"Taksim engeli engel olamaz"

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Taksim Meydanı'nda kutlamalara izin verilmemesinin, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü ilan edilmesi sevincine gölge düşürdüğünü belirterek, ''Türk-iş, Taksim tartışmalarının İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarına engel oluşturmasına izin vermeyecektir'' dedi.

Yayınlanma: 25.04.2009 - 10:28
Abone Ol google-news

Türk-İş'e bağlı Türkiye Otel, Lokanta, Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası'nın (TOLEYİS), Yeşilköy'deki Çınar Otel'de düzenlenen Genel Kurulu'nda konuşan Mustafa Kumlu, 30 yıllık yasağın kaldırılarak 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesiyle kutlamanın kapısının herkese açıldığını söyledi.

Kumlu, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun 8 Nisanda yayımladığı bildiride, iki talebin dile getirildiğini belirterek, ''Bu taleplerden biri, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesiydi. Taleplerimizin ilki gerçekleştirildi. Bunun için hükümete ve yasa tasarısını oy birliği ile kabul eden TBMM'ye teşekkür ediyoruz. Ama biz ikinci talebimiz, yani Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılması için de ısrarlı olduk'' dedi.

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlamanın bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Kumlu, İstanbul Valiliği'ne de Taksim için başvuruda bulunduklarını, ancak bu taleplerine olumlu bir yanıt alamadıklarını hatırlattı.

Kumlu, İstanbul Valiliğinin ret kararını 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma bayramı ilan edildiği bu günlerde ''Yasaksız bir Türkiye özlemi'' adına kaygıyla karşıladığını dile getirerek, şunları söyledi:

''Türk-İş, valiliğin bu kararı ile Taksim Meydanı'nda yapılacak coşkulu kucaklaşma, Taksim şehitlerini kitlesel olarak anabilme ve Taksim korkularından arınabilme fırsatının bir kez daha kaçırıldığını düşünmekte, bundan ülkemiz adına üzüntü duymaktadır.

Türk-İş, Taksim Meydanı'nda kutlamalara izin verilmemesini 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edilmesi sevincine gölge düşürdüğünü düşünmektedir. Ancak Türk-İş, Taksim tartışmalarının, İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarına engel oluşturmasına izin vermeyecektir. Türk-İş Başkanlar Kurulu kararı gereği, daha önce de açıkladığı gibi 1 Mayıs 2009'u İstanbul'da Kadıköy Meydanı'nda kutlayacaktır.''


Mustafa Kumlu, Türk-İş'in bu kutlamalar öncesinde konfederasyon yöneticileri, sendika yetkililerinde aralarında bulunduğu büyük bir grupla Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakarak, ''1 Mayıs şehitlerini'' anıp basın toplantısı düzenleyeceğini anımsattı.
 

Ekonomik politikalar

İşsizlik ve istihdam göstergelerinin ülkede uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların bir sonucu olduğunu ifade eden Kumlu, AKP hükümetinin istihdamı arttırıcı ve işsizliği önleyici politikalara ağır vermesi gerektiğini söyledi.

Kumlu, ''Özelleştirme ve yabancılaştırma uygulamalarından vazgeçildiği, ağırlıklı olarak dar ve sabit gelirli kesimlerin tükettiği zorunlu temel ihtiyaç malzemelerinin üzerindeki dolaylı vergilerin kaldırıldığı, sanayide üretimi ve özellikle ara mal üretiminin geliştirildiği bir Türkiye'de krizin çok daha kolay atlatılacağını'' savundu.

Mücadelelerinin işsizlik ve yolsuzluğa karşı olduğunu ifade eden Kumlu, ''Mücadelemiz uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların insan tekel alan yapıya dönüşmesi içindir. Bunun için her fırsat ve platformu kullanacağız'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler