"AKP ile uzlaşarak anayasada değişiklik yapılmaz"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Başbakan Erdoğan'ın Meclis Başkanı Köksal Toptan'la yaptığı 'anayasa değişikliği' görüşmesinin ardından yeniden başlayan anayasa değişikliği tartışmalarını "AKP ile uzlaşarak bu anayasada hiçbir değişiklik yapılmaz" şeklinde değerlendirdi.

Yayınlanma: 22.04.2009 - 12:09
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Meclis'te düzenlediği basınla sohbet toplantısında anayasa değişikliği tartışmalarını değerlendirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaretinin ardından anayasa değişikliği tartışmalarının yeniden gündeme geldiğini kaydeden Okay, yapılan son anayasa değişikliği ile milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görev süreleri konusunda tereddütler oluştuğunu ifade etti.

Türkiye'nin gerçek gündeminin anayasa değişikliği değil ekonomik kriz, yoksulluk ve yolsuzluk olduğunu kaydeden Okay, milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görev süreleriyle ilgili tartışmalar konusunda, "Yapılan değişiklik önceki statükoyu korumuyorsa, yapıldığı andan itibaren geçerlidir. Anayasa değişikliğiyle ilgili 'bu düzenleme bundan sonraki dönem ve seçim için geçerlidir' denilseydi, bu statünün korunması olurdu. Ancak yapılan düzenlemede statünün korunmasına ilişkin bir düzenleme olmadı. Bunlar geleceğe ilişkin düzenlemelerdir ve yapıldığı tarihte yürürlüğe girer" dedi.


"Milletvekillerinin görev süresi 4, cumhurbaşkanının 5 yıldır"

Milletvekillerinin görev süresinin 4, cumhurbaşkanının ise 5 yıl olduğunu ifade eden Okay, bunun kimi hukukçular tarafından da kabul gören bir görüş olduğunu söyledi. AKP'nin 'oldubitti anlayışı' ile Meclis'teki parmak sayısına güvenerek TBMM'ye, yeniden yasal düzenlemelere ihtiyaç duyan düzenlemeler getirdiğini belirten Okay, "Bir düzenleme getiriyorlar sonra düzeltmek için yeniden bir düzenleme daha getiriyorlar. Türkiye buna mahkum oldu." dedi. Anayasa değişiklikleriyle ilgili Adalet Komisyonu'nda ve Genel Kurul'da, yapılan yanlışları söylediklerini ancak dikkate alınmadığını ifade eden Okay, AKP'nin şimdi yeniden arayış içine girdiğini belirtti. Okay, "Mevcut anayasaya göre tartışılacak bir husus yok. Cumhurbaşkanının ve milletvekillerinin görev süresi bellidir" dedi.


"Görüşmeler yapılması uzlaşmanın sağlanacağı anlamına gelmez"

Okay AKP'nin anayasa değişikliği için CHP'nin kapısını çalması halinde tavırlarının ne olacağına ilişkin bir soruya "Hangi vesileyle gelirler, gelirler mi bilmiyorum. Görüşmeler yapılabilir ama bu uzlaşmanın sağlanacağı anlamına gelmez" dedi.


"Bir siyasi parti seçimden niçin kaçar?"

Milletvekillerinin ve cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili tartışmalara tepkisini "Bir siyasi parti seçimden niçin kaçar. Bütün dünya parlamentolarında seçim süresi 4 yıldır" sözleriyle ortaya koyan Okay, anayasa gereğince seçim süresinin 4 yıl olduğunu, bu konuda bir ihtilaf olmaması gerektiğini söyledi. Okay, CHP'nin, 'laikliğe karşı eylemlerin odağı olan AKP'yle' anayasa değişikliği konusunda uzlaşmasının sözkonusu olmadığını ifade eden Hakkı Süha Okal, "AKP ile uzlaşarak bu anayasada hiçbir değişiklik yapılmaz" dedi.


"Oturma eylemi doğru değil"

Okay bir soru üzerine DTP'li milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu'nda yapmayı planladıkları oturma eylemini değerlendirdi. TBMM çatısı altında siyasi partilerin en geniş anlamda söz söyleme hakları olduğunu kaydeden Okay "Geçmişte de benzer eylemler oldu. Bu bir siyasi partinin tavrıdır. Meclis'te kimsenin söz söyleme hakkı kısıtlanmıyor. Genel Kurul salonunda oturma eylemi değil, düşünceleri belirtmek daha doğru olur. Ancak kendi takdirleridir" dedi.


"İnsanlara geçici iş bulmak yerine işsizliği çözsünler"

Okay, hükümetin 500 bin kişiye geçici istihdam sağlayacağına yönelik bir soru üzerine ise "Çalışma bakanının yapması gereken çalışanları işsiz bırakmamak. İnsanları geçici süreyle işi varmış görüntüsüyle avutmak yerine işsizliğe çözüm bulsunlar. Her ay bu rakamda insan işsiz kalıyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler