İFF, krizden yüzde 5'lik düşüşle sıyrıldı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen "28. Uluslararası İstanbul Film Festivali" sona erdi. Geçen yıl 170 bin kişiye ulaşan festival, bu yıl kriz nedeniyle izleyici sayısını 162 bine düşürdü. Küresel krizin etkili olacağını önceden tahmin eden yetkililer, bilet fiyatlarını geçen yılla aynı tutunca, krizden yüzde 5'lik bir düşüşle kurtulmuş oldu.

Yayınlanma: 21.04.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen "28. Uluslararası İstanbul Film Festivali" sona erdi. İki hafta boyunca 7 sinemada, 455 seansta 200 filmin gösterildiği festivali biletli ve davetiyeli olarak toplam 162 bin kişi izledi. Ancak geçen yıl 170 bin kişiye ulaşan festival, bu yıl kriz nedeniyle izleyici sayısında 8 bin kişilik bir fire vermiş oldu.

Festival yetkilileri, izleyici sayısındaki tahmin edilen düşüşü küresel krize bağlarken, bu nedenle de bilet fiyatlarını geçen yılla aynı tuttuklarını kaydediyor. 8 bin izleyici kaybetmeyi, genel tabloda iyi bir rakam olarak gören yetkililer, bilet fiyatlarını geçen yılla aynı tutunca, krizden yüzde 5'lik bir düşüşle kurtulmuş olmanın, sevindirici olduğu görüşünde.
Festival boyunca, 200 filmin yanı sıra gelen konukların katılımıyla renklenen 9 sinema dersi ve söyleşi, 2 parti ve festivale özel etkinliklerle  16 gün boyunca İstanbullu sinemaya doydu.

İstanbul Film Festivali'nde özellikle hafta içi 3,50 TL olan gündüz seansları sinemaseverlerden büyük ilgi gördü. Festival programında bu yıl yer alan "Asiler, Azizler, Âşıklar" ve Arjantin Sineması bölümlerindeki filmler de "Akbank Galaları", "NTV Belgesel Kuşağı", "Dünya Festivallerinden", "Yıllara Meydan Okuyanlar", "Genç Ustalar", "Mayınlı Bölge", "Canlandırma Sineması" ve "Geceyarısı Çılgınlığı" kadar ilgiyle takip edildi.

Festivalde bu yıl Türk sinemasının ağırlığı dikkat çekti. Türk Sineması bölümünde Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 40'ı aşkın kurmaca ve belgesel film yer aldı. Festival programında yer alan çok sayıda Türk filmi, yurtdışındaki festivallerin temsilcilerinden davet aldı. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu sene İstanbul'da ağırladığı yönetmenleriyle öne çıktı. Festivalin açılışından kapanışına kadar geçen 16 günlük süre içinde İstanbul'u Peter Greenaway, Jerzy Skolimowski, François Ozon, Heddy Honigmann, Bill Plympton gibi tanınmış yönetmenlerin yanı sıra, ilk filmlerini yöneten Cameron Labine, Thomas Sieben, Jukka Pekka Valkeapää gibi genç yönetmenler de ziyaret etti. Festivalde 70 filmin gösterimi, yönetmen, oyuncu ve yapım ekibinin katılımıyla gerçekleştirildi. İzleyiciler, gösterimlerin ardından filmlerin yaratıcılarına soru sorma fırsatı da buldular.

Festivalin yıldız konuklarından bir diğeri ise beyazperdenin ünlü karakter oyuncusu, yapımcı ve yönetmen John Malkovich oldu. Malkovich festivalin "Sinema Onur Ödülü"nü alırken kapanış galasında ise çağdaş Polonya sinemasının en önemli yönetmenlerinden Jerzy Skolimowski'ye "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" takdim edildi.

İstanbul Film Festivali'ni izlemek için yurtdışından gelen 200'e yakın konuğun arasında Berlin, Selanik, Locarno, Belgrad, La Rochelle, Hamburg, Tiflis, Paris-Cinema, Montpellier, Göteburg, Palm Springs, Saraybosna ve Amiens gibi dünyanın sayılı film festivallerinin temsilcileri de vardı.

Uluslararası İstanbul Film Festivali, gelecek yıl yine Nisan ayında İstanbullu sinemaseverle buluşacak. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler