Türkiye ile Suriye arasındaki sorun yeniden masada

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Suriye arasındaki arazi ve taşınmaz sorunu için 9 Mart 2009 tarihinde Ankara'da yapılan toplantının ardından üçüncü tur görüşmelerinin Haziran ayında yapılacağını bildirdi.

Yayınlanma: 26.04.2009 - 06:23
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in Türkiye ile Suriye arasında arazi ve taşınmaz sorunu ile ilgili yürütülen görüşmelerin sonucuna ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Türkiye ile Suriye arasındaki emlak sorununun, Suriyeli muhatabı ile 10 Eylül ve 6 Ekim 2007 tarihlerindeki görüşmelerde ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Türkiye ziyareti sırasında yapılan görüşmelerde dile getirildiğini belirten Bakan Babacan Suriye ile teknik düzeydeki müzakerelerin ise 2008 yılının Şubat ayında başladığını bildirdi. Türkiye-Suriye Emlak Komisyonu'nun ikinci tur görüşmeleri 9 Mart 2009 tarihinde Ankara'da yaptığını ifade eden babacan, üçüncü tur görüşmelerin ise Haziran ayında yapılacağını söyledi.
 

El konulan mallara ilişkin para MB'de bloke ediliyor

1062 sayılı Kanun kapsamında, el konulan Suriyelilere ait mallara karşılık olarak bloke edilen paranın Merkez Bankası'nda bulunduğunu kaydeden Babacan bu çerçevede 2008 yılının Ekim ayı itibariyle Merkez Bankası'nda bulunan toplam paranın 395 bin 918 TL ve 5 bin 33 ABD doları olduğunu bildirdi.
 

"Danıştay 10'ncu Dairesi'nin kararı uygulamaya konulamadı"

MHP'li Çirkin, soru önergesinde Danıştay 10'ncu Dairesi'nin 2000 yılına ait 'Suriye'deki taşınmazına el konulan ve tasarruf etmesi engellenen davacının 1062 sayılı yasanın 1'nci maddesi uyarınca Suriye uyruklu vatandaşların Türkiye'deki taşınmazlarından elde edilen ve bankada bloke tutulan gelirlerinden kanıtlayacağı nispetteki zararın ödenmesi gerekmektedir' yönündeki kararını hatırlatarak bu kararın uygulamaya konulup konulmadığını sordu. Bakan Babacan ise kararın uygulamaya konulamadığını belirterek "Bunun nedeni davacının uğradığı zararı kanıtlayıcı belgeleri Maliye Bakanlığımıza ibraz edememesidir. Bu konu halen temyiz aşaması sürmekte olan ayrı bir davada aynı gerekçeyle ele alınmaktadır. Zararlarının tazmin edilmesi yönünde başvuruda bulunan vatandaşlarımızdan hiçbirisine ödeme yapılamamıştır" dedi.
 

"Suriye'deki vatandaşlar dava açabilir"

Suriye'de arazi ve taşınmazı olan vatandaşların Suriye mahkemelerinde konuyla ilgili olarak dava açma hakları bulunduğunu belirten Bakan Babacan, Suriye'nin 1962 yılında uygulamaya koyduğu 'Toprak Reformu Yasası' çerçevesinde, yabancıların ülkedeki 300 hektarı aşan taşınmazlarını bedel ödemeksizin kamulaştırdığını hatırlatarak "Bu yasa genel bir uygulama olmakla birlikte, Suriye'de Türklerden başka yabancılara ait büyük araziler bulunmadığından sadece vatandaşlarımızı etkilemiştir. Taşınmazlarına el konulan vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi için Suriye makamları nezdinde vaki girişimlerimiz sonuçsuz kalmıştır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler