Çelik'ten 1 Mayıs için destek turu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikalar kanunu teklifi ile 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" adı altında tatil edilmesine yönelik yasa tasarına ilişkin muhalefetten destek istedi.

Yayınlanma: 13.04.2009 - 13:07
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile birlikte ilk olarak MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ı ziyaret ederek Meclis Genel Kurulu gündeminde bulunan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ve Meclis'e sunulması beklenen 1 Mayıs'ın tatil edilmesine ilişkin yasa tasarısı hakkında bilgi verdi.

Basına kapalı olarak yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Çelik, geçtiğimiz yasama döneminde komisyondan geçirilerek Genel Kurul'a getirilen sendikalar kanununda değişiklik öngören yasa teklifine destek için muhalefet partilerini ziyaret ettiğini kaydetti.

Sendikalar Kanunu'nda değişiklik öngören teklifle 12 Eylül sonrasında halen yürürlükte olan ve değişmesi zorunluluk arz eden bir mevzuatı Genel Kurul'da ele almış olacaklarını ifade eden Bakan Çelik, şunları söyledi: "1 Mayıs'ın tatil olmasıyla ilgili yasa tasarısı TBMM'ye gelmiş olacak. Bu konuda bize destek verdiler. Konuyu birlikte ele almayı düşünüyoruz. İki yasayı da birlikte çıkarmak istiyoruz. Bu hafta olmaz ise önümüzdeki hafta ele alınabilir" diye konuştu.


Şandır: Memura da grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise MHP olarak çalışma hayatını bir bütün olarak gördüklerini ve bu kapsamda işçilerle kamu çalışanlarının ayrı tutulamayacağını söyledi. Şandır ''Sayın Bakandan, devlet memurlarıyla ilgili toplu sözleşmelerin dışında, toplu sözleşmeli grevli bir sendika hakkının hukukileştirilmesini de talep ettik. Bu konuda sayın Bakan bize bazı çalışmalarının olduğunu ifade ettiler. Ülkemizin geleceği ve çalışma barışı açısından, memurların da bir bütünlük içerisinde sendikal haklarının projelendirilmesini gerekli görmekteyiz'' dedi.


CHP Bakan Çelik'e sendikaları adres gösterdi

Bakan Çelik, MHP ziyaretinin ardından CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nu da ziyaret ederek yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi ve destek istedi. Görüşmenin ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sendikalar Yasası ile ilgili yapılacak değişiklik konusundaki tasarıyı henüz incelemediklerini, ancak CHP olarak Uluslar arası Çalışma Örgütü ve AB normlarına uygun olarak sendikacılığın gelişmesi ve güçlenmesini istediklerini kaydetti. Bakan Çelik'ten bu yönde bir taleplerinin olduğunu da kaydeden Kılıçdaroğlu, "Sendikacılıkla ilgili tasarı eğer bir uzlaşmayla Meclis'e gelirse yasalaşma sürecinin çok daha hızlı olabileceğini ifade ettim. O nedenle sendikalarla görüşme yapılmasını ve burada ciddi bir ölçüde uzlaşmaya varılmasını istedik. Sayın Bakan da görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Umuyorum sendikalarla uzlaşma sağlanabilir. Bir başka konu da kamu çalışanları ile ilgili. Kamu çalışanlarının da toplu sözleşmeyle hakka kavuşmasını istiyoruz. Sayın Bakan da bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi" dedi.


DTP inceleyecek

Bakan Çelik, CHP'nin ardından da DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan'ı ziyaret ederek düzenlemelerle ilgili destek istedi. Kurtulan, Bakan Çelik'in sendikalarla kanununda yapılacak değişiklik ile 1 Mayıs'ın tatil edilmesine yönelik yasa tasarısı hakkında kendilerine bilgi verdiğini söyledi. Kurtulan düzenlemelerle ilgili incelemelerde bulunduktan sonra görüş bildireceklerini söyledi. Düzenlemelerin Meclis Genel Kurulu'nda önümüzdeki hafta görüşülebileceğine işaret eden Bakan Çelik ise bu süre içinde muhalefet partilerinin görüş bildirmesi halinde 'uygun olan' görüşleri yasaya yansıtma imkanlarının olabileceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler