"Alınacak dersler var"

İstanbul Valisi Muammer Güler, dün Bostancı'da meydana gelen ve 2 kişinin öldüğü çatışmayla ilgi açıklamalarda bulundu. Açıklamalarda bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan değerlendirmelerin doğru olmadığını vurgulayan Güler, hertürlü önlemin alındığını belirterek, "Her operasyon kendi içindeki koşullarla değerlendirilmelidir. Alınacak dersler vardır" dedi.

Yayınlanma: 28.04.2009 - 14:06
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Muammer Güler'in, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile beraber yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:

"Terör örgütünün lider kadrosunun en önemli elemanı ve planları ele geçirildi. Örgüt 1988 yılında yeniden yapılandırma içinde oluşturulan ve PKK kamplarında eğitim gören teröristlerden meydana gelmiştir. Yani bu örgüt PKK bağlantılıdır.

14 elemanı sağ olarak ele geçirildi. Ele geçirilen malzemeler içinde bomba, bomba düzenekleri, AK Parti il binasına konulan bomba düzeneğine benzer bir kutu bomba ele geçirildi. Her operasyon kendi içinde bir ders niteliğindedir. Emniyet şeridi ile ilgili çok önemli değerlendirmeler vardır. Güvenlik şeridi ile güvenlik çemberi arasında fark vardır.

Güvenlik şeridi delillerin kaybolmasını önleyecek ve operasyona yapılacak lojistik desteğin sağlanacağı yerdir. Dünkü operasyon bölgesinde ise binaların yoğun olması nedeniyle şimdiye kadar en geniş tutulan bölgedir. 96 metreye kadar uzatılmıştır.
Dün hayatını kaybeden Mazlum Şeker'in vurulduğu bölgede sürekli olarak ikazlarda bulunulmuştur. Ancak buna rağmen can kaybı ve yaralanma meydana gelmiştir.
İlk gelen istihbarata göre binada başka kimselerin olduğu bilgisi vardı. Ancak dairede yaşadığı bilinen kadın ve çocuğunun operasyon sırasında evde olmadığı anlaşıldı. Zaten daha sonra kadın da gözaltına alındı. Operasyon sırasında bina boşaltılmadı. Çünkü sürekli ateş vardı. Üst kattakiler daha yukarılara çıkarıldı ve ateş alanından uzaklaştırılmıştır."

Vali Güler, teröristin bir ara polis frekansına girdiğinin tespit edildiğini belirterek telsizi gazetecilere gösterdi ve polis telsizi olmadığının altını çizdi. Güler şöyle devam etti:

"Operasyon en makul sürede yapıldı. Çelik yeleklerin tümü yakın zamanda değiştirildi. Yaralanan arkadaşların çift katlı yeleklerinin üzerinde kalaşnikof mermileri tespit edildi. Bunlar yakın zamanda değiştirilmeseydi kayıplarımız artabilirdi. Ancak şehit arkadaşımız, üzülerek söylüyorum yüzünden aldığı yara ile hayatını kaybetti."

Vali Güler'in açıklamalarına eklemeler yapan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, operasyon için gerekli önlemlerin alındığını, binanın arka tarafında da gerek bahçelerde gerekse binalarda kaçmayı önlemek amacıyla aralarında keskin nişancıların da bulunduğu polis timlerinin konuşlandığını söyledi. Cerrah şunları söyledi:

"Binanın dışında da içinde de ekipler operasyon için hazırdı. Merdiven boşluğuna da yerleştirildi. Keskin nişancılar çevredeki binaların üzerinde. Binanın arka tarafında ise güvenlik önlemi alan arkadaşlarımız vardı. Daha önceki baskınlarda çatışma hep ön cephelerde olmuştu. Ancak ilk kez arka tarafa da sıçradı. Çatışmanın arka tarafa da geçmesinin sebebi büyük ihtimalle kaçma girişimi. Arkadaki önlemlerimizi görünce kaçmaktan vazgeçip ateş etti. Bu sırada bir kameraman yaralandı masum bir gencimiz de hayatını kaybetti."

Operasyonun başında kapının tarandığını kaydeden Cerrah, "Kapı tamamen delik deşik olmuş. Daha sonra kapıyı açarak iki el bombası attı. Bundan sonra da zaten sizin de bildiğiniz telsiz anonsunu yaparak sonuna kadar çatışacağını söyledi." Teröristin kullandığı telsizin şehit emniyet amirine ait olmadığının altını çizen Cerrah şöyle devam etti:

"Terörist sütre gerisinde bekliyor. Siz kapısı kapalı bir eve girip onu etkisiz hale getirmeye çalışıyorsunuz. Bu sıra elinde iki tane otomatik silah, iki tane de tabanca ve çok sayıda bomba ile bekliyor. Zaten gördünüz elindeki bombaları kullanmakta hiç tereddüt etmedi.

Onun için tekrar söylüyorum. Bu başarılı bir operasyondur. Terörist ele geçirilmiştir. Malzemelerini görünce siz de ne kadar büyük bir tehlike atlatıldığını anlayacaksınız." Cerrah sivillerin yaralanmasına ilişkin de şunları söyledi:

"Operasyon binanın ön cephesinde yapılmaktadır. Hayatını kaybeden çocuğun vurulduğu yer ile operasyonun ilgisi yoktur. Çatışmanın meydana geldiği yer ile vurulmanın meydana geldiği yer arasında 100 metre kadar bir mesafe var.

Çevredeki binaların üzerinde keskin nişancılar vardı. Bina tamamen polisle çevrilmişti. Bizim polislerimize yapılan ateşler sonucu oradaki vatandaş ve muhabir yaralanmış ve hayatını kaybetmiştir. Terörist genelde polisle hangi yönde çatışma halinde ise o yöne ateş eder."

Güler polisin kapıyı çalması, kendini tanıtması ve teröristin istemesi halinde kimliğini göstermesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:


"Merdivenler çok dardı, polisin kapıyı çaldıktan sonra (kim o) ya karşılık (polis) sesini duyunca zaten hemen kapıyı taradıklarını gördük. Eğer polisimiz gerekli şekilde bilinçli davranmamış olsaydı ilk anda birkaç şehit verebilirdik. Kesinlikle teslim olmayacağını bol miktarda mühimmatının olduğunu bu kendisine ait telsizden beyan etmiştir. Ne şehit olan emniyet amirimizin telsizini ne de silahını eline geçirememiştir. İstanbul'u bazı terörist faaliyetlerden bu operasyondan elde ettiğimiz malzemeyi gördüğünüzde siz de durumu fark edeceksiniz."

Masa başında yapılan değerlendirmelerin bu tip operasyonlar için yanlış olacağının altını çizen Vali Güler, "Önemli olan olay yerinde olup orada değerlendirme yapabilmektir" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Bu operasyonda herşey dört dörtlük denemez. Hiçbirinde denemez. 30 yıl önceki bir operasyondan bile ders alınır, bunda da yapılacak değerlendirmeler vardır. İstanbul polisi olarak, Türk polisi olarak. Hatta dünya polisi olarak. Uluslararası irtibatlarla değerlendirilir. Bu çok istisnai bir operasyondur. Operasyon amaç itibari ile başarılı bir operasyondur. Daha büyük kayıplara sebep olabilecek bir operasyon olabileceğini de vurgulamak isterim.

Eğer yaralı sayısıyla şehit sayısıyla yapılan bir değerlendirme yanlış olur. Hedeflenen malzemelerin, örgüt mensuplarının ele geçirilmesi, aydınlatılması gereken yeni eylemlerin önlenmesi açısından değerlendiriyorum. Bunun başarısını hiç kimsenin burnu kanamadı demek doğru olmaz. Silahlı muharebeye giriyorsunuz. Bu can pazarıdır. Karşınızda bomba savuran hedef belirtmeksizin ateş açan terör örgütü vardır."


"Ne suikastler yapılabileceğini anlarsınız"

Cerrah da operasyonun özelliğinin altını çizerken, "Terörist operasyonun başlamasından hemen önce kapının arkasında elinde iki tane makinalı kaleşnikof ile beklemektedir. Buna ne yapmak lazım, beklemek mi lazım? Bu operasyon başarılı bir operasyondur. Ele geçirilen malzemelerin kamuoyu ile paylaşılmasından sonra İstanbul'da ne suikastlar yapılabileceğini anlayabilirsiniz" dedi. Cerrah örgüte ilişkin bilgi verirken, "Bu terör örgütü sempatizan kazanma, genişliği benim bol teröristim olsun değildir. Bunun amaçları benim çok büyük eylemlerim olsun diye bir araya gelen örgüttür" diye konuştu.

Vali güler ise, örgütün "1. Ordu'ya yapılan eylemde onlarca kişi hayatını kaybedebilirdi. AK Parti'ye yapılan eylem yine aynı orada da onlarca kişi ölebilirdi. 1 Mayıs'ta da bu yapılabilir ve çok elverişli bir ortamdır. Evin içinde AK Parti teşkilatında patlayan bombanın benzeri bulundu" diyerek "Bir çok kişiye yanaşmamaları konusunda sürekli ikazlar yapıldı. Ama asıl çatışma bölgesi binanın ön tarafında gerçekleşmiştir. Ölçüler uzaklık olarak 100 metreye kadar yaklaşan güvenlik şeridinin alındığı gerçektir" dedi.



Polisin donanımı yeterliydi

Soru cevap bölümünde konuşan Vali Güler, operasyonu yapan timlerin tüm donanımlarının yeterli olduğunu, çift çelik yeleğe sahip olduğunu söyledi. Güler bir soru üzerine de, "Operasyonu yapanlar Terörle Mücadele Timleridir. Operasyonla ilgili donanımlı arkadaşlardır. Bu evde bu kişinin bilgisi bulunduğu bilgisi gelmiştir ama bu kadar teçhizat ve mühimmat bilgisi gelmemiştir. Evde başlangıçta 5 kişiye kadar olabileceği olaydan sonra yapılan temasta zaman içerisinde ve evde bulunduğu var sayılan biri bayan bir erkeğin orada olmadığı ve bayan ve erkeğin başka bir yerde ele geçirilmesi sonucu evde tek kalmıştır." dedi.

Güler, oluşan zararın tazminine ilişkin soruya da, "Yıkılan yerler olmuştur zarar tespit komisyonu toplanacak ve onların zararları karşılanacak. Bu örgütün sol örgütler içerisinden yeniden oluşan bir örgüttür. Aşırı sol örgüt olmaktan çıkıp bölücü terörü de kendisine ekleyip farklı bir yapılanma kazanmıştır. PKK'nın amaçlarına yönelik stratejileri de benimsemişlerdir. İstihbari bilgi bir adli işlem için yetmez. Bu örgütün yurt içindeki eylemleri 1. Ordu ve AK Parti'deki eylemlerden sonra ortaya çıkmıştır. PKK ile benzer eylemler yapmaktadır."

Olay yerinin iyi incelenmediğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Güler, "Operasyondan sonra apartman didik didik arandı." dedi.

Güler, arka caddelerde gerekli önlemin alınmadığı iddialarının yeniden hatırlatılması üzerine, "Kentlerde yaşam sürüyor. Okula işe gidenler var, yaşlılar var çocuklar var, sağlık sorunları olanlar var. Telaş oluşturulmaması lazım. Telaş oluşturulması terörün bir amacı zaten. Haberci arkadaşlarımızın görüntü alma arzusu bazen güvenlik endişesini de unutturuyor. Toplumun bu konuda duyarlı olması lazım." diye konuştu.

Ele geçen silah ve mühimmatın görüntüsününün alınıp alınamayacağını sorun gazeteciye Güler, "Bulunan mühimmatlar mahkemeye sevk edilirken sizlere de göstermiş olacağız. Bunlara yardım ve yataklık yapanlar da var. Hazırlandığı eylemleri engellemek onlara vurulacak en büyük eylemdir. Neticelere ulaşmak operasyonu mutlaka başarılı kılar." karşılığını verdi. Güler basın toplantısının sonunda şunları söyledi:

"Bugünkü basın toplantısı eksik ya da yanlış bilgileri açıklığa kavuşturmak anlamındadır. Başta İl Emniyet Müdürü olmak üzere ilgili bütün amirleri kutluyorum. Arkadaşlarımız İstanbul'da huzuru sağlamak için her türlü gayreti gösteriyorlar."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler