Clinton'dan Iraklılara güvenlik sözü

Irak'ın başkenti Bağdat'a bugün sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Iraklılara güvenlik sözü verdi. Clinton ayrıca Iraklılara, "Irak'ın iç meselelerini nasıl çözeceğinizi size söyleyecek değiliz, buna sizler karar vereceksiniz" dedi.

Yayınlanma: 25.04.2009 - 07:16
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu sabah Irak'ın başkenti Bağdat'a beklenmedik ziyarette bulundu. AFP'nin bildirdiğine göre, Ocak ayında göreve geldiğinden beri ilk kez Bağdat'a gelen Clinton'ın uçağı yerel saatle 08.30'da Bağdat'taki alana indi.

Amerikan birliklerinin Bağdat'tan çekilmesine 9 hafta kala yapılan bu ziyaretin şiddet olaylarının artış gösterdiği bir döneme rastladığı belirtilirken, Clinton'ın kendisine eşlik eden gazetecilere, ''Perşembe ve cuma günleri meydana gelen kanlı intihar saldırılarından haberdarız ve durumu Amerikalı komutanlarla yerinde değerlendirmek ve bu durumun önüne geçmek için neler yapılabileceğini ele almak istiyorum'' dediği bildirildi. Son günlerdeki kanlı saldırılarda en az 140 kişi hayatını kaybetmişti.

Clinton, intihar saldırılarının çok sayıda ölüm ve yaralanmaya yol açmasını ''korkunç'' olarak değerlendirirken, bu saldırıların ''Irak'ın iyi yönde ilerlediğini görmek istemeyenlerin işi'' olduğunu söyledi ve ''Sanıyorum Irak'ta her zaman siyasi çatışmalar olacak, tıpkı başka toplumlarda olduğu gibi. Ancak bütün olarak baktığımda Irak'ın gerçekten iyiye gideceğine inanıyorum'' ifadesini kullandı.

Clinton'ın Amerikalı komutan Ray Odierno'nun yanı sıra Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesi bekleniyor.

 

Clinton Iraklılara güvenlik sözü verdi

Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği'nde Iraklı sivil toplum örgütü üyelerini kabul eden Clinton, ''Sizlere daha güvenli bir ülkeye sahip olma imkanı verebilmek için çok, çok çalışmaya devam edeceğiz. Birliklerimizin çekilmesi sırasında Irak hükümeti ve Irak silahlı kuvvetleriyle çok yakın çalışacağız'' dedi.

Iraklılara birlik çağrısında bulunan Clinton, ''Irak'ın bütünlüğünden daha önemli bir şey yok. Irak'ın iç meselelerini nasıl çözeceğinizi size söyleyecek değiliz, buna sizler karar vereceksiniz'' diye konuştu.

Clinton, Iraklıların mezheplere göre güvenlik kuvvetlerine değil de ''güçlü Irak güvenlik kuvvetlerine'' destek verdiğinden emin olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Göreve geldiğinden beri ilk kez Irak'ı ziyaret eden Clinton, Irak'taki çok uluslu gücün Amerikalı komutanı Orgeneral Ray Odierno ile görüştü. Clinton, dün ve önceki gün kanlı saldırıların düzenlendiği bir dönemdeki ziyareti sırasında, BM Genel Sekreteri'nin Irak özel temsilcisi Staffan de Mistura ile de bir araya geldi.

Clinton'ın Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile de görüşmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler