ÇYDD'li 18 kişi serbest bırakıldı

Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Manisalı, eski rektörler Prof. Dr. Yurtkuran, Prof. Dr. Bernay, Prof. Dr. Hilmioğlu, rektör yardımcısı Prof. Dr. Yüksel ve ÇYDD üyeleri Ecevit, Oyaltırık ve Av. Boya tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. ÇYDD'li 18 kişi ise serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 16.04.2009 - 06:54
Abone Ol google-news

Ergenekon operasyonunun 12. dalgasında gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Erol Manisalı, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel ve ÇYDD yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 30 kişi adliyeye getirildi. ÇYDD’liler ve üniversite öğrencilerinden oluşan 18 kişi savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. ÇYDD yöneticisi altı kişi mahkemeye sevk edildi.
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü, 18 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyon kapsamında 13 Nisan Pazartesi gözaltına alınan rektörler, ÇYDD yöneticileri, ÇEV’den burs alan üniversite öğrencileri ile 68'liler Vakfı Genel Sekreteri Namık Kemal Boya’nın da aralarında bulunduğu 30 kişi dün sabah saatlerinden itibaren gruplar halinde Beşiktaş’ta bulunan İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Ergenekon soruşturmasını yürüten 5 savcı adliyeye getirilenlerin ifadesini aldı. Gazetecilerin arka kapıdan ve ön bahçeden görüntü almaları engellendi. Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kartı bulunan basın mensuplarının dahi adliye binasına girmeleri yasaklandı.

 

18 serbest

ÇYDD Zeytinburnu Şube Başkanı Sevtap Sema Murat, savcılıktaki sorgu işlemi biten ilk kişi oldu. Serbest bırakılan Murat’a ÇYDD’nin faaliyetlerinin sorulduğu öğrenildi. Destek için adliye binasına gelen ve bahçede bekleyen ÇYDD üyeleri, Murat’ı çiçeklerle karşıladılar. ÇYDD Yönetim Kurulu üyeleri Fatma Nur Gerçel, Halime Filiz Meriçli, Prof. Ayşe Yüksel ile Gökhan Ecevit, Ömer Oyaltırık ve Derviş Özçelik ise mahkemeye sevk edildi. Murat’ın da aralarında bulunduğu ÇYDD üyeleri ve üniversite öğrencilerinden oluşan toplam 19 kişilik grup savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Serbest kalan ÇYDD’li Bahriye Uğurel, “Çok iyiyim. Her şey yolunda. Bütün sevdiklerim yanımda” dedi.

 

Öğrenciler de serbest

Ergenekon silahlı terör örgütüne üye oldukları iddiasıyla gözaltına alınan dört üniversite öğrencisine de Ergenekon soruşturması kapsamında isimleri geçen kişileri tanıyıp tanımadıkları soruldu. ÇYDD’den el konulan bilgisayarlarda bulunan “Cumhuriyetevleri” ve “Ataevleri” projeleriyle ilgili sorgulanan öğrencilere, bu projeyle herhangi bir ilgilerinin olup olmadığı, projenin Ergenekon örgütüyle bir ilgisinin olup olmadığı soruldu. Öğrenciler Ayşe Ezgi Dilek, Vahide Melis Yalçın, Ceren Ertürk ve Sibel Kanneci savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

 

Manisalı’nın savcılık sorgusu 2.5 saat sürdü

Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Erol Manisalı, dün saat 16.30 sıralarında adliyeye getirildi. Prof. Manisalı’nın emniyetteki ifade verme işlemi önceki akşam gece saat 02.00 sıralarında başladı, sabah saat 08.00’de sona erdi. Manisalı’nın ifadesi alınırken, avukatı Bülent Utku da hazır bulundu. Manisalı, adliyede Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’e iki buçuk saat ifade verdi. Manisalı’nın savcılıktaki ifadesi de akşam saat 18.00’de başlandı.

 

Rektörler emniyette sustu

Prof. Ferit Bernay ile Prof.  Osman Metin Öztürk’ün emniyette susma hakkını kullandıkları belirtildi. ÇYDD’li bazı yöneticiler de emniyette ifade vermedi. Emniyette kendilerine yöneltilen 58 soruyu yanıtsız bırakan rektörler, savcılığa ifade verdiler. Başkent Üniversitesi Rektörü Kanal B’nin sahibi Prof. Dr. Mehmet Haberal ise adliyeye en son sevk edilen kişi oldu. Haberal’ın dün saat 13.00 sıralarında başlayan emniyetteki ifadesi, geç saatlere dek sürdü.

 

Destek için geldiler

Kartal Memleket Sevdalıları Derneği üyeleri, “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek” pankartıyla, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri de “Deniz Fenerinden Haram Yemedik, Okumak İçin Burs Aldık” yazılı pankartlarla adliye binasının bulunduğu Çırağan Caddesi’nde toplandılar.  ADD Kartal Şubesi üyelerinin de aralarında bulunduğu grup gözaltında bulunanlara destek olmak için sık sık, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Aydınlar çıkacak yine yazacak”, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Aydınlar burada Deniz Feneri nerede”, “Tayyip’in hakkından gençler gelecek”, “Ne mutlu Türk’üm diyene” sloganları attılar. Grup ile polis ekipleri arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Çevik kuvvet otobüsü göstericilerin önünü kapatacak şekilde yol kenarına çekildi. Polisin tavrını sansür olarak değerlendiren grup üyeleri, Türk bayrakları, Cumhuriyet gazetesi, tutuklanan gazetemiz yazarı Mustafa Balbay ve gözaltında bulunan rektörlerin fotoğraflarını taşıdılar. Evine baskın düzenlenen ancak gözaltına alınmayan ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan da adliyenin önünden geçti. Çapa’daki İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi gören Saylan, Arnavutköy’deki evine giderken adliye binası önünde durup gazetecilere ve bekleyenlere el salladı.

 

Serbest bırakılan isimleri

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilenlerden 18'i, savcılık sorgularının ardından serbest kaldı. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarına ifade veren Sema Murat, Ceren Ertürk, İpek Mavili, Özkan Akyol, Cihan Demirci, Osman Karaduman, Sibel Kannici, Ali Naci Kılıç, Recep Altan Eraslan, Ersin Aşlamacı, Eda Yakmaz, Şeyda Eşsiz, Ayşe Ezgi Dilek, Sibel Musaoğlu, Senem Kurşun, Bahriye Uğurel, Vahide Melis Yalçın ve Hasan Karaoğlu serbest bırakıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler