Ermenistan gölgesinde Türkiye-Azerbaycan ilişkileri

Bakü'de bulunan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan geri çekilmeden Türkiye'nin sınırlarını açacağına ihtimal vermediğini söyledi. MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya da, Türkiye ile Azerbaycan arasında dostluğu ve kardeşliği zedeleyebilecek haberlerden ve davranışlardan herkesin kaçınması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 16.04.2009 - 13:38
Abone Ol google-news

''Azerbaycan-Türkiye: Ortak Çıkarlar ve Sorunlar'' konulu toplantıya katılmak için Bakü'de bulunan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin ön koşulsuz olarak Ermenistan ile sınırlarını açıp açmayacağı yönündeki bir soruya, ''Biz Türkiye'de birçok konuda fikir birliğinde değiliz, ancak Türkiye-Azerbaycan ilişkileri gündeme geldiği zaman ve sınır kapısının açılması söz konusu olduğu zaman, Türk kamuoyunun yüzde 95'i buna hayır dedi. Biz demokratik bir ülke olmakla iftihar ediyoruz, ister istemez hükümet kamuoyunun bu eğilimini dikkate alacaktır'' dedi.

Türkiye'nin Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili Azerbaycan'ın haklı davasına her zaman destek verdiğini ve bundan sonrada vermeye devam edeceğini belirten Elekdağ, ''Ermenistan işgal ettiği topraklardan geri çekilmeden Türkiye'nin sınırlarını açacağına ihtimal vermiyorum'' dedi.

Bazılarının sınırların açılmasının barışa katkı sağlayacağı görüşünde olduklarını, ancak bu kişilerin yanıldıklarını kaydeden Elekdağ, ''Sınırların açılması barışa yardım etmez, aksine bir büyük ihtilafın devamlı kanamasına yol açar ve bunun sonu silahlı mücadele olur'' diye konuştu.

Elekdağ, söz konusu toplantıda Azerbaycan-Türkiye ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ele aldıklarını ve görüş birliğine vardıklarını ifade ederek, bunlardan birinin Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tarihi ve kültürel bağların yanı sıra stratejik ve ekonomik bağların daha da güçlenmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.

Ermenistan'ın uluslararası hukuka ve komşuluk hukukuna riayet etmesi ve en kısa zamanda silahlı güçlerini işgal ettiği topraklardan geri çekmesi yönündeki tutumlarının bundan sonra da değişmeyeceğini belirten Elekdağ, CHP ve MHP'nin, Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmeden Türkiye'nin sınırı açmasının çok yanlış ve aynı zamanda olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracağı görüşünü paylaştığını kaydetti.

 

'Dostluğu ve kardeşliği zedeleyebilecek davranışlardan herkesin kaçınmalı'

MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya da, Türkiye ile Azerbaycan arasında dostluğu ve kardeşliği zedeleyebilecek haberlerden ve davranışlardan herkesin kaçınması gerektiğini söyledi.

Hocalı katliamının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından soykırım olarak kabul edilip edilmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Kaya, bugün yaklaşık 17 ülkenin parlamentosunda 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren kararların mevcut olduğunu anımsatarak, ''Biz başkalarına bu meselelerin görüşme yerinin parlamentolar değildir deyip, sonra kendi parlamentomuzda böyle bir karar kabul etmemiz, kendimizle çelişme anlamına gelir'' dedi.

Sınırların açılmasıyla ilgili Azerbaycan ve Türkiye kamuoyunun aynı düşünceleri paylaştıklarını ve aynı noktadan baktıklarını belirten Kaya, iki ülke basınını bu konuya hassasiyet göstermeye çağırdı. Kaya, ''İktidarlar gelip geçicidir, ama milletlerimiz, dostluğumuz, kardeşliğimiz ebedidir ve ölmezdir. Bu nedenle bu dostluğu ve kardeşliği zedeleyebilecek haberlerden, davranışlardan hepimizin kaçınması gerek'' dedi.


'Bizleri hiçbir güç ayıramaz'

Azerbaycan Anavatan Partisi lideri Fezail Ağamalı ise dost ve kardeş Türkiye ve Azerbaycan'ın her zaman birbirinin yanında olduklarını ifade ederek, ''Bizleri hiçbir güç, hiçbir baskı birbirimizden ayırabilmeyecektir'' diye konuştu.

MHP ve CHP heyetinden oluşan milletvekilleri, bugünkü temasları kapsamında Milli Meclis Başkanı Okray Esedov ve Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç ile bir araya geldi. Milletvekillerinin temaslarını tamamlayarak yarın Bakü'den ayrılmaları bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler