Çağdaşlığa 'darbe'

Ergenekon operasyonun 12. dalgasında 18 ilde yapılan operasyonlarda yaşamlarını bilime ve eğitime adamış kişiler gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Başkent Üniversitesi Rektörü ve Kanal B'nin sahibi Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Erol Manisalı da bulunuyor. Operasyonda, Kanal B, ÇYDD ve ÇEV şubeleri de arandı.

Yayınlanma: 13.04.2009 - 05:54
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştirilen 12. dalgada eş zamanlı oprasyonlar düzenlendi. Soruşturma kapsamında bazı rektör ve dernek başkanlarının ev ve makamları arandı. Aramalar sonrası gözaltına alınanlar arasında Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Çağdaş Yaşamı Desekleme Derneği'nden birçok isim bulunuyor.

 

Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası kapsamında, Güvenlik kuvvetleri bu sabahtan itibaren Başkent Üniversitesi'nde ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde arama başlattı. Ergenekon soruşturması kapsamında bugün gerçekleştirilen arama ve operasyonların İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın soruşturmayı yürüten 5 savcının talebi üzerine gerçekleştirildiği bildirildi.

 

Haberal gözaltına alındı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sabah saatlerinde Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın evi ve makamı ile Kanal B televizyonunda eş zamanlı arama başlatıldı. Mehmet Haberal evinde yapılan 2 buçuk saatlik arama sonrası gözaltına alındı. Prof. Dr. Mehmet Haberal, sivil polisler eşliğinde gözaltına alınarak Adli Tıp'a götürüldü. Haberal, Adli Tıp'taki kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ulaştırıldı.

Polislerin her iki noktada yaptıkları arama tamamlanırken soruşturma kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörlüğü ve Kızılcahamam'daki Patalya Otel'de de arama yapıldı. Güvenlik güçlerinin saat 07.30'da Patalya Otel'de başlattığı arama çalışmaları sona erdi. Patalya Otel'de yapılan aramanın ardından bir bilgisayara el konuldu.

 

Haberal'dan ilk açıklama

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Adli Tıp'a getirildi. Prof. Dr. Haberal, gazetecilerin "neden gözaltına alındınız?" sorusuna, "Bunu bana değil gözaltına alanlara sorun" karşılığını verdi. Bir mesajınız var mı sorusuna da Prof. Dr. Haberal, "Atatürk Cumhuriyetine yakışmıyor" demekle yetindi.

Kanal B Televizyonu'nun Haber Müdürü Metin Kayıhan'ın verdiği bilgiye göre, Prof. Dr. Haberal'ın evde arama sürerken sivil polislere, "Benim hastanede olmam lazım, hastalarım var, vizitlerim var, ameliyatlarım var" dedi. Sivil polislerin, "Aramanın bitmesi gerektiğini" söyleyince Prof. Dr. Haberal, bu konuda ısrar etmedi. Sivil polisler, Prof. Dr. Haberal'a sağlığı ile soru yönettiler ve "Hoca sağlığınızla ilgili sorununuz var mı içeri alabiliriz" dediler. Prof. Dr. Haberal da, "Allaha şükür bir sorunum yok iyim. Sağlığım ve moralim yerinde" karşılığını verdi.

Kanal B Televizyonu'nun Haber Müdürü Metin Kayıhan'ın verdiği bilgiye göre, Prof. Dr. Haberal, arama yapılırken evinde bulunan personele, "Atatürk Türkiye'sinde yaşananlara dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

 

Kanal B'de yayın sürüyor

Ergenekon soruşturmasının 12. dalgası kapsamında arama yapılmaya başlanan Kanal B televizyonu'nda yayın kesintisiz sürüyor. Kanalın yayını normal programı kapsamında sürerken, televizyonda arama yapıldığı alt yazıyla izleyicilere duyuruluyor.  Bu arada, Kanal B televizyonun haber müdürü Metin Kayıhan, aramalarda polisin eski bazı programlara ilişkin yayın kasetlerine ve cd'lerine el koyduğunu söyledi.  Bu arada soruşturma kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörlüğü'ndeki ve Kanal B'deki aramaların sona erdiği öğrenildi. Aramalarda Kanal B'nin bilgisayarlarına el konuldu.
 

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde gözaltılar

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde (ÇYDD) gözaltılar artıyor.  ÇYDD'nin yönetim kurulu üyelerinden Filiz Meriçli ve Cihan Demirci gözaltına alınırken, derneğin şube başkanları da gözaltına alınıyor. ÇYDD'nin Şişli Şube Başkanı Ersin Haşlamacı, Kartal, Bakıköy, Beyoğlu, Pendik Şube Başkanları da gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan'ın evinde de arama yapıldığı öğrenildi. ÇYDD'nin Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Ayşe Yüksel'in de iş yerinde ve evinde arama yapıldı.

Ergenekon soruşturmasının İstanbul'daki bölümünde gözaltına alınanlardan 18 kişi, İl Emniyet Müdürlüğüne getirildi.

Öncelikle Fatih Kamu Sağlığı Merkezi'nde sağlık kontrolünden geçirilen bu kişiler arasında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile ÇYDD Pendik Şube Başkanı Şeyda Eşsiz'in de bulunduğu öğrenildi.

Doğan Gazetecilik A.Ş İcra Kurulu üyesi ve Pazarlama, Satış, İş Geliştirme Grup Başkanı Tijen Mergen Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğ'nin İstanbul'daki genel merkezinde, Kadıköy Şubesi, İzmir Şubesi, Adana, Antalya, Mersin, Bursa, Şanlıurfa, Trabzon ve Van şubelerinde arama çalışması başlatıldı. 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin, Trabzon, Adana ve Çukurova Şubesi'nde başlatılan aramalar sona erdi. Polis, aramalar sonrasında şubelerdeki bilgisayarın harddiski ile bazı CD ve belgelere, incelemek üzere el koydu.

 

Akedemisyenler de aranıyor

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Vekili ve eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın evi ve eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay'ınevinde de arama yapıldı. Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ün odasında arama yapıldı. Rektör Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, gözaltına alındı.

Sivil plakalı bir polis aracına bindirilen Öztürk, Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Öztürk'ün, kara yoluyla Trabzon'a getirileceği, akşam saatlerinde de hava yoluyla İstanbul'a gönderileceği öğrenildi. Bu arada, Öztürk'ün Rektörlük'ten çıkarılışı sırasında bir grup üniversite çalışanı, alkışlı protesto yaptı.

Bernay'ın evindeki aramanın sona ermesiyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan Bernay'ın evinden içinde bilgisayar diskleri, doküman ve CD bulunduğu bildirilen 5 torba çıkarıldı.

Bernay'ın otomobile bindirilmesi sırasında tedbir alan çevik kuvvet ekipleri Bernay'a yaklaşılmasına izin vermezken, evin önünde toplanan çok sayıda öğretim üyesi de alkışlarla Bernay'a destek verdi. Bu sırada bazı öğretim üyeleri arasında çıkan kısa süreli tartışma büyümeden yatıştırıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Vekili ve eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran gözaltına alındığı bildirildi. Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, İstanbul'a gönderildi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun gözaltına alındığı bildirildi. Hilmioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, yoğun güvenlik önlemleri altında Ankara Adalet Sarayı'na getirildi. Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirilen Hilmioğlu, adliyeden ayrılışı sırasında, basın mensuplarının ısrarlı sorularına yanıt vermedi. 

 

Öztürk, Yurtkuran ve  Bernay İstanbul'a getirildi

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ve eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ulaştırıldı.

Giresun'da gözaltına alınarak karayoluyla Trabzon'a, oradan da uçakla İstanbul'a getirilen Prof. Dr. Öztürk, Bursa'da gözaltına alınarak karayoluyla İstanbul'a getirilen Prof. Dr. Yurtkuran ve Samsun'da gözaltına alınarak uçakla İstanbul'a getirilen Prof. Dr. Bernay, Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi.

Öztürk, Yurtkuran ve Bernay daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

Böylece İstanbul ve operasyonun gerçekleştirildiği illerde gözaltına alınarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen şüphelilerin sayısı 32'e çıktı.


 

60 kişilik gözaltı listesi

Operasyon ÇYDD, ÇEV ve eski rektörleri kapsıyor. Gözaltı listesinde yaklaşık 60 kişinin isminin olduğu öne sürülüyor. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haberal'ın ismi ise 2.Ergenekon İddianamesi'nde açıkça yer alıyordu.

Haberin fotoğrafları için: http://www1.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=192&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler