şey görüşülür. Sorunumuzu kendi aramızda çözeriz" karşılığını verirken parti yetkilileri de, Tüzükte Bahçeli'nin aday olmasını engelleyecek bir düzenleme olmadığını dile getiriyorlar. MHP'nin şimdiden adaylık tartışmalarına yol açan kongresini ise Ekim-Kasım aylarında gerçekleştirmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler