Baykal, Azeri heyetiyle görüştü

Azeri heyetiyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kafkasya'nın istikrara ve huzura ihtiyacı olduğunu belirterek, ''İstikrarın tohumu, Türkiye-Azerbaycan ilişkisi'' dedi. Hükümeti de "Ermenistan ile müzakereler başladığı zaman, Azerbaycan'ı unutmayın" diyerek birkez daha uyardı.

Yayınlanma: 21.04.2009 - 14:13
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Dündar görüşmede, Türkiye ile Azerbaycan'ın etle tırnak olduğunu, Azerbaycan'ın, Kurtuluş Savaşında Türkiye'nin yanında yer aldığını, savaş boyunca petrolünü, Hazinesindeki altınını verdiğini ifade etti. Dündar, ''Atatürk, o dönemde borcun en kısa zamanda ödeneceğini söyleyince, Azerbaycan'ın başında bulunan Neriman Nerimanova, 'kardeşin kardeşe borcu olmaz' demiştir'' dedi.

Tarihe bakıldığı zaman, iki ülkenin birbiriyle kaynaştığının görüleceğini belirten Dündar, zamanında, dünyanın tanımadığı KKTC'ye bir uçak dolusu Azeri vatandaşın gittiğini söyledi.

Deniz Baykal ise bu konularda herkese büyük görevler düştüğünü bildirdi. Konunun çok önemli ve boyutlu olduğunu ifade eden Baykal, olayın; tarihi, insani, siyasi, ekonomik ve diplomatik boyutu olduğunu kaydetti. Baykal, ''Çıkarları, ilkeleri, anlayışları, duyguları bu kadar içiçe geçmiş başka böyle iki devlet düşünülemez'' dedi.

Herkesin birbirine karşı hesap yaptığı, tuzaklar kurduğu, kimsenin kimseye güvenemediği bir kargaşa ortamında birbirine hesapsız kitapsız bağlı olan Türkiye ve Azerbaycan'ın, sadece kendileri için değil, bölge için kazanım olduğuna işaret eden Baykal, ''Bu bölgenin istikrara ve huzura ihtiyacı var. İstikrarın tohumu, Türkiye-Azerbaycan ilişkisi. Her şeyi onun üzerine inşa edeceksin. Bunu tahrip ederek, ayrıştırarak, bunun yerine başka ilişkiler kurarak bir yere varılamaz. Bu temeli koruyacaksın, ekleyeceğini onun üzerine ekleyeceksin'' diye konuştu.

Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin, kişilere ve belli bir döneme bağlı olmadığını ifade eden Baykal, iki ülkenin birbiriyle kardeş olduğunu söyledi. Deniz Baykal, ''Birbirimizi ihmal ederek çıkar arayışına kalkışmamız kadar yanlış bir şey olamaz'' dedi.

CHP Lideri Baykal, siyasette zaman zaman yanlışlıklar yapılabileceğini ifade ederek, ''Sorunlar olabilir ama bunun etkisini mübalağa etmemek lazım. Tuzağa düşmemek, pireye kızıp yorgan yakmamak lazım. Bir yanlıştan dolayı işin temelini sarsmamak lazım. Ortada bir hasar var. Şimdi yapılması gereken o hasarı gidermektir. Neyin yapılması gerektiği bellidir, gerçekçi olmak lazım. İki kardeş arasında da yaşanır, eşler arasında da yaşanır, ana-baba, baba-oğul, karı-koca arasında da yaşanır, olur bunlar. Ama bunu daha ileriye taşımamak lazım. Hepimiz buna gayret ediyoruz'' diye konuştu.

Baykal, Ermenistan ile müzakereler başladığı zaman, ''Azerbaycan'ı unutmayın" diyerek yöneticileri uyardığını söyledi. Bilal Dündar, kabulde Baykal'a plaket sundu ve rozet taktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler