MHP, hükümete yüklendi

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, ''Merkezi yönetim bütçe performansı, Hükümet'in ekonomiye verdiği tahribatın ve yerel seçim sonuçlarının ne pahasına alındığının da bir göstergesidir'' dedi.

Yayınlanma: 24.04.2009 - 12:12
Abone Ol google-news

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümet'in, açıkladığı Katılım Öncesi Ekonomik Program'da ekonominin 2009'da yüzde 3,6 küçüleceğini, işsizliğin yüzde 13,6'ya çıkacağını, bütçe açığının yüzde 5'lere ulaşacağını, faiz dışı fazla yerine faiz dışı açık verileceğini itiraf etmek zorunda kaldığını savundu.

Programda, ekonominin 2010'da yüzde 3,3, 2011'de ise yüzde 4,5 büyüyeceğinin öngörüldüğüne işaret eden Ayhan, ''bunun son derece iyimser ve ülke gerçekleri ile bağdaşmayan bir tahmin olduğunu'', dünya ekonomilerinin bu yılın ikinci yarısında hızla toparlanacağı gibi iyimser bir yaklaşıma dayandığını öne sürdü.

Ayhan, 2009'da vergi indirimleri mi yoksa artışlarının mı gündeme geleceği konusunda açıklık olmadığını ifade ederek, ekonominin nasıl olup da 2010'da büyüme hattına gireceği, işsizliğin, bütçe açığının nasıl azalacağı konusunda somut işaretler bulunmadığını görüşünü belirtti.
''Ekonomik canlanmanın ülke ekonomisinin dinamiklerine ve uygulanacak ekonomi ve maliye politikalarına değil, dışarıdaki gelişmelere endekslendiği'' izlenimi verdiği değerlendirmesinde bulunan Ayhan, 2010'daki büyüme hedefinin ancak bir dizi etkili tedbir alınacaksa mümkün olabileceğini vurguladı.

Ekonomideki diğer gelişmelerin yanı sıra işsizliğin tarihi rekor seviyelerine ulaştığını ifade eden Ayhan, şunları kaydetti:
''Kentlerimizde neredeyse her üç gençten biri işsiz duruma gelmiştir. İşsizlik ne Türkiye tarihinde ne de son küresel krizin pençesindeki herhangi bir benzer ülkede bu derece yüksek seviyelere ulaşmamıştır.
Diğer taraftan, 2009 için 10 milyar TL olarak belirtilen merkezi yönetim bütçe açığı, yılın ilk çeyreğinde 19 milyar TL'yi aşmıştır. Diğer bir ifade ile 2009 yılının tamamı için öngörülen bütçe açığı ilk 3 ayda aşılmış, bütün yıl içinde revize hedef 48 milyar TL'yi aşmıştır. Bütçede harcamalarda artış sürerken vergi gelirlerinde hedeflerin altında kalınması açığı büyütmektedir. Merkezi yönetim bütçe performansı, hükümetinin ekonomiye verdiği tahribatın ve yerel seçim sonuçlarının ne pahasına alındığının da bir göstergesidir. AKP'nin yerel seçimlerde satın almaya çalıştığı millet iradesinin faturası bütçeye ve vatandaşa kesilmektedir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler