İsrailli yetkililere Norveç'te suç duyurusu

Norveç'te bir grup avukat, ülkede yeni yürürlüğe giren bir yasa kapsamında, aralarında eski Başbakan Ehud Olmert ve muhalefet lideri Tzipi Livni'nin bulunduğu 10 İsrailli hakkında Gazze'de savaş suçu işledikleri iddiasıyla savcılığa başvurdu.

Yayınlanma: 22.04.2009 - 13:17
Abone Ol google-news

Norveç'te bir grup avukat Olmert, Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak ve 7 İsrailli askeri yetkilinin, öncelikle Gazze'de halkı hedef alan toplu terör saldırılarının sorumluluğunu paylaştıklarını iddia ediyor.

Açıklamada, suçlamalara, sivillerin öldürülmesi, mala zarar vermek, yasaklanmış silah kullanmak ve hastaneler gibi koruma altındaki kurumlara saldırılar düzenlemenin dahil olduğu da belirtildi.

Avukatlar ayrıca, İsrailli liderlerin, sonuçlarının neler olacağını bilerek bu eylemlere onay verdiklerini de öne sürdü.

Başsavcı Siri Frigaard, Associated Press'e yaptığı açıklamada, bu kişiler hakkındaki suçlamalar için yasal zemin bulunup bulunmadığına ya da polis soruşturması açılıp açılmayacağına karar vereceğini bildirdi.

Dosyada imzası bulunan avukatlardan Bent Endresen de telefonla yaptığı açıklamada, ülkede geçen yıl yürürlüğe giren yasanın, dünyanın herhangi bir yerinde insanlığa karşı işlenen suçlar, savaş suçları ve soykırım için yabancıların Norveç'te yargılanmalarına imkan tanıdığını kaydetti.

Gazzeli yetkililer, İsrail'in geçen yıl aralıkta ve bu yıl ocakta düzenlediği saldırılarda yaklaşık 1300 Filistinli sivilin öldüğünü söylüyor. İsrail ise bu sayının daha az ve ölenlerin büyük kısmının militan olduğunu öne sürüyor. Norveç Dışişleri Bakanlığı da dosyanın hükümetin değil, adli bir konu olduğunu bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler